Kloonien historia

Löydät paljon tietoa Maine Coonien historiasta ja useimmat artikkelit kertovat vain, miten rotu on syntynyt ja miten se on saanut nimensä. Tässä artikkelissa kerron enemmän perustajakissoista (foundation) ja milloin ja miten kloonit tulivat.

Tänä päivänä puhumme usein foundationeista/perustajista, mutta näillä usein tarkoitetaan uusia perustajia / new foundation. Mutta unohdamme, että perustajilla tarkoitetaan myös ihan alun perin luonnon muovaamia Maine Cooneja, joista rotu on peräisin. Rotu on kotoisin Mainesta USA:sta, jossa vuosisatoja ne olivat maatiloilla irti pyydystämässä rottia ja hiiriä ihan kuten muutkin kotikissat. Aivan kuin eurooppalainen kissa Euroopassa. Maine Coon on edelleen maatilojen kotikissa USA:ssa.

Kuten pari vuotta sitten Ruotsissa pystyi rekisteröimään kotikissan eurooppalaiseksi kissaksi, pystyy USA:ssa edelleen rekisteröimään kotikissan, joka on ulkoasultaan yms. Maine Cooniksi. Mutta jos kissalla ei ole sukutaulua ne ovat vain kotikissoja, kuten kaikki rekisteröimättömät kissat. Mutta kuitenkin on mahdollisuus rekisteröidä kissoja new foundation kissoiksi ja saada uutta verta rotuun.

En mene kuitenkaan syvemmälle tähän aiheeseen. PawPedsissä on listaus aikaisimmista foundation kissoista ja myös uudemmista new foundation kissoista. Mutta suurin osa on näitä aikaisempia foundation kissoja. Listan foundation kissoista löydät täältä: FoundationCatList

Olen edelleen siinä tiedossa, että monet kasvattajat Ruotsissa ja muualla Euroopassa eivät tiedä paljon klooneista ja niiden vaikutuksesta rotuumme. Monet puhuvat klooneista (muista, että ne eivät ole muuta kuin 17 sisarusta), kuin ne olisivat rodun ainoita perustajia, mutta se ei ole ollenkaan oikea tieto.

Ne ovat vain yksi pieni pala kakkua, jolloin ne syntyivät. Tuohon isoon kakkuun kuuluu monta muuta linjaa. Olen kuullut myös puhuttavan: ”Äärimmäisen/extremen näköisten kissojen takana on Heidi Ho:n linjat ja kloonit” (jälkeläiset Heidi Ho Sonkey Bill ja Tanstaafl Polly Adeline of Heidi Ho)

Ihan kuten nuo kissat olisivat vaikuttaneet näihin nykyisiin todella äärimmäisen näköisiin MCO kissoihin. Itse asiassa näiden äärimmäisen näköisten kissojen (joita nykyään pidetään oikean näköisenä) ulkonäkö ja tyyppi ei ole mitenkään yhtenevä näiden kloonien kanssa. Joten suurella klooni prosentilla ei ole mitään tekemistä tyypin kanssa. Se on ainoastaan suuri pullonkaula mikä on vähentänyt kissojen geneettistä variaatiota näillä kissoilla todella paljon.

Jotta pääsemme paremmin perille mitä vaikutuksia nämä kloonit ovat tehneet rodulle, meillä pitää mennä ajassa taaksepäin. Aikaan milloin kloonit eivät olleet vielä syntyneet. Olen huomannut, että monet eivät ymmärrä, että kloonit olivat silloin F4 luokan kissoja. Foundation kissoja 4 polvessa. Laitan linkin heidän sukutauluun hieman alempana, mutta nyt…Miten kaikki alkoi!

1969 Connie Condit (Heidi Ho) opetti armeijan hoitajakoulussa. Opiskelijakodissa oli raskaana oleva koditon ruskeatiikeri naaras, joka kulki paikasta toiseen. He antoivat sille nimen Susan. Tämä pieni naaras ei ollut ulkonäöltään Maine Coonin näköinen ja Connie Conditin sanojen mukaan muistutti enemmän Kliban-sneaker kissaa ilman kenkiä. Tämän kissa muutti Connien luo.

Alla kuva Kliban-Sneaker kissasta:

Kliban Sneaker Cat

Kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Susan muutti Connien luo, se synnytti neljä vahvaa poikaa. Kaksi mustaa, yhden ruskea tiikerin ja yhden ruskeatabby valkoisen. Susan sterilisoitiin ja se muutti Connien äidin luo. Ruskeatabby valkoinen uros nimettiin Andy:ksi (Andy Kat of Heidi Ho) ja jäi asumaan Connien luo.

Kun se oli 6 kuukautta Connie tapasi Bonnie Rich:n (Richelieu). Hän suostutteli Connieta rekisteröimään Andyn ja näyttelyttämään ja kasvattamaan sillä. Connie ajatteli, että hän on hullu, koska Andyn äiti oli mikä oli ja isästä ei ollut tietoa. Mutta Bonnie selitti prosessin, miten foundation kissan voi rekisteröidä ja Connie lopulta kirjoitti ACA:lle ja sai Andyn rekisteröityä.

Floridan loman jälkeen Bonniella oli treffit Andylle. Naaras nimeltä Bridget (Bridget Katt of Heidi Ho). Conniella ei ollut vieläkään aikomusta kasvattaa, mutta liittyi silti jäseneksi MCBFA yhdistykseen (Maine Coon Breeders and Fanciers Association) oppiakseen lisää Maine Cooneista. