Het uitleggen van het concept "Foundation" is niet altijd even gemakkelijk, maar ik zal proberen om het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen.

Om uit te leggen hoe het fokken van een ras ontstaat, maken we een parallel met een fictief ras als voorbeeld.

Laten we zeggen dat er een wilde cat bestaat in ons land die op een speciale manier te onderscheiden is, in ons fictieve geval door het zebrapatroon. Als we willen starten met het fokken van dit ras, dan moeten we er op uit gaan om deze specifieke wilde katten te vinden die het uiterlijk hebben van wat we in gedachten hebben voor dit nieuwe ras. We hebben besloten om dit nieuwe ras Zebris te noemen. We gaan naar dorpjes en zoeken naar hele mooie exemplaren waarvan we hebben besloten dat deze goed passen binnen onze "standaard" qua type en zebrapatroon. We registreren deze katten als Zebris. Deze eerste katten van het ras Zebris zijn nu de eerste katten van het ras, dit noemen we Foundation.

50 jaar later realiseren we ons dat we onze populatie fokdieren moeten verbreden. We moeten dan terug op zoek naar nieuwe exemplaren die in het wild leven, welke passen binnen de standaard en die we kunnen registeren als "Nieuw Foundation" binnen het ras. We hebben misschien het geluk dat er nog een ras is bijvoorbeeld Zabris die die erg lijkt op onze Zebris, zodat we hier een exemplaar van kunnen verparen met een Zebris en deze op die manier toevoegen als "Nieuw Foundation" binnen ons ras.

Wanneer we het hebben over Maine Coons, gaat de top 2, 3 en 5 over onze 2, 3 en 5 meest voorkomende originele foundation katten. Een originele foundation kat wil zeggen de eerste katten die geregistreerd zijn als zijnde een Maine Coon. De lijst van Foundation katten vind je hier!

De Maine Coons die tot de top 5 behoren zijn:

* Andy Katt of Heidi Ho
* Bridget Katt of Heidi Ho
* Dauphin de France of Tati-Tan
* Tatiana of Tati-Tan
* Whittemore Smokie Joe (of Smokie Joe of Whittemore) 

De top 3 zijn de aanwezigheid van de 3 meest voorkomende katten binnen de Top 5. Dit zijn: Andy Katt of Heidi Ho, Bridget Katt of Heidi Ho en Dauphin de France of Tati-Tan.

Logischerwijs is de top 2 de aanwezigheid van de twee meest voorkomende katten in de stamboom: Andy Katt en Bridget Katt of Heidi Ho 

Let op dat er een verschil kan zitten tussen outcross en New Foundation. 

Als je geinteresseerd bent in meer informatie over dit onderwerp, dan kun je in dit artikel meer lezen.

Auteur: Malin Sundqvist
Vertaald door: Debbie Sprenger