Outcross

Wanneer we het over Maine Coons hebben, hoor je vaak de termen klonen, new foundation en outcross voorbij komen. Maar wat is een outcross eigenlijk?


Om een Maine Coon een outcross te noemen, moet het ten minste aan een van de onderstaande criteria voldoen:

  • 50% of minder van de top 5 foundation katten (gemiddeld is 65-70%) of
  • 35% of minder van de top 3 foundation katten (gemiddeld is 50-55%) of
  • 25% of minder van de top 2 foundation katten (gemiddeld 35-40%) of
  • 20% or minder van de klonen (gemiddeld 30-35%)

Outcross is niet hetzelfde als New foundation. Een Maine Coon kan een outcross zijn zonder een New Foundation te zijn.

We noemen New Foundation vaak ook gewoon foundation. Eigenlijk is dit verkeerd omdat het New Foundation is wat we bedoelen. Maar de katten die oorspronkelijk de basis hebben gelegd van het ras zelf zijn degene die de foundation zijn. 

Tegenwoordig, wanneer we nieuw bloed in ons ras brengen, worden deze New foundation genoemd. Het werken met outcross is ongelooflijk belangrijk voor ons ras. Maar helaas zijn er vandaag de dag twee groepen fokkers: degene die met outcross en New foundation werken en ernaar streven om zo laag mogelijke waarden te krijgen. De tweede groep zijn de fokkers die met showlijnen werken en geen enkele aandacht besteden aan deze waarden of niet weten wat het betekent. Oorspronkelijk werd een New foundation toegevoegd om het hoge klonen percentage omlaag te brengen. Dit lijkt door vele fokkers vandaag te zijn vergeten.

Wanneer het mijn eigen fokprogramma betreft, varieer ik veel, dit heb ik altijd gedaan. Ik heb vaak katten die een beetje hoger zaten (niet extreem hoge waarden vanwege de risico's die ze met zich meebrengen), maar iets hoger in combinatie met iets lager. Ik heb vaak de katers die lagere waarden hebben uitgeleend aan anderen, om ze zo te helpen hun waarden van hun poezen te verlagen. Dit alleen bij degenen die oprecht geinteresseerd zijn in het verlagen van de waarden van hun katten, en niet slechts om te kunnen zeggen dat ze een mooie outcross kater hebben geleend.

We zouden hier allemaal samen moeten werken, iedereen zou in meer of mindere mate met outcross moeten werken. Dit betekent niet dat iedereen met New foundation of hele lage klonen zou moeten werken, maar we zouden absoluut samen moeten werken om deze waarden naar beneden te brengen in de komende jaren, zodat geen Maine Coon meer zulke extreem hoge waarden heeft als vandaag de dag. Waar de grens precies ligt is verschrikkelijk moeilijk te zeggen, maar wanneer ze over de 35% klonen vallen, is dat absoluut te hoog. De inteelt depressie ligt op de loer te wachten als een tikkende tijdbom. Niemand kan vertellen of deze vandaag af gaat of over 10 jaar, maar hij zal vroeg of laat af gaan.

 

In de ideale wereld zou geen enkele Maine Coon hoger zijn dan 20-25% in klonen en de normale waarde zou rond de 10% zijn, maar we zijn heel heel ver van dat punt vandaan vandaag de dag.


Door: Malin Sundqvist

Dagdrivarn (www.dagdrivarn.se)

Vertaald door: Debbie Sprenger