Konsten att avla på ny foundation

Av: Phyllis Stiebens, Kumskaka/Behold Cattery

(Översatt med tillåtellse från Phyllis Stiebens)Fråga: Vad är en Foundationkatt?

Svar: I början var fanns det, i övre nordöstra delen av USA, raggiga, satta söta katter (kringströvande herrelösa), människorna kom att älska dessa katter och tog sig an dem som familjemedlemmar. De kallade dem ”shags” (shags = ragg), ”maine katter”, och senare, Maine Coon Katter. De flesta var i början brunmönstrade men många andra färger togs också om hand som kära familjekaraktärer.
Dessa katter som togs om hand och som sen registrerades i början av vår utställningsras Maine Coon, kallades foundation. De var våra uppstartskatter, obesläktade och rena Amerikaner. Stamboken är fortfarande öppen och med dessa katter är det fortfarande möjligt att utöka vår foundation besättning och därmed hålla vår genetik mer hälsosam.

 

Fråga: Var hittas dessa katter?

Svar: Även om rasen startades i Maine och övre nordöst, från skepp som la till i hamnarna, växte den till att inkludera andra nordstater, sen även mittstaterna och nu inkluderar den katter över hela kontinenten USA och Canada.
Amerika är ett land där människor tar sina djur med sig och till alldeles nyligen, kastrerade man inte och behöll istället sina raggiga kattdjur och många generationers avkommor som en del av familjen. Katterna har sedan spätt ut rasens startgrund lite, på grund av obegränsad parning med "lokala katter" och återfinns nu över hela USA (inklusive Maine och Nordöst). Det kan ta mer tid att "rensa ut" de oönskade egenskaperna som kan uppträda från dessa lokala stammar, men en erfaren uppfödare av Maine Coon kan noga se efter vilka anlag som skall få fortsätta och vilka som skall avlas bort.

 

Fråga: Vad är poängen med att ta in ny foundation i Maine Coon-rasen?

Svar: Alla djur, vilda eller domnestiserade behöver en hälsosam obesläktad genetisk avelsbas, för att hålla rasen hälsosam och vid liv i dagens samhälle. När en ras är inavlad, börjar problem uppstå. Hos Maine Coon, har alltför många människor i alltför många år velat  ha show-vinnare och dessa har avlats fram från samma linjer om och om igen, tills allvarliga problem började visa sig.

Problem som fertilitetsproblem, lägre immunitet mot sjukdomar, aggressivitet och ibland vildkattsdrag som t ex blyghet och skygghet. Senare dök det också upp problem med katter som inte kunde bli dräktiga, föda eller uppfostra kattungar alls. Alla dessa problem visar på början av de problem som så småningom kommer att bli slutet för rasens.

Hos Maine Coon kallar vi de mest använda katterna från i avelsbasen för topp 5 och klonerna. En procentandel anges för dessa i en stamtavla och ju lägre siffrorna är, desto lägre blir inaveln. De flesta linjer ligger nu på upp till 75% på topp 5 och den här siffran visar på att det är inte stor del obesläktad avelsbas kvar längre. Problemen kommer att dyka upp! Ny foundation behöver tillföras till avelsbasen.

 

Fråga: Vad letar du efter när du vill hitta en lämplig katt att lägga till som ny foundation?

Svar: En nybörjare bör aldrig försöka  sig på detta!
Man måste kunna rasen, dess egenskaper i utseende, storlek, päls,personlighet och alla små egenheter som gör detta till en speciell ras och bara en uppfödare sen många år tillbaka kommer att ha erfarenheten att kunna göra detta. Och även en uppfödare som kan rasen väl, kan hitta en kattunge som de

"Tror" är lämplig, bara för att upptäcka att kattungen som ung vuxen, inte längre är en passande kandidat att avla in i rasen. Andra gånger kan vi hämta och följa upp en kattunge som blir en fin F1-katt (första generationen kallas F1) men när kattungen sen som vuxen väl får en kull upptäcker man att  den här katten inte borde vara en del i avelsprogrammet. Kanske är utseendet helt fel, kanske är pälsen fel eller så är kroppsformen helt fel. Kanske är det hälsan som inte är bra eller  kanske finns det ett genetiskt problem hos en kattunge och detta får inte tillåtas. [Varför ta in nytt blod och ta in mer problem än vad vi redan har?] Utseendet är extremt viktigt, men inte allt och vi måste kunna vara seriösa och ta ett ansvar för vad vi adderar till genpoolen, inklusive hälsa och "uppbyggnad". En F1-katt har ett stort ansvar och måste förbättra rasen den adderas till, varför  annars lägga till den alls?

 

Fråga: Hur lägger du till en ny foundationkatt i ett avelsprogram?

Svar: Efter att först ha hittat en katt som har allt utseende, päls och som liknar en Maine Coon, måste den först tas till veterinär. Tester är första steget. Ett negativt FIV/FelV-test är första steget. Sedan en fullständig blodanalys, innan du tar hem katten. Om allt går bra här, då kommer vaccinationer, avmaskning, loppbehandling och andra eventuella mediciner som kan behövas för att komma i god form. 

Efter 2 veckors isolering är det bäst att göra om FIV/FelV-testet. Om detta fortfarande är negativt och  personligheten/hälsan ser bra ut, kan du nu introducera den i en mindre grupp av dina katter och ser hur allt fungerar. Vanligtvis blir det inga problem, men i vissa fall kommer inte den ens den snyggaste att passa in. Du behöver inte en bråkmakare. Men det kan vara svårt att veta vad för situation den här kattungen bodde i, och så milda temperamentproblem kan tillåtas gå vidare till nästa generation.

När du har hittat en lämplig kattunge och vill prova, registrera den hos ACA i Kalifornien. De är den enda kattförening som att tillåter att ny foundation registreras in i Maine Coon-rasen.
Adress: American Cat Assoc,

Irene Gizzi, justitiesekreterare, 11482 Vanport Ave, Lake View Terrace, CA 91342 Kostnaden är $12 vid denna tidpunkt (2015)

 

Fråga: Vad gör du med en ny F1-foundationkatt?

Svar: Du har 2 val här ... antingen kan du, 1 ... para med en annan F1 och sen behålla en kattunge eller två som F2 och sen ersätta F1:an såvida inga problem uppstått, eller, 2 kan du para den med en Maine coon med showstam, vilket tidiga foundation-katter med bättre typ och storlek samt kvalitet, men det ger också en mindre del foundation-bas i den linjen att jobba vidare med.

 

Fråga: Vilken typ av problem gör att du bestämmer dig för att eliminera en linje?

Svar: Om något litet dyker upp, kan det avlas bort ... som en svag haka, små otofsade öron,  en lite blyg eller skygg katt, eller en mindre storlek. Men om du får ett problem som förstör utseendet, fel kroppsform/svans eller något typfel, då är det första anledningen till att stoppa den linjen och inte jobba vidare med den. En annan anledning till att eliminera en linje är svag hälsa eller en sjuklig katt. Bara en UVI och inget mer? Prova behandla med antibiotika och se om det går snabbt över. En anledningarna till att addera ny foundation är ju för att stärka hälsan och vitaliteten så gå inte vidare med hälsoproblem vi verkligen inte behöver.Om du får fram dålig personlighet hos katten eller dess kattungar, avslutar du den linjen direkt. Om det finns några avelsrelaterade problem (Kejsarsnitt, missfall, svårighet att bli dräktig eller liknande) så är det en dålig katt att lägga till. Det är möjligt att katten är mycket inavlad, även om den är en "gårdskatt". När du väl får kattungar, om där finns några genetiska problem, som platt bröst, krokiga ben eller knän, över eller underbett, vindögdhet eller en mängd andra problem ... fortsätt inte på några kattungar från denna linje.

Var selektiv och försiktig! Lägg bara till de bästa katterna för  att få den bästa genpoolen!

 

Fråga: Var kan jag leta för att hitta en lämplig foundationkatt för avel?

Svar: I USA och Kanada kan du hålla ögonen öppna. Det är svårare om du inte vet någonting om kattungen och du tar fler risker gällande huruvida den kommer att producera Maine Coons eller bara Långhåriga huskatter (en erfaren uppfödare kommer att veta skillnaden). När du får syn på en annons om gratis kattungar, åk på besök. Det hjälper om du kan få se ena föräldern eller båda. Ställ så många frågor som möjligt. Om någon talar om för dig att de har Maine Coon-kattungar att skänka bort, ställ fler frågor. Bara för att någon kallar dem "Maine Coon" innebär faktiskt inte att det är vad de är. 

Åk på en kattutsällning och lyssna på hur många besökare som säger att de har en Maine Coon.  Fråga om dem hur de vet det, och de kommer att säga att en veterinär berättade för dem att den "såg ut" som en, eller att de såg ett foto av en Maine Coon i en tidning och att de är säkra på att har en Maine Coon.

