Typisch voor een broodfokker

Typisch voor een verantwoordelijke fokker

1. De motivatie: 

 • "het is leuk"
 • "het is leuk voor de kinderen"
 • om "geld te verdienen". 

Zij zullen geen selectie maken van de kopers die zich aanbieden en zullen zelden weigeren te verkopen, zelfs als de koper ongeschikt is.

1. Is toegewijd om kittens te produceren die van goede kwaliteit zijn en is serieus geinteresseerd in hun hobby. Ze zullen zoveel investeren in hun kittens dat ze bijna nooit winst zullen maken. Ze zullen alleen kittens verkopen aan geselecteerde kopers en zullen weigeren te verkopen als ze het gevoel hebben dat de koper niet geschikt is.

2. Is blij om hun huisdieren met elkaar te verparen van hetzelfde ras, verschillende rassen of in combinatie met een huiskat, gewoon om leuke kittens te krijgen.


Velen zullen verschillende rassen mixen om een hogere prijs te kunnen vragen, waarbij ze in vele gevallen verhalen verzinnen over de achtergrond van de kittens. Ze hebben geen interesse of kennis van genetica, stambomen, bloedlijnen, gezondheidstesten of gezondheidsprogramma's. Let op dat een kat van een broodfokker ook een stamboom kan hebben.

2. Kan uitleggen hoe goed geplande verparingen bepaalde eigenschappen of kwaliteit naar voren of juist naar de achtergrond kan brengen, door zorgvuldige selectie en outcross. Afhankelijk van hoe ervaren de fokker is, kunnen ze je vertellen over diverse gezondheidsprogramma's die zijn opgezet, het ontstaan van het ras en ook ze kennen de rasstandaard goed. Ze weten bijvoorbeeld dat er geen manier is om zowel type als omvang te voorspellen. Wanneer ze nieuw zijn kunnen ze je verwijzen naar hun mentor die kan helpen met vragen die ze zelf niet kunnen beantwoorden.

3. Zelfs als het huisdier (vader/moeder van de kittens) heel geliefd zijn, zijn ze niet getest op genetische problemen binnen het ras, en ook niet op andere gezondheidsproblemen zoals navelbreuk of cryptorchisme. 

3. Zal niet fokken met een kat die nog niet oud genoeg is. Zorgt ervoor dat de kat getest is op genetische aandoeningen die voorkomen binnen het ras. Kan ook documentatie overleggen waarin de testresultaten te zien zijn.

4. De kittens krijgen geen gezondheidscertificaat, chip of (voldoende) vaccinaties. De fokker is niet gekwalificeerd om help te bieden wanneer er problemen optreden. De kittens worden altijd ongeholpen verkocht.

4. De kittens worden verkocht met een gezondheidscertificaat die niet ouder is dan 7 dagen. Ze worden twee keer gevaccineerd en hebben een chip. Een koopcontract wordt opgesteld. De fokker is gekwalificeerd en bereid om de nieuwe eigenaar te helpen als problemen zich voordoen.

5. De verkoper heeft weinig tot geen kennis over de geschiedenis van het ras, of over de aanbevelingen van de rasvereniging of de standaard. Ze geven vaak aan dat dit niet nodig is, omdat de kittens toch alleen als huisdier worden verkocht.

5. Houden van het ras en kunnen uren doorpraten over de achtergrond, geschiedenis, het karakter en het ideale type van het ras.

6. Kittens worden geboren in tijdelijke huisvoorzieningen, soms in een ongezonde omgeving, wat aangeeft dat er onvoldoende lange termijn investering is gedaan in de cattery, waardoor het kan ontbreken aan goede zorg en welzijn van de kittens.  

6. Investeert in tijd en in middelen voor de moederpoes en haar kittens. Ze worden geboren in een goede omgeving die hygienisch en liefdevol is. 

7. Zelfs wanneer ze alleen maar huisdieren zouden verkopen, kunnen ze stambomen van de ouders laten zien en praten over de titels die daarop aanwezig zijn, als een bewijs van kwaliteit. Toch heeft de eigenaar geen interesse om de kennis te vergroten door naar shows te gaan, cursussen te volgen of lokale lezingen te bezoeken. De fokker is niet geintereseerd om naar shows te gaan met de eigen katten om de showkwaliteit aan te tonen. 

7. Zal zich altijd aan willen sluiten bij een vereniging als FIFe, WCF, CFA, TICA, CFF enzovoort. Veel fokkers showen hun katten. Ze tonen veel toewijding aan hun hobby. Ze gaan misschien naar een show om een objectief oordeel te krijgen in hoeverre hun katten voldoen aan de rasstandaard. Maar zelfs al gaan ze niet naar show, dan hebben ze kennis over de rasstandaard en kunnen vertellen wat er goed en slecht is in hun eigen katten t.o.v. de standaard.

8. Het kan voorkomen dat de fokker niet bereid is om de koper het hele nest te tonen of zelfs de moeder, ook al is zij aanwezig. De fokker kan of wil de onderlinge kittens en hun ouders niet vergelijken of kritisch beoordelen. Je kan een kitten uitzoeken zonder reservering. Vaak willen ze dat je snel beslist en een aanbetaling doet, wanneer de kittens nog heel jong zijn. 

8. Ze laten je het hele nest zien en de moeder van het nest in een schone omgeving. Ze zullen je helpen het kitten te evalueren en te selecteren. Ze zullen het verschil uitleggen tussen de criteria van "fokkwaliteit" en "liefhebberskwaliteit". Ze leggen uit waarom er slechts een paar worden verkocht voor de fok. Ze zullen geen haast hebben om een aanbetaling te krijgen wanneer de kittens erg jong zijn, liever evalueren ze de kittens nog wat langer.

9. De prijzen zijn meestal een paar honderd euro lager dan gebruikelijk is voor een raszuiver kitten met stamboom. Het kitten kan te koop staan als raszuiver zonder stamboom of als kruizing. Omdat een broodfokker zo snel mogelijk van de kittens af wil, willen ze dat ze snel verhuizen en tegelijkertijd goed betaald worden. Ze hebben er ook geen probleem mee een kitten telefonisch te verkopen of via email en om het kitten snel en makkelijk thuis te bezorgen. Vaak hebben ze er geen probleem mee het kitten te laten verhuizen voordat het 12 weken oud is, zelfs als er wetten en regels zijn die dat verbieden.

9. De prijzen liggen binnen de gebruikelijke bandbreedte van het ras. De prijs zal niet alle kosten dekken die een verantwoordelijke fokker heeft geinvesteerd. Een verantwoorde fokker zal zelden winst maken. Ze zullen ook zelden kittens verkopen zonder persoonlijk contact. Ze zullen geen kitten laten verhuizen eerder dan 12 weken, vaak houden ze ze juist langer voordat ze verhuizen. Ze eisen vaak eerst een bezoek van de koper voordat deze een kitten kunnen reserveren of een aanbetaling kunnen doen. 

10. Maakt zich geen zorgen over de toekomst van het kitten, of het ras als geheel. Als de koper het kitten niet kan houden dan krijgt de koper geen hulp of ondersteuning in het vinden van een nieuw huis.

10. De fokker zal blijven helpen met vragen over de zorg van het kitten, je begeleiden als er problemen zijn. Ook kan de fokker het kitten ook terugnemen indien het niet gehouden kan worden of zal helpen met het vinden van een nieuw huis. Dit doen ze om te voorkomen dat de kat in verkeerde handen terecht komt.  Wat richtlijnen die je helpen een goede fokker te selecteren:

 1. Een verantwoordelijke fokker zal niet met katten fokken die jonger zijn dan 1 jaar. De fokker zal ook gezondheidstesten laten uitvoeren die binnen het ras nodig zijn (en dit ook kunnen aantonen). De fokker zal ook eisen dat de vader van het nest getest is, als er gebruik werd gemaakt van een buitendekking. Zorg er dus voor dat je weet welke erfelijke ziektes dit zijn voor het ras waarin je geinteresseerd bent.
 2. Kijk uit voor fokkers die niet testen en beweren dat hun lijnen vrij zijn van gezondheidsproblemen. Er bestaan geen lijnen zonder problemen, we kunnen alleen het beste doen wat we kunnen door te testen en door generatie voor generatie goed te evalueren.
 3. Een goede fokker zal de noodzaak uitleggen van het kastreren van katten die niet in een fokprogramma worden opgenomen en zal uitleggen dat ze het beste als geholpen poes of kater van hun leven kunnen genieten. De pil verhoogt het risico op borst tumoren en ook het risico op een baarmoederontsteking is groot. Beide ziektes kunnen levendbedreigend zijn.
 4. Een verantwoordelijke fokker zal een kitten met koopcontract verkopen. De inhoud hiervan zal verschillen maar over het algemeen zal het de rechten en plichten vermelden van de koper en verkoper, bevat het gezondheidsinformatie en mogelijk een terugkoopbeleid. 
 5. Een verantwoordelijke fokker toont passie, liefde en goede kennis over het ras. Hij of zij wil dat de kittens bij goede families terecht komt en zal de potentiele kopers goed interviewen, referenties vragen, en kan ook een kitten weigeren als de koper of de toekomstige leefomstandigheden voor het kitten niet geschikt wordt bevonden. 
 6. Een verantwoordelijke fokker zal de kittens zo lang als het nodig is zelf houden, totdat er een goede familie gevonden is. 
 7. Veel verantwoordelijke fokkers zullen geen kitten verkopen aan mensen die hun kat vrij buiten laten lopen. Zij zullen een kattenren, afgeschermde tuin of balkon eisen of alleen het lopen aan een tuigje toestaan.  
 8. Het huis waar de kittens en katten wonen is schoon. Accepteer het niet als de fokker buitenshuis wil afspreken. Vertrouw op je instinct!
 9. Een verantwoordelijke fokker is actief betrokken bij katten in het algemeen, bij shows en bij kattenverenigingen. Natuurlijk zijn daar uitzonderingen. Een ervaren of oudere fokker die misschien al 20 jaar heeft geshowd is misschien de interesse in shows verloren. Maar het is verdacht wanneer een fokker helemaal geen contact heeft met andere fokkers. 
 10.  Een verantwoordelijke fokker zal je begeleiden, je vragen beantwoorden die je misschien hebt, en kan ook referenties geven van eerdere kopers (nadat die hiervan op de hoogte zijn gesteld).
 11. Bij een verantwoorelijke fokker kun je al de kittens en beide ouders ontmoeten, tenminste als de vader bij de fokker woont. Als de vader er niet woont, dan kunnen foto's getoond worden en contactgegevens gedeeld worden wanneer iemand verdere vragen heeft over de vader.
 12. Een verantwoordelijke fokker zal ook na de verhuizing van de kittens blijven monitoren hoe de kittens uitgroeien, zowel fysiek als qua karakter en zal ook willen weten als er problemen zijn met de gezondheid van de kat, in de relatie met de kat tot de eigenaar of met andere katten.   
 13. Een verantwoordelijke fokker zal geen kitten laten verhuizen voordat ze minimaal 12 weken zijn en vaak zijn ze tussen 12 en 16 weken oud. Dit is in het belang voor het kitten en voor jou, zodat je een zo leuk en zelfverzekerd mogelijk kitten krijgt. 

Door: Malin Sundqvist

Vertaald door: Debbie Sprenger