Taito Kasvattaa Uusilla Maine Coon Foundation Kissoilla: Phyllis Stiebens, Kumskata/Behold kissala

(uudelleen julkaistu Phyllis Stiebensin luvalla)

Kysymys: Mikä on foundation kissa?

Maine Coon kissa, alkujaan pohjoisessa koillis USA:ssa, oli takkuinen ja tanakka kulkukissa. Ihmiset pitivät niitä lähellään ja rakastivat niitä. He kutsuivat niitä alkuun nimellä ”Shags” sitten ”Maine cats” ja myöhemmin Maine Coon kissoiksi. Monesti ne olivat ruskeatabbyjä, mutta muunkin väriset olivat rakastettuja perheenjäseniä. Nämä kissat, jotka pidimme, rekisteröitiin ja näistä kissoista tuli Maine Coon kissoja näyttelyihin ja näitä kutsumme foundation kissoiksi. Ne olivat meidän ”alkukissoja”, erillisiä, puhtaita amerikkalaisia. Kantakirjat ovat vieläkin auki ja näitä kissoja voi vieläkin lisätä foundation kissojen joukkoon ja laajentaa rotumme kirjoa.

Kysymys: Mistä näitä kissoja löytää?

Kun tämä rotu alkujaan lähti Mainesta ja ylempää koillisen satamista. Se kasvoi ja kuuluu nyt muihinkin pohjoisen osavaltioihin. Kuten myös keskiosavaltioihin ja nyt myös muualle mantereelle USA:ssa ja Kanadassa. Amerikka on maa, jossa ihmiset kuljettavat lemmikkejä mukanaan ja aiemmin eivät leikkauttaneet niitä. Monta sukupolvea pörröiset kissat kulkivat heidän mukanaan. Pörröinen lähtökohta ja ulkonäkö on laimentunut, kun rajoittamaton paikallisten kasvatus lähti käyntiin USA:ssa (mukaan lukien Maine ja koillisosa). Vie aikaa karsia pois huonoja piirteitä, jotka tulevat esiin paikallisesta Cooni kasvatusmateriaalista, mutta kokenut kasvattaja pystyy katsomaan mitä piirteitä yrittää saada pois ja mitä pitää mukana.

Kysymys: Mikä on uuden materiaalin/foundation kissojen lisäyksessä ideana Maine Coon rodulle?

Kaikki eläimet, villit tai kesyt tarvitsevat uutta geenipohjaa pitämään rodun terveenä, jotta se voi elää tänä päivänä tässä maailmassa. Mikä vain eläin alkaa tuottaa ongelmia, jos se on liian sisäsiittoinen. Maine Cooneilla monta vuotta, monet ihmiset halusivat näyttelyvoittajia ja kasvattivat samoilla linjoilla uudelleen ja uudelleen, kunnes tuli ilmi vakavia ongelmia. Ongelmia kuten hedelmällisyys ongelma, alentunut immuunitaso sairauksille, käytösongelmat ja villiintyneitä piirteitä sekä myös arkuutta ja säikkyvää luonnetta. Myöhemmin tuli myös ongelmia lisääntymisen suhteen sekä synnytys ja pentujen hoito ongelmia. Kaikki nämä ongelmat ovat alkua sille, että jatkuen samaa tahtia, se on rodun loppu. Näitä eniten käytettyjä Maine Cooneja kutsumme top5:ksi ja klooneiksi. Nämä näkyvät sukutaulussa prosentteina ja mitä alempi arvo on, sen alempi sukusiitos on. Monet näyttelylinjat ovat jopa 75% top5:a ja siinä ei ole enää paljon muuta kuin sukulaisia. Ongelmia alkaa syntyä ja näkyä. New Foundation kissoja tarvitaan.

Kysymys: Mistä ja mitä etsiä, jotta löytyisi sopiva New Foundation kissa?

Aloittelijalla ei tulisi kokeilla tätä! Täytyy tuntea Maine Coon rotu, sen piirteet, koko, turkki, luonne ja kaikki muut pienet yksityiskohdat, jotka tekevät Maine Coonista Maine Coonin. Vain kokenut kasvattaja pystyy tähän. Ja kokenutkin kasvattaja, joka löytäisi sopivan pennun. Hänen pitää kasvattaa se ensin nuoreksi aikuiseksi ja voi huomata, ettei siitä tulisikaan sopiva. Tai sitten kasvatamme pennun, joka on hieno F1 kissa (F1 kissoiksi sanotaan ensimmäistä sukutaulun foundation kissaa), mutta kun se saa ensimmäisen pentueen huomataan, ettei sen pitäisi olla kasvatusohjelmassa. Ehkä ulkonäkö on ihan väärä, turkki on vääränlainen, tai ruumiinrakenne on väärä. Ehkä terveys ei ole oikein hyvä tai pentujen terveydessä on jotain mitä ei voida hyväksyä. (Miksi tuoda lisää muita ongelmia rotuun kuin mitä on nyt?) Ulkonäkö on todella tärkeä, mutta ei niin tärkeä, että emme voisi tarkastella todella tarkkaan mitä lisätään rodun geenistöön. Ja F1 kissalla on suuri vastuu auttaa rotua eteenpäin, koska eihän sitä muuten ole järkevä lisätä ollenkaan?

Kysymys: Kuinka voi lisätä uuden kissan kasvatusohjelmaan?

Ensin kun löytyy kissa, joka sopii ulkonäöltään, turkiltaan yms. Maine Coonin rotuun se pitää vielä eläinlääkärille. Testit ovat ensimmäinen askel. Felv/FIV negatiiviset testit ovat ensimmäinen askel. Sitten CBC ennen kuin kissa tuodaan kotiin. Ja jos kaikki menee hyvin, rokotukset, madotukset, täi yms. lääkitykset täytyy antaa, että saadaan kissa kuntoon. 2 viikon eristyksen jälkeen on hyvä ottaa Felv/FIV testit uudelleen. Jos tulokset ovat vieläkin negatiiviset, luonne ja terveys on hyvä, voit tutustuttaa kissan muihin kissoihisi. Yleensä ei ole ongelmia, mutta joskus parhaan näköiset kissat eivät vain sovi joukkoon. Et tarvitse ongelmakissaa. Et välttämättä tiedä millaisessa paikassa kissa on kasvanut ja millaisia lieviä luonneongelmia kissalla voi olla. Toki niitä voi kasvattaa ulos seuraavassa sukupolvessa. Kun sinulla on sopiva pentu ja haluat antaa sille mahdollisuuden, rekisteröi se ACA yhdistykseen Kaliforniaan. Se on ainoa yhdistys, joka ottaa vastaan uusia kissoja Maine Coon rotuun. Osoite on:

American Cat Assoc,
Irene Gizzi, Registrar,
11482 Vanport Ave,
Lake View Terrace,
CA 91342

Rekisteröinti maksu: $12 vuonna (2015)

Kysymys: Mitä sinä teet F1 kissalla?

Sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Voit joko 1.) kasvattaa toisella F1 kissalla ja pitää pennun tai kaksi F2:na ja korvata F1:et jos mitään ongelmia ei ole tullut. Tai 2.) kasvattaa kissan näyttelylinjaisen kissan kanssa ja täten rakentaa ensimmäisen Foundation kissan tyyppiä, kokoa ja laatua, mutta samalla vähentää foundation kissasisältöä mitä käyttää.

Kysymys: Mitä ongelmia eliminoisit linjasta?

Jos jotain pientä ilmaantuu sen voi kasvattaa pois, kuten heikon leuan, pienet tupsuttomat korvat, arkuutta, säikkyvää tai pientä kokoa. Mutta jos sinulla on ongelma, joka pilaa ulkonäköä, ruumiinrakennetta tai häntää tai muuta tyyppivikaa. Se on ensimmäinen syy lopettaa sen linjan kasvatus ja olla käyttämättä sitä enää. Toinen syy lopettaa kasvattaminen linjalla, jossa on heikkoa ja huonoa terveyttä. Yksi syy lisätä uutta verta rotuun on tuoda lisää elinvoimaa, joten turha lisätä jotain mikä tuo terveysongelmia. Niitä ei tarvita. Jos pennuista tulee huonon luonteisia kannattaa sen linjan kasvatus lopettaa heti. Jos on jotain kasvatusongelmia (keisarinleikkauksia, keskenmenoja, hankaluutta tuottaa pentuja yms.), silloin on turha lisätä kissaa kasvatusohjelmaan. Voi olla, että kissa on liian sisäsiittoinen, vaikkakin olisi maatilan kissa. Kun saat pentuja ja niillä on mitään geneettisiä ongelmia kuten lattarintaa, vinojalat tai polvet, ylä- tai alapurenta, karsastusta yms. älä lisää tällaista kissaa kasvatukseen. Ole valikoiva ja varovainen. Lisää vain parhaat kissat parhaaseen geenistöön!

Kysymys: Minne voisin mennä ja löytää sopivan foundation kissan kasvatukseen?

USA:ssa ja Kanadassa voit pitää silmäsi auki. On vaikeampi, jos et tiedä pennusta mitään ja otat riskin tuottaako se Maine Cooneja vai vain pitkäkarvaisia kotikissoja (kokenut kasvattaja huomaa eron). Kun löydät vapaan pennun mainoksesta tai ilmoituksesta, mene katsomaan sitä. Jos näet pennun äidin tai molemmat vanhemmat, niin se auttaa. Kysele niin paljon kysymyksiä kuin vain keksit kysyä. Jos joku sanoo, että heillä on Maine Coon pentuja vapaana, kysele lisää. Vaikka joku sanoo niitä Maine Coon pennuiksi, eivät ne välttämättä ole. Mene näyttelyihin ja kuuntele yleisöltä puhuvatko he, että heillä on juuri Maine Coonin näköisiä kissoja. Kysele ja kuuntele, jos he puhuvat, että esim. eläinlääkäri oli sanonut heille, että heillä on Maine Coonin näköinen kissa jne…

Jos sinulla ei ole ketään miltä kysyä, otat suuremman riskin. Joten ole varovaisempi ja katsele kissojen piirteitä, terveyttä yms., jotta et lisää huonoja geenejä. Paras vaihtoehto olisi perhe, jolla on äitikissa, jonka kanssa he kulkevat. Usein tämä naaras ulkoilee vapaasti ja tulee tiineeksi tuntemattomalle urokselle. Sitten rekisteröisit heiltä pennun F1:ksi. Ja pitäisit sen jälkeen vain kissat, jotka näyttävät ja ovat Maine Coonin näköisiä ja oloisia. Nykyään ei onnistu eläinsuojeluyhdistyksistä adoptoida kissaa ilman että ne leikkautetaan ensin. Asiat ovat muuttuneet kovasti 20 vuoden aikana. Perheet vaihtoivat pentuja paikallisilla yhdistyksillä ja se oli ihan normaalia tuolloin. Saatoit löytää perheen, jolla oli kissanpentuja ja niiden taustoista myös oli paljon tietoa. Nyt tilanne on paljon erilaisempi ja kissoja ei saa eläinyhdistyksiltä ilman leikkautusta ja niiden taustoista ei ole mitään tietoa. Näissäkin asioissa tietoturva asiat ovat tulleet eteen USA:ssa. Jos löydät perheen, jossa asustaa molemmat pennun vanhemmat ja ehkä muitakin sukulaisia, se olisi paras tilanne. Mutta todella vaikea löytää. Joskus saatat löytää kulkukissan ja kokeilla sillä. Jos olet innokas työstämään tällaisen kissan kanssa ja katsomaan miten se kehittyy ja haluat tuhlata kaikki aikasi ja rahasi, ja ehkä siitä ei tulisikaan mitään. Silloin pelasta tämä kulkukissa ja rekisteröi se F1:ksi. Tämä on haasteellista, koska monta kertaa mahdollisuudet eivät ole sen työn, rahan ja ajan arvoisia. Mutta sen voi tehdä, jos on halua ja omistautumista asialle.

Kysymys: Millon Foundation kissoja voi nähdä näyttelyissä Amerikassa?

CFF ottaa F3 kissoja ja tämä on ensimmäinen sukupolvi, joka lähtee ACA:sta, jota ei vielä näyttelytetä. F4 sukupolvea voit rekisteröidä ja näyttelyttää TICA:ssa ja ACFA:ssa. F5 voit rekisteröidä CFA:n, mutta sen pitää olla F6 sukupolvessa, että voit näyttelyttää. Tämän jälkeen kissa on täysin näyttelytettävä Maine Coon.

Kysymys: Onko se sen arvoista lisätä uusia foundation kissoja rotuun?

Et tienaa rahaa vuosiin sillä ja voit mahdollisesti menettää koko linjan, jos jotain ongelmia ilmenee. Et saa kunnioitusta multa kasvattajilta, ennen kuin olet saanut outcross linjan F4 sukupolveen. Ja kissat ovat ehkä tyypiltään ja laadultaan vielä vähän erilaisia kuin pitäisi. Ja et voita näyttely meriittejä. Mutta jos haluat auttaa rodun tulevaisuutta, ja tehdä ehkä sen jonkun toisen kasvattajan/kasvattajien kanssa yhdessä. Voitte sekoittaa omia linjojanne ja löytää ongelmat yhdessä. Jos olet valmis monia vuosia tekemään vähemmän rahaa pennuillasi, olisi se kuitenkin lopulta todella hieno kokemus. Olisi hienoa, jos olisit auttanut rotua ja sen tulevaisuutta. Tämä on todella aikaa vievä harrastus vuosia ja vuosia. Ja todella kallis harrastus ja samalla se aiheuttaa myös stressiä ja huolta. Mutta on hienoa seurata kuinka joka sukupolvi saa suuremman koon, hienomman turkin, paremman tyypin jne. ja sinä tiedät tehneesi sen. Silloin se on todellakin kaikki sen arvoista.

Johtopäätös:

Tämä projekti ei ole heikoille, eikä se ole helppo, eikä halpa. Sinun täytyy olla todella vakavissasi ja pitää vain parhaat kissat kasvatuksessa. Eikä sinun tule jakaa niitä sellaisille, jotka voivat pilata linjan. Sinun pitää olla vakavissasi joka suunnasta katsottuna, ennen kuin yrität kasvatusta uusilla foundation kissoilla ja linjoilla. Kunnes olet valmis työstämään ainakin 5 vuotta uuden linjan kanssa tai hylkäämään sen, jos tarvetta, se voi olla todella palkitseva kokemus. Voit tehdä virheitä valitsemalla pennun, josta pidät, eikä se ole parhaan tyyppinen linjaan. Sinulla voi mennä kauemmin linjan kanssa, että saat kunnon laatua tai sinulla pitää lopettaa linja kokonaan ja aloitta alusta. Mutta se voi olla todella hauskaa, jos vain uskallat. Onko tämä rotu sen kaiken rahan ja ajan arvoinen? Minä sanon, Kyllä!

Copyright: Kumskaka and Behold Maine Coon cattery

Phyllis Stiedensin lupa on saatu tämän haastattelun julkistamiseen. Tätä ei saa levittää eteenpäin ilman Phyllis Stiebensin lupaa.

Created by:Malin Sundqvist

Translated by:Sanna Toppi