Om du inte har någon att fråga, tar du fler risker och du måste vara mer försiktig med titta på egenskaper, hälsa och risken få oönskade egenskaper. Bästa situationen är en familj som åtminstone har mamma som reser med sin katt och fortfarande har henne. Ofta går honan ute, blir parad av okänd hane och du registrerar då denna kattunge som en F1 och är selektiv så att du bara behåller de som ser ut som, beter sig som och är byggt som en Maine coon. 

Nuförtiden kommer du inte att kunna adoptera från ett katthem eller liknande plats eftersom de kastrerar alla innan de tillåter adoption.

Mycket har förändrats på detta område under de senaste 20 åren.

Familjer brukade "sälja" kattungar på den lokala marknaden eller i samhället och det var helt normalt att göra på det sättet förr. Du kunde få reda på familjernas namn och adresser gällande alla som satt ut en kattunge  till försäljning (om du arbetade där eller kände människorna som arbetade där) och så ringa eller åka dit på ett besök och på så sätt få all information de har på den specifika katten. 

Tiderna har ändrats så mycket nu, du kan inte längre få en okastrerad katt ifrån ett katthem/djuranläggning eller ens en djuraffär och om du skulle lyckas få det skulle du aldrig kunna få någon information om den ursprungliga familjen på grund av integriteten gällande information i USA.

Om du hittar en familj som äger båda föräldrarna, som är innekatter, liksom andra släktingar ... så är det bästa situationen men svårare att hitta.

Ibland kan du hitta ett hemlös som du tycker är god nog att prova. Om du är villig att jobba med det ett tag och se hur saker utvecklas samt vara villig att slösa både din tid och dina pengar om det inte blir bra, fortsätt då och rädda den här katten och se till att registrera den som en F1:a. Det är svårt att göra detta eftersom riskerna oftast inte är värda allt arbete, tid och pengar men det kan låta sig göras om någon är villig och dedikerad.

 

Fråga: När kan foundation-katten ställas ut på amerikanska utställningar?

Svar: CFF tar F3 och det här är den första generationen som kan lämna ACA (som inte har några utställningar) och registreras i CFF. Så vid F4, kan du  registrera och ställa ut i TICA och ACFA. Ytterligare en generation senare F5 kan du registrera i CFA men kan inte ställa ut förrän din stamtavla är upp till F6. Efter detta betraktas det som en full showlinje Maine Coon.

 

Fråga: Är det värt att lägga till ny foundation till din Maine Coon-flock?

Svar: Du kommer inte tjäna några pengar på det på många år och kan tappa hela linjer bara på grund av ett enda problem som dyker upp. Du kommer inte att få någon respekt från andra uppfödare förrän dina linjer anses vara inparade åtminstone till F4 och eftersom katterna är mindre i storleken och kvaliteén under många år, kommer du inte vinna några priser.

Men om du vill hjälpa rasens framtid, ... om du är villig att göra detta tillsammans med en annan uppfödare eller två där ni kan blanda varandras linjer och lättare hitta problem, och om du är villig att få tillbaka mycket lite pengar på din kattungeförsäljning, under många år, så kan det vara en mycket givande erfarenhet. 

Det är härligt att veta att du har hjälpt rasens framtid. Det är en mycket tidskonsumerande hobby år efter år, det är en dyr hobby med en oändlig summa pengar som går åt (känns det som), det är en massa stress och ibland oro. Men .... Det är fantastiskt att se på hur varje generation får bättre storlek, längre pälsar, bättre typ och detaljer och veta att det var du som hjälpte till att producera detta…… det gör det värt allt.

 

Slutsats:

Det här är inte ett projekt för den svaghjärtade. Det är inte ett enkelt projekt och inte heller billigt. Du MÅSTE vara seriös nog till att behålla bara det bästa och inte att dela med med någon som kan förstöra en hel linje genom att göra allt fel. Du måste vara seriös i alla aspekter innan du ens börjar med att försöka uppfödning nya tidiga foundationkatter och linjer. Men när du är villig att ägna de närmaste 5 åren minst, för att arbeta på en ny linje och villig att ge upp den vid behov, då kan det vara en så givande upplevelse. 

Du kan göra misstag och välja en kattunge du "gillar" men som inte är  rätt kvalitet för foundation. Du kan behöva ta längre tid på dig för att fixa sådana linjer, eller bara avsluta dem och börja om. Men det kan vara väldigt roligt att göra om du är djärv. Är den här rasen värd all ansträngning, tid och kostnad? Jag säger ja!
Copyright av Kumskaka och Behold Maine Coon.

Publicerad och översatt med tillstånd från Phyllis Stiebens.
Får ej återkopieras eller spridas utan tillstånd.
Översatt av: Malin Sundqvist