Taito Kasvattaa Uusilla Maine Coon Foundation Kissoilla: Phyllis Stiebens, Kumskata/Behold kissala

(uudelleen julkaistu Phyllis Stiebensin luvalla)

Kysymys: Mikä on foundation kissa?

Maine Coon kissa, alkujaan pohjoisessa koillis USA:ssa, oli takkuinen ja tanakka kulkukissa. Ihmiset pitivät niitä lähellään ja rakastivat niitä. He kutsuivat niitä alkuun nimellä ”Shags” sitten ”Maine cats” ja myöhemmin Maine Coon kissoiksi. Monesti ne olivat ruskeatabbyjä, mutta muunkin väriset olivat rakastettuja perheenjäseniä. Nämä kissat, jotka pidimme, rekisteröitiin ja näistä kissoista tuli Maine Coon kissoja näyttelyihin ja näitä kutsumme foundation kissoiksi. Ne olivat meidän ”alkukissoja”, erillisiä, puhtaita amerikkalaisia. Kantakirjat ovat vieläkin auki ja näitä kissoja voi vieläkin lisätä foundation kissojen joukkoon ja laajentaa rotumme kirjoa.

Kysymys: Mistä näitä kissoja löytää?

Kun tämä rotu alkujaan lähti Mainesta ja ylempää koillisen satamista. Se kasvoi ja kuuluu nyt muihinkin pohjoisen osavaltioihin. Kuten myös keskiosavaltioihin ja nyt myös muualle mantereelle USA:ssa ja Kanadassa. Amerikka on maa, jossa ihmiset kuljettavat lemmikkejä mukanaan ja aiemmin eivät leikkauttaneet niitä. Monta sukupolvea pörröiset kissat kulkivat heidän mukanaan. Pörröinen lähtökohta ja ulkonäkö on laimentunut, kun rajoittamaton paikallisten kasvatus lähti käyntiin USA:ssa (mukaan lukien Maine ja koillisosa). Vie aikaa karsia pois huonoja piirteitä, jotka tulevat esiin paikallisesta Cooni kasvatusmateriaalista, mutta kokenut kasvattaja pystyy katsomaan mitä piirteitä yrittää saada pois ja mitä pitää mukana.

Kysymys: Mikä on uuden materiaalin/foundation kissojen lisäyksessä ideana Maine Coon rodulle?

Kaikki eläimet, villit tai kesyt tarvitsevat uutta geenipohjaa pitämään rodun terveenä, jotta se voi elää tänä päivänä tässä maailmassa. Mikä vain eläin alkaa tuottaa ongelmia, jos se on liian sisäsiittoinen. Maine Cooneilla monta vuotta, monet ihmiset halusivat näyttelyvoittajia ja kasvattivat samoilla linjoilla uudelleen ja uudelleen, kunnes tuli ilmi vakavia ongelmia. Ongelmia kuten hedelmällisyys ongelma, alentunut immuunitaso sairauksille, käytösongelmat ja villiintyneitä piirteitä sekä myös arkuutta ja säikkyvää luonnetta. Myöhemmin tuli myös ongelmia lisääntymisen suhteen sekä synnytys ja pentujen hoito ongelmia. Kaikki nämä ongelmat ovat alkua sille, että jatkuen samaa tahtia, se on rodun loppu. Näitä eniten käytettyjä Maine Cooneja kutsumme top5:ksi ja klooneiksi. Nämä näkyvät sukutaulussa prosentteina ja mitä alempi arvo on, sen alempi sukusiitos on. Monet näyttelylinjat ovat jopa 75% top5:a ja siinä ei ole enää paljon muuta kuin sukulaisia. Ongelmia alkaa syntyä ja näkyä. New Foundation kissoja tarvitaan.

Kysymys: Mistä ja mitä etsiä, jotta löytyisi sopiva New Foundation kissa?

Aloittelijalla ei tulisi kokeilla tätä! Täytyy tuntea Maine Coon rotu, sen piirteet, koko, turkki, luonne ja kaikki muut pienet yksityiskohdat, jotka tekevät Maine Coonista Maine Coonin. Vain kokenut kasvattaja pystyy tähän. Ja kokenutkin kasvattaja, joka löytäisi sopivan pennun. Hänen pitää kasvattaa se ensin nuoreksi aikuiseksi ja voi huomata, ettei siitä tulisikaan sopiva. Tai sitten kasvatamme pennun, joka on hieno F1 kissa (F1 kissoiksi sanotaan ensimmäistä sukutaulun foundation kissaa), mutta kun se saa ensimmäisen pentueen huomataan, ettei sen pitäisi olla kasvatusohjelmassa. Ehkä ulkonäkö on ihan väärä, turkki on vääränlainen, tai ruumiinrakenne on väärä. Ehkä terveys ei ole oikein hyvä tai pentujen terveydessä on jotain mitä ei voida hyväksyä. (Miksi tuoda lisää muita ongelmia rotuun kuin mitä on nyt?) Ulkonäkö on todella tärkeä, mutta ei niin tärkeä, että emme voisi tarkastella todella tarkkaan mitä lisätään rodun geenistöön. Ja F1 kissalla on suuri vastuu auttaa rotua eteenpäin, koska eihän sitä muuten ole järkevä lisätä ollenkaan?

Kysymys: Kuinka voi lisätä uuden kissan kasvatusohjelmaan?

Ensin kun löytyy kissa, joka sopii ulkonäöltään, turkiltaan yms. Maine Coonin rotuun se pitää vielä eläinlääkärille. Testit ovat ensimmäinen askel. Felv/FIV negatiiviset testit ovat ensimmäinen askel. Sitten CBC ennen kuin kissa tuodaan kotiin. Ja jos kaikki menee hyvin, rokotukset, madotukset, täi yms. lääkitykset täytyy antaa, että saadaan kissa kuntoon. 2 viikon eristyksen jälkeen on hyvä ottaa Felv/FIV testit uudelleen. Jos tulokset ovat vieläkin negatiiviset, luonne ja terveys on hyvä, voit tutustuttaa kissan muihin kissoihisi. Yleensä ei ole ongelmia, mutta joskus parhaan näköiset kissat eivät vain sovi joukkoon. Et tarvitse ongelmakissaa. Et välttämättä tiedä millaisessa paikassa kissa on kasvanut ja millaisia lieviä luonneongelmia kissalla voi olla. Toki niitä voi kasvattaa ulos seuraavassa sukupolvessa. Kun sinulla on sopiva pentu ja haluat antaa sille mahdollisuuden, rekisteröi se ACA yhdistykseen Kaliforniaan. Se on ainoa yhdistys, joka ottaa vastaan uusia kissoja Maine Coon rotuun. Osoite on:

American Cat Assoc,
Irene Gizzi, Registrar,
11482 Vanport Ave,
Lake View Terrace,
CA 91342

Rekisteröinti maksu: $12 vuonna (2015)

Kysymys: Mitä sinä teet F1 kissalla?

Sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Voit joko 1.) kasvattaa toisella F1 kissalla ja pitää pennun tai kaksi F2:na ja korvata F1:et jos mitään ongelmia ei ole tullut. Tai 2.) kasvattaa kissan näyttelylinjaisen kissan kanssa ja täten rakentaa ensimmäisen Foundation kissan tyyppiä, kokoa ja laatua, mutta samalla vähentää foundation kissasisältöä mitä käyttää.

Kysymys: Mitä ongelmia eliminoisit linjasta?

Jos jotain pientä ilmaantuu sen voi kasvattaa pois, kuten heikon leuan, pienet tupsuttomat korvat, arkuutta, säikkyvää tai pientä kokoa. Mutta jos sinulla on ongelma, joka pilaa ulkonäköä, ruumiinrakennetta tai häntää tai muuta tyyppivikaa. Se on ensimmäinen syy lopettaa sen linjan kasvatus ja olla käyttämättä sitä enää. Toinen syy lopettaa kasvattaminen linjalla, jossa on heikkoa ja huonoa terveyttä. Yksi syy lisätä uutta verta rotuun on tuoda lisää elinvoimaa, joten turha lisätä jotain mikä tuo terveysongelmia. Niitä ei tarvita. Jos pennuista tulee huonon luonteisia kannattaa sen linjan kasvatus lopettaa heti. Jos on jotain kasvatusongelmia (keisarinleikkauksia, keskenmenoja, hankaluutta tuottaa pentuja yms.), silloin on turha lisätä kissaa kasvatusohjelmaan. Voi olla, että kissa on liian sisäsiittoinen, vaikkakin olisi maatilan kissa. Kun saat pentuja ja niillä on mitään geneettisiä ongelmia kuten lattarintaa, vinojalat tai polvet, ylä- tai alapurenta, karsastusta yms. älä lisää tällaista kissaa kasvatukseen. Ole valikoiva ja varovainen. Lisää vain parhaat kissat parhaaseen geenistöön!

Kysymys: Minne voisin mennä ja löytää sopivan foundation kissan kasvatukseen?

USA:ssa ja Kanadassa voit pitää silmäsi auki. On vaikeampi, jos et tiedä pennusta mitään ja otat riskin tuottaako se Maine Cooneja vai vain pitkäkarvaisia kotikissoja (kokenut kasvattaja huomaa eron). Kun löydät vapaan pennun mainoksesta tai ilmoituksesta, mene katsomaan sitä. Jos näet pennun äidin tai molemmat vanhemmat, niin se auttaa. Kysele niin paljon kysymyksiä kuin vain keksit kysyä. Jos joku sanoo, että heillä on Maine Coon pentuja vapaana, kysele lisää. Vaikka joku sanoo niitä Maine Coon pennuiksi, eivät ne välttämättä ole. Mene näyttelyihin ja kuuntele yleisöltä puhuvatko he, että heillä on juuri Maine Coonin näköisiä kissoja. Kysele ja kuuntele, jos he puhuvat, että esim. eläinlääkäri oli sanonut heille, että heillä on Maine Coonin näköinen kissa jne…

Jos sinulla ei ole ketään miltä kysyä, otat suuremman riskin. Joten ole varovaisempi ja katsele kissojen piirteitä, terveyttä yms., jotta et lisää huonoja geenejä. Paras vaihtoehto olisi perhe, jolla on äitikissa, jonka kanssa he kulkevat. Usein tämä naaras ulkoilee vapaasti ja tulee tiineeksi tuntemattomalle urokselle. Sitten rekisteröisit heiltä pennun F1:ksi. Ja pitäisit sen jälkeen vain kissat, jotka näyttävät ja ovat Maine Coonin näköisiä ja oloisia. Nykyään ei onnistu eläinsuojeluyhdistyksistä adoptoida kissaa ilman että ne leikkautetaan ensin. Asiat ovat muuttuneet kovasti 20 vuoden aikana. Perheet vaihtoivat pentuja paikallisilla yhdistyksillä ja se oli ihan normaalia tuolloin. Saatoit löytää perheen, jolla oli kissanpentuja ja niiden taustoista myös oli paljon tietoa. Nyt tilanne on paljon erilaisempi ja kissoja ei saa eläinyhdistyksiltä ilman leikkautusta ja niiden taustoista ei ole mitään tietoa. Näissäkin asioissa tietoturva asiat ovat tulleet eteen USA:ssa. Jos löydät perheen, jossa asustaa molemmat pennun vanhemmat ja ehkä muitakin sukulaisia, se olisi paras tilanne. Mutta todella vaikea löytää. Joskus saatat löytää kulkukissan ja kokeilla sillä. Jos olet innokas työstämään tällaisen kissan kanssa ja katsomaan miten se kehittyy ja haluat tuhlata kaikki aikasi ja rahasi, ja ehkä siitä ei tulisikaan mitään. Silloin pelasta tämä kulkukissa ja rekisteröi se F1:ksi. Tämä on haasteellista, koska monta kertaa mahdollisuudet eivät ole sen työn, rahan ja ajan arvoisia. Mutta sen voi tehdä, jos on halua ja omistautumista asialle.

Kysymys: Millon Foundation kissoja voi nähdä näyttelyissä Amerikassa?

CFF ottaa F3 kissoja ja tämä on ensimmäinen sukupolvi, joka lähtee ACA:sta, jota ei vielä näyttelytetä. F4 sukupolvea voit rekisteröidä ja näyttelyttää TICA:ssa ja ACFA:ssa. F5 voit rekisteröidä CFA:n, mutta sen pitää olla F6 sukupolvessa, että voit näyttelyttää. Tämän jälkeen kissa on täysin näyttelytettävä Maine Coon.

Kysymys: Onko se sen arvoista lisätä uusia foundation kissoja rotuun?

Et tienaa rahaa vuosiin sillä ja voit mahdollisesti menettää koko linjan, jos jotain ongelmia ilmenee. Et saa kunnioitusta multa kasvattajilta, ennen kuin olet saanut outcross linjan F4 sukupolveen. Ja kissat ovat ehkä tyypiltään ja laadultaan vielä vähän erilaisia kuin pitäisi. Ja et voita näyttely meriittejä. Mutta jos haluat auttaa rodun tulevaisuutta, ja tehdä ehkä sen jonkun toisen kasvattajan/kasvattajien kanssa yhdessä. Voitte sekoittaa omia linjojanne ja löytää ongelmat yhdessä. Jos olet valmis monia vuosia tekemään vähemmän rahaa pennuillasi, olisi se kuitenkin lopulta todella hieno kokemus. Olisi hienoa, jos olisit auttanut rotua ja sen tulevaisuutta. Tämä on todella aikaa vievä harrastus vuosia ja vuosia. Ja todella kallis harrastus ja samalla se aiheuttaa myös stressiä ja huolta. Mutta on hienoa seurata kuinka joka sukupolvi saa suuremman koon, hienomman turkin, paremman tyypin jne. ja sinä tiedät tehneesi sen. Silloin se on todellakin kaikki sen arvoista.

Johtopäätös:

Tämä projekti ei ole heikoille, eikä se ole helppo, eikä halpa. Sinun täytyy olla todella vakavissasi ja pitää vain parhaat kissat kasvatuksessa. Eikä sinun tule jakaa niitä sellaisille, jotka voivat pilata linjan. Sinun pitää olla vakavissasi joka suunnasta katsottuna, ennen kuin yrität kasvatusta uusilla foundation kissoilla ja linjoilla. Kunnes olet valmis työstämään ainakin 5 vuotta uuden linjan kanssa tai hylkäämään sen, jos tarvetta, se voi olla todella palkitseva kokemus. Voit tehdä virheitä valitsemalla pennun, josta pidät, eikä se ole parhaan tyyppinen linjaan. Sinulla voi mennä kauemmin linjan kanssa, että saat kunnon laatua tai sinulla pitää lopettaa linja kokonaan ja aloitta alusta. Mutta se voi olla todella hauskaa, jos vain uskallat. Onko tämä rotu sen kaiken rahan ja ajan arvoinen? Minä sanon, Kyllä!

Copyright: Kumskaka and Behold Maine Coon cattery

Phyllis Stiedensin lupa on saatu tämän haastattelun julkistamiseen. Tätä ei saa levittää eteenpäin ilman Phyllis Stiebensin lupaa.

Created by:Malin Sundqvist

Translated by:Sanna Toppi

Kloonien historia

Löydät paljon tietoa Maine Coonien historiasta ja useimmat artikkelit kertovat vain, miten rotu on syntynyt ja miten se on saanut nimensä. Tässä artikkelissa kerron enemmän perustajakissoista (foundation) ja milloin ja miten kloonit tulivat.

Tänä päivänä puhumme usein foundationeista/perustajista, mutta näillä usein tarkoitetaan uusia perustajia / new foundation. Mutta unohdamme, että perustajilla tarkoitetaan myös ihan alun perin luonnon muovaamia Maine Cooneja, joista rotu on peräisin. Rotu on kotoisin Mainesta USA:sta, jossa vuosisatoja ne olivat maatiloilla irti pyydystämässä rottia ja hiiriä ihan kuten muutkin kotikissat. Aivan kuin eurooppalainen kissa Euroopassa. Maine Coon on edelleen maatilojen kotikissa USA:ssa.

Kuten pari vuotta sitten Ruotsissa pystyi rekisteröimään kotikissan eurooppalaiseksi kissaksi, pystyy USA:ssa edelleen rekisteröimään kotikissan, joka on ulkoasultaan yms. Maine Cooniksi. Mutta jos kissalla ei ole sukutaulua ne ovat vain kotikissoja, kuten kaikki rekisteröimättömät kissat. Mutta kuitenkin on mahdollisuus rekisteröidä kissoja new foundation kissoiksi ja saada uutta verta rotuun.

En mene kuitenkaan syvemmälle tähän aiheeseen. PawPedsissä on listaus aikaisimmista foundation kissoista ja myös uudemmista new foundation kissoista. Mutta suurin osa on näitä aikaisempia foundation kissoja. Listan foundation kissoista löydät täältä: FoundationCatList

Olen edelleen siinä tiedossa, että monet kasvattajat Ruotsissa ja muualla Euroopassa eivät tiedä paljon klooneista ja niiden vaikutuksesta rotuumme. Monet puhuvat klooneista (muista, että ne eivät ole muuta kuin 17 sisarusta), kuin ne olisivat rodun ainoita perustajia, mutta se ei ole ollenkaan oikea tieto.

Ne ovat vain yksi pieni pala kakkua, jolloin ne syntyivät. Tuohon isoon kakkuun kuuluu monta muuta linjaa. Olen kuullut myös puhuttavan: ”Äärimmäisen/extremen näköisten kissojen takana on Heidi Ho:n linjat ja kloonit” (jälkeläiset Heidi Ho Sonkey Bill ja Tanstaafl Polly Adeline of Heidi Ho)

Ihan kuten nuo kissat olisivat vaikuttaneet näihin nykyisiin todella äärimmäisen näköisiin MCO kissoihin. Itse asiassa näiden äärimmäisen näköisten kissojen (joita nykyään pidetään oikean näköisenä) ulkonäkö ja tyyppi ei ole mitenkään yhtenevä näiden kloonien kanssa. Joten suurella klooni prosentilla ei ole mitään tekemistä tyypin kanssa. Se on ainoastaan suuri pullonkaula mikä on vähentänyt kissojen geneettistä variaatiota näillä kissoilla todella paljon.

Jotta pääsemme paremmin perille mitä vaikutuksia nämä kloonit ovat tehneet rodulle, meillä pitää mennä ajassa taaksepäin. Aikaan milloin kloonit eivät olleet vielä syntyneet. Olen huomannut, että monet eivät ymmärrä, että kloonit olivat silloin F4 luokan kissoja. Foundation kissoja 4 polvessa. Laitan linkin heidän sukutauluun hieman alempana, mutta nyt…Miten kaikki alkoi!

1969 Connie Condit (Heidi Ho) opetti armeijan hoitajakoulussa. Opiskelijakodissa oli raskaana oleva koditon ruskeatiikeri naaras, joka kulki paikasta toiseen. He antoivat sille nimen Susan. Tämä pieni naaras ei ollut ulkonäöltään Maine Coonin näköinen ja Connie Conditin sanojen mukaan muistutti enemmän Kliban-sneaker kissaa ilman kenkiä. Tämän kissa muutti Connien luo.

Alla kuva Kliban-Sneaker kissasta:

Kliban Sneaker Cat

Kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Susan muutti Connien luo, se synnytti neljä vahvaa poikaa. Kaksi mustaa, yhden ruskea tiikerin ja yhden ruskeatabby valkoisen. Susan sterilisoitiin ja se muutti Connien äidin luo. Ruskeatabby valkoinen uros nimettiin Andy:ksi (Andy Kat of Heidi Ho) ja jäi asumaan Connien luo.

Kun se oli 6 kuukautta Connie tapasi Bonnie Rich:n (Richelieu). Hän suostutteli Connieta rekisteröimään Andyn ja näyttelyttämään ja kasvattamaan sillä. Connie ajatteli, että hän on hullu, koska Andyn äiti oli mikä oli ja isästä ei ollut tietoa. Mutta Bonnie selitti prosessin, miten foundation kissan voi rekisteröidä ja Connie lopulta kirjoitti ACA:lle ja sai Andyn rekisteröityä.

Floridan loman jälkeen Bonniella oli treffit Andylle. Naaras nimeltä Bridget (Bridget Katt of Heidi Ho). Conniella ei ollut vieläkään aikomusta kasvattaa, mutta liittyi silti jäseneksi MCBFA yhdistykseen (Maine Coon Breeders and Fanciers Association) oppiakseen lisää Maine Cooneista. Siellä hän tutustui Betty Ljostad:iin, joka suositteli, että Connie veisi Andyn näyttelyyn. Siellä tuomarit voisivat sanoa, onko Andy Maine Coon vai ei. Andysta tuli Champion. Bridget odotti tuossa vaiheessa jo pentuja.

Tästä ensimmäisestä pentueesta Connie piti kolme naarasta: Heidi Ho Heather, Heidi Ho Molly Stark ja Heidi Ho Fanny Abigail

Hän myös piti kaksi urosta: Heidi Ho Seth Parker ja Heidi Ho Henry Sayward

Sitten hän siitti heitä yhteen, jotta huonot geenit lähtisivät pois. Tässä vaiheessa voimme ajatella millainen sen maailman ajan ajatus oli kasvattamisesta. Ajatuksena oli saada puhdistettua huonot geenit pois ja saamaan huonot resessiiviset geenit tulemaan esiin ja poistettua. Nykyään toki tiedämme paremmin, mutta silloin tämä oli se menetelmä, miten tehtiin. Yksi kuuluisimmista yhdistelmistä mitä Connie teki, oli Henriettalla, joka oli Heidi Ho Heatherin ja Heidi Ho Henry Saywardin tytär. Hän yhdisti Henriettan omalla isällään eli Heidi Ho Henry Saywardilla. Tästä yhdistelmästä syntyi Heidi Ho Sonkey Bill, joka on kloonien isä.

Kun Connie sai Heidi Ho Sonkey Billin hän kastroi ja sterilisoi kaikki 5 aiempaa kissaansa: Henry, Seth, Fanny, Abigail, Molly Stark ja Heather.

Hän oli jo siinä vaiheessa ostanut kaksi uutta: Tanstaafl Polly Adeline ja Ktaadin Oquossoc tehdäkseen linjakasvatusta ja näin tarina, jonka hyvin tiedämme, alkoi. Tarina klooneista.

Connie huomasi, että Henriettan ja Henryn välinen yhdistelmä oli riski, mutta se oli riski, jonka hän oli valmis ottamaan. Hän oli asunut Saksassa pitkän aikaa eikä tiennyt kasvattajia, joilla olisi ollut uroksia, joita hän olisi voinut käyttää. Henrietta oli jo 2 vuotias ja tarvitsisi uroksen. Hän oli myös pitänyt Becky:n (Heidi Ho Rebecca Katt). Becky oli naaras yhdistelmästä Seth Parker ja Polly Adeline. Hän halusi jatkaa Sethin geenejä.

Ja kuten ylhäältä näkyy, tuolloin on tehty todella paljon sisäsiittoisuutta ja niin tehtiin siihen aikaan. Silloin uskottiin, että näin saadaan huonot resessiiviset geenit poistettua.

Andyn profiilin mutka oli liian jyrkkä ja Connie korjasi sitä yhdistämällä Andyn Bridgetin kanssa. Sen jälkeen hän yhdisti Andyn Polly Adelinen kanssa ja loppu on historiaa.

Ensimmäinen pentue syntyi 02.01.1979 En tiedä oliko tässä pentueessa kuin yksi pentu vai onko tämä vain ainoa, joka päätyi PawPedsiin, mutta pentue oli: Heidi Ho Barnaby Katt

01.07.1979 syntyi myös pentue samasta yhdistelmästä ja siitäkin on vain yksi kissa merkittynä PawPedsiin: Heidi Ho Percival of Meunderie

19.10.1979 seuraava pentue syntyi ja siitä jälkeläisinä kasvatukseen meni: Heidi Ho Molly B. of Tanstaafl ja Heidi Ho Wilyum of Ktaadn

11.08.1980 yksi pentue lisää syntyi ja 3 meni kasvatuskäyttöön: Heidi Ho Canth of Tanstaafl, Heidi Ho Coon Victoria, Heidi Ho Portius of Olde Farm

11.6.1981 syntyi myös pentue ja 4 kissaa meni kasvatuskäyttöön: Heidi Ho Lady Arwen of Mary B, Heidi Ho Lovey Mero of Meunerie, Heidi Ho Richard III of Carmalot ja Heidi Ho Sasquatch of Ktaadn.

09.01.1982 toiseksi viimeinen pentue syntyi, joista kasvatukseen menivät: Heidi Ho Annabel Lee of Tycoon, Heidi Ho Aurora of MtKittery, Heidi Ho Camille of Calicoon ja Heidi Ho Justin Morgan Katt.

02.11.1982 viimeinen pentue syntyi joista kasvatukseen meni: Heidi Ho Just Plain Bill Katt ja Heidi Ho Rachel Adeline

Näistä 17 sisaruksesta, joita kutsumme klooneiksi, tuli todella suosittuja. Näitä käytettiin todella, todella paljon. Liian paljon.

Näistä kissoista tuli siitosuros ja -naaras matadoreja. Ja niitä käytettiin vielä enemmän, joka on vahvistanut niiden geneettistä pohjaa.

Miksi näitä kutsutaan klooneiksi? Siitä on hiukan lyhempi artikkeli ”Tietoa klooneista”

Muutamia ajatuksia Connien itsensä kertomana:

”En ole koskaan ymmärtänyt ihmisiä, kun he sanovat pitävänsä jostain rodusta ja seuraavaksi haluavat kuitenkin muuttaa jotain siitä ja sen jälkeen jotain muuta. Vuosia sitten uusi aloitteleva kasvattaja kirjoitti minulle ja kysyi neuvoa: ”Mistä tuomarit pitävät? Vastaukseni oli suora: ”Ihan hel**tin sama mitä tuomarit ovat mieltä. Kasvata standardin mukaan! Kun aloitin kasvattamisen, todella harva tuomari tiesi millainen Maine Coonin pitää olla ennen kuin törmäsivät siihen”.

Toinen ajatus jonka Connie on kertonut tänä päivänä, kun meillä on niin paljon kissoja suurella klooni prosentilla (usein 35-40%):

”Ne jotka kasvattavat klooneilla olisivat tehneet parempaa lopputulosta kasvattamalla hyvällä foundation Maine Coonilla saaden parempaa tyyppiä ja laajentanut samalla geenipohjaa. En ollut oikein tyytyväinen, miten kloonit kehittyivät ja kasvoivat. Ne olivat liian siroja ja laihoja ja osa pieni luisia. Ne olisi pitänyt yhdistää enemmän outcross linjoihin.”

ja myös

”Nyt useimmissa linjoissa on ihan liikaa Heidi Ho:ta. Tarvitsemme uutta verta.”

Yllä on kuvattuna kloonien historiaa ja mistä ne ovat peräisin ja samalla voimme todeta, että ne ovat foundation/perustaja kissoja myöskin. Ja ennen kun tunnet tarvetta puhua halventavasti kasvattajista, jotka käyttävät outcross ja foundation kissoja, mieti Connien omia sanoja ja ehkä kunnioita hänen toivettaan. Ilman Connieta näitä kissoja ei olisi olemassa, joten työskentelemällä outcross kissojen kanssa ja yhdistelemällä uutta verta kasvatuksessani, kunnioitan hänen toivettaan.

Jos teet PawPedsiin tunnukset voit merkitä kissoja siellä. Siitä on suuri apu, jos haluat nähdä tarkemmin mitä sisäsiittoista sukutaulusta löytyy kloonien takaa ja kloonien jälkeen.

Tässä on yhden kloonin sukutaulu 6 sukupolven verran. Jos etsit ja lasket kuinka monta kertaa Andy Katt ja Bridget Katt on kuudessa sukupolvessa, löydät Andyn 7 kertaa ja Bridgetin 6 kertaa. Jos eteesi tulisi tänään tällainen kissa, kuvittelisitko kasvattavasti tällaisella kissalla? Luulisin että suurin osa sanoisi ei. Heidi Ho Aurora

Moni ei tekisi tätä, mutta kuitenkin jatkaa ja käyttää todella suurella klooni prosentilla olevia kissoja kasvatuksessaan. Kuitenkaan tietämättä mitä se tekee rodulle.

Tänä päivänä kloonit ovat harmillisesti niin kaukana sukutauluissa, että ihmisten on hankala nähdä niitä ja niiden vaikutusta. Kaikki mitä nähdään, on prosentit ja niistä on usealla vaikea ymmärtää vaikutusta. Useimpien kissojen sukutaulussa kloonit tulevat vastaan vasta yli 10 sukupolven kohdalla ja sen takia ne tuntuvat kuin ne eivät olisi todellisia. Ymmärrän kyllä, että on vaikea oikeasti ymmärtää kloonien vaikutusta, kun ne ovat niin kaukana. Mutta kun ottaa huomioon, että mikään ei ole muuttunut, ja ne samat kissat ovat vain kauempana, mutta edelleen mukana sukutauluissa. Näitä kissoja ei vain näy enää.

Käytetään esimerkkinä yhtä vanhaa urostani. Se syntyi 2006. Uroksella ei ollut ihan älyttömän korkeat prosentit kuin joillakin on tänä päivänä (35%). Mutta uroksen sukutaulusta voit hyvin nähdä esimerkkinä millainen kloonien vaikutus on suuremmilla prosenteilla.

Klikkaa linkkiä (Google Cromea suosittelen) ja paina CTRL-F, jolloin saat haku ikkunan auki oikeaan yläkulmaan. Sitten hae Heidi Ho Aurora (joka on yksi klooneista). Huomioi, että Aurora on vain YKSI klooneista. Niitähän on 17 kpl. Voit toki tehdä samalla haun muillakin klooneilla niin näet niidenkin vaikutuksen. Nyt kun hakee Heidi Ho Auroran minun Lilleman uroksen sukutaulusta niin 10 sukupolven sukutaulussa Aurora on 86 kertaa! Lilleman

Loppu toteamuksena, kun olen kertonut paljon klooneista, niiden historiasta ja kuinka niistä tuli niin suosittuja, älä unohda, että ne eivät olleet Maine Coon rodun perustajia. Ne olivat vain pieni osa todella monien, monien muiden kissojen lisäksi, jotka olivat foundation/perustaja kissoja.

Kun katsomme top 5 listaa, näemme yleisimmät 5 foundation kissaa. Kloonit ovat isossa osassa, mutta sitten kun katsomme foundation kissojen listaa, jonka löydät linkitettynä artikkelin alusta, näet että foundation kissoja on todella paljon enemmän kuin nuo 5. Nämä kissat ovat rodun perustajia/foundation kissoja. Eivät vain kloonit yksinään, vaikkakin ne olivat ihan liika käytettyjä kasvatuksessa 80-luvulla ja melkein valtasivat rodun kokonaan.

Alla on muutamia kuvia kissoista, joista on puhuttu tässä artikkelissa. Nämä kaikki löytyy PawPedsista ja myös MCHS:stä. Klikkaa kuvasta niin pääset PawPedsiin ja siellä voi joistakin kissoista olla lisääkin kuvia.

AndyKattOfHeidiHo

Andy Katt of Heidi Ho

BridgetKattOfHeidiHo

Bridget Katt of Heidi Ho

HeidiHoHenrySayward

Heidi Ho Henry Sayward

HeidiHoHeather

Heidi Ho Heather

HeidiHoSonkeyBill

Heidi Ho Sonkey Bill

TanstaaflPollyAdelineOfHeidiHo

Tanstaafl Polly Adeline of Heidi Ho

 

Created by: Malin Sundqvist

Translated by: Sanna Toppi

Foundation konseptin selittäminen ei ole aina yksinkertaista, mutta yritän selittää sen niin helposti kuin mahdollista.

Jotta uusi kissarotu voi syntyä, aloitetaan vertauksella fiktiivisestä rodusta.

Meillä on villikissa, joka näyttää erityiseltä vaikkapa kaikilla on seepra kuvio. Jotta voisimme alkaa kasvattaa rotua meidän pitää löytää ulkoa lisää samanlaisia kissoja. Ja sillä pitää myös olla tyyppi ja ajatus minkä näköisiä niiden pitää olla. Päätämme kutsua uutta rotua nimeltä Zebris. Menemme kylään ja etsimme muutaman hienon yksilön ja ne jotka sopivat hyvin ”standardiin” tyypin ja kuvion suhteen. Rekisteröimme nämä kissat Zebriksiksi. Näistä ensimmäisistä kissoista tulee rodun perustajat (Foundation).

50 vuotta myöhemmin huomaamme, että meidän pitää laajentaa kasvatuspohjaa. Meidän täytyy mennä takaisin katsomaan, löydämmekö lisää villejä yksilöitä, jotka voimme rekisteröidä ”uusiksi perustajiksi” rodulle. Voimme olla onnekkaita ja löytää lähes samanlaisen rodun kuin omamme. Tämän nimi on Zabris. Voimme sen jälkeen kasvattaa niillä ja sisällyttää ne kuten ”New Foundationit” meidän rotuun.

Kun puhumme Maine Cooneista, luokittelemme ne kuin arvosanoilla 2, 3 ja 5. Ne ovat 2, 3 ja 5 yleisimmät alkuperäiset Foundation kissat. Eli ensimmäiset kissat, jotka on rekisteröity Maine Cooneiksi. Täydellisen Foundation kissalistan löydät täältä!

Kissat, jotka luetaan TOP5 kissoiksi ovat:

* Andy Katt of Heidi Ho
* Bridget Katt of Heidi Ho
* Dauphin de France of Tati-Tan
* Tatiana of Tati-Tan
* Whittemore Smokie Joe (or Smokie Joe of Whittemore)

TOP3 kissoissa ne ovat ensimmäiset 3 kissaa TOP5 listasta jne. Andy Cat of Heidi Ho, Bridget Cat of Heidi Ho ja Dauphin de France of Tati-Tan.

Ja TOP2 kissoissa ne ovat 2 ensimmäistä: Andy Katt ja Bridget Katt of Heidi Ho

Noviisi kissa on sama asia kuin New Foundation.

Mutta huomaa, että kun puhutaan foundationista ja outcrossista se ei ole välttämättä sama asia!

Täältä löydät lisää luettavaa foundationien kanssa kasvattamisesta, jos kiinnostuit.

Created by: Malin Sundqvist
Translated by: Sanna Toppi

Outcross

Kun puhumme Maine Cooneista, puhumme klooneista, New Foundationeista, mutta myös outcrossista. Mikä on outcross?

Outcrossiksi voidaan kutsua kissaa, joka täyttää yhden alla olevista kriteereistä:

  • 50% tai vähemmän top5 kissasta (keskiverto 65-70%) tai
  • 35% tai vähemmän top3 kissasta (keskiverto 50-55%) tai
  • 25% tai vähemmän top2 kissasta (keskiverto 35-40%) tai
  • 20% tai vähemmän klooneja (keskiverto 30-35%)

Huomioi, että outcross ei ole sama asia kuin New Foundation. Kissa voi olla outcross ilman, että se on New Foundation.

Me yleensä kutsumme näitä kissoja juurikin foundation kissoiksi. Vaikka se on sanottu väärin, koska foundation kissat ovat juurikin ne, jotka ovat rodun perustaja kissoja.

Nyt kun tuomme uutta verta rotuun, näistä tulee New Foundation kissoja. Työskentely outcrossien kanssa on todella tärkeää rodullemme, mutta nykyään kasvattajat ovat jakautuneet kahteen ryhmään. Toiset työstävät outcross ja foundation kissoilla ja ovat todella tarkkoina pitäen prosentit ja arvot alhaalla. Ja toiset, jotka eivät käytä aikaa ollenkaan tähän, työstäen vain näyttelylinjoja ja eivät luultavasti tiedä edes mitä tämä kaikki tarkoittaa. Alun perin kuitenkin New Foundation kissat otettiin käyttämällä niitä korkea arvoisiin kissoihin niin, että saadaan arvoja pienemmäksi. Tämä asia on kuitenkin jotenkin unohtunut nykyään.

Ja mitä tulee minun omaan kasvatukseeni, teen kovasti vaihtelua. Olen aina tehnyt. Minulla on usein ollut vähän korkeammilla prosenteilla oleva kissa (muttei liian korkeilla, koska se tuo aina riskejä), jonka olen yhdistänyt matalilla prosenteilla olevaan. Olen myös usein lainannut matalilla prosenteilla olevia uroksiani. Näin olen auttanut kasvattajia, joilla on korkeilla prosenteilla olevia naaraita ja he ovat halunneet saada arvoja alemmaksi näyttelykissoiltaan. Ei vain pelkästään lainaamalla hienoa outcross urosta.

Meidän kaikkien tulisi tehdä yhteistyötä. Jokaisen kasvattajan pitäisi olla tekemisissä jossain määrin outcrossien kanssa. Se ei tarkoita, että kaikkien tarvitsee kasvattaa New Foundation kissoilla ja todella alhaisilla klooni prosenteilla. Mutta meillä todellakin pitäisi tehdä yhteistyötä, että saamme arvoja alemmaksi nyt lähivuosien aikana, jotta millään Maine Coonilla ei olisi niin suuret arvot kuin ne nykyään ovat. Ja mikä se raja voisi olla, että arvot olisivat hyvä, niin se on todella vaikea sanoa. Mutta jos arvot ovat yli 35%, se on aivan liian korkea. Sisäsiitoksen masennus on ihan nurkan takana ja kurkkii sieltä kuin tikittävä aikapommi. Kukaan ei tiedä räjähtääkö pommi tänään vai 10 vuoden kuluttua, mutta sen se tekee ennemmin tai myöhemmin.

Täydellisessä maailmassa mikään Maine Coon ei yllä yli 20-25% ja normaali arvo olisi n.10%. Mutta me olemme todella, todella kaukana siitä pisteestä vielä.

Created by: Malin Sundqvist
T
ranslated by: Sanna Toppi

Yritän selittää klooneista selkokielellä, mitä ne ovat ja kuinka ne vaikuttavat kasvatukseemme. Että pääset parhaiten mukaan, niin lue ensin Foundation artikkeli.

1978 kissa nimeltä Heidi Ho Sonkey Bill syntyi. Hän oli pojanpoika ja tupla pojanpojanpoika Andylle ja Bridget Katt of Heidi Ho:lle. Sonkey Billin isä oli poika näille kahdelle ja Sonkey Billin äidin molemmat vanhemmat olivat näiden kahden jälkeläisiä. Sonkey Billin 4 sukupolven sukusiitosprosentti oli 37,5%. Alla on sukutaulua merkattuna väreillä. Saman väriset ovat samoja kissoja.

Kun Sonkey Bill ja Tanstaafl Polly Adeline saivat jälkeläisiä, ne näyttivät uskomattoman samanäköisiltä. Niin samannäköisiltä, kuin ne olisivat kloonattuja. Kun asiaa ajattelee ei se olisi ihmekkään. Näiden jälkeläisten genetiikka on ollut todella kapea. No miten klooni nimitys sitten nousi esiin? Alla Beth Hicks (Tanstaafl) selitys asiaan omin sanoin:


sonkeybill

”Termi kloonit annettiin näille kasvateille huhtikuussa 1982. Oli suuri TICA:n näyttely New Yorkissa. Lynne ja minä olimme näyttelyssä sekä Bunty Washburnin, Carol Pedleyn ja Mary Buckmaster. Ja paljon muita Maine Coon kasvattajia. Sekä Molly Brownista (ruskeatabby) ja Maryn Heidi Ho Lady Arwenista (hopeatiikeri) tuli Supreme Grand Championeja siinä näyttelyssä. Olimme kaikki hotellihuoneessa illalla ja soitimme Connielle uutisia. Kun Connie oli puhelimessa, joku sanoi ”Kerro Connielle, että hän vain kloonaa kissoja ja maalaa niitä eri värisiksi!”

Tässä linkki Beth Hicksin haastatteluun.

Joten kun puhutaan klooneista nykyään, me puhumme Sonkeyn ja Pollyn pojista ja tyttäristä. Alla näet niiden sukutaulun:
theclones

Klooneja käytettiin kerta toisensa jälkeen, kun jälkeläisistä tuli todella hyviä näyttelykissoja ja kooltaan suuria.

Monet kasvattajat ajattelivat, että vähän on hyvä, mutta enempi parempi!

Vaikkakin klooneilla itsellään ei ollut kovin suuri sukusiitosprosentti (9,4%), oli kuitenkin paljon linjakasvatusta niillä ja niiden jälkeläisillä.

Nykyään monellä Maine Coonilla on klooni prosentti 35%, josku jopa yli 50%. Jos analysoit nyky Maine Coonin sukutaulua huomaat että tämä pariskunta on ”erityinen” ja todella tuttu meidän sukutauluissa. Samalla jos tutkit ja yrität löytää kissaa, joka ”ei ole new foundation kissa” (kloonit vähemmän kuin 20-25%), se on mahdotonta. Vaikka tutkisit maailman ympäri. Se on aika pelottavaa. Vielä 10-15 vuotta sitten pystyi löytämään harvinaisia yksilöitä joiden sukutaulu oli lähes tyhjä klooneista.

Klooneihin kuuluu:

* Heidi Ho Annabel Lee of Tycoon
* Heidi Ho Aurora of MtKittery
* Heidi Ho Barnaby Katt
* Heidi Ho Camille of Calicoon
* Heidi Ho Canth of Tanstaafl
* Heidi Ho Coon Victoria
* Heidi Ho Just Plain Bill Katt
* Heidi Ho Justin Morgan Katt
* Heidi Ho Lady Arwen of Mary B
* Heidi Ho Lovey Mero of Meunerie
* Heidi Ho Molly Brown of Tanstaafl
* Heidi Ho Percival of Meunerie
* Heidi Ho Portius of Olde Farm
* Heidi Ho Rachel Adeline
* Heidi Ho Richard III of Charmalot
* Heidi Ho Sasquatch of Ktaadn
* Heidi Ho Wilyum of Ktaadn

Tarkempaa tietoa näistä kissoista löydät Maine Coonien tietopankista (Maine Coon database). Siellä on myös listattuna lisää jälkeläisiä top 5 kissojen muista jälkeläisistä.

Mutta nyt ajatellaan hieman prosentteja.

Jos kuvitellaan, että kissasi sukutaulu on tehty 100 kissasta =100%. Ja kissallasi on 50% klooniprosentti sukutaulussa. Tämä tarkoittaa 50 kissaa, eikö?

Tämä tarkoittaa, että puolet kissoista kissasi sukutaulussa on samoja sisaruksia!

Jos toisaalta kissasi sukutaulussa on kloonit 25%, tämä tarkoittaa 25 kissaa sadasta kissasta. Joten neljäsosa kissasi sukutaulusta on tällöin näistä 17:stä sisaruksesta!

Jos ok prosentteja ajatellaan sen pitäisi olla n.10%. Mutta tuo luku on sellainen, ettei edes kokeneet outcross kasvattajat kykene siihen, kuin ehkä muutaman kissan kanssa. Vain sen takia, koska New Foundation kissoja ei vain ole tai alhaisella klooniprosentilla olevia.

Kuulen usein sanottavan: ”OMG! Tuostahan on yli 30 vuotta aikaa!” Tuohan ei vaikuta meidän kissoihin nykyään?

No se juurikin vaikuttaa, vaikka kuinka yritämme toivoa ja laittaa päätä pensaaseen. Emme millään pääse siitä eroon, että tämä asia on suuri pullonkaula meidän Maine Coonien kanssa. Meidän täytyy tehdä yhteistyötä ja yhdessä saada vähennettyä kloonien osuutta. Ei kaikkien tarvitse kasvattaa new foundationien kanssa, mutta jokainen voi pitää kirjaa klooni arvoista ja pienentää niitä pala kerrallaan.

Teen yleensä vertausta taikinalla (taikina = kaikki Maine Coonit). Maustoimme taikinaa suolalla (kloonit), jotta taikina sai extra kosketusta. Pieni suolaus tuotti makoisan taikinan, joten lisäsimme lisää suolaa. Lopulta takina oli todella suolainen (30-35%). Vaikka kuinka vaivaamme taikinaa ja jaamme sitä, se on aina liian suolainen, eikö? Jopa 30 vuotta myöhemmin. Jotta saamme suolaa vähennettyä meidän pitää lisätä jotain, mikä ei ole niin suolaista. Maine Coon rodussa se tarkoittaa new foundation kissoja tai kissoja, jotka eivät ole sukua klooneille.

Created by: Malin Sundqvist
Translated by: Sanna Toppi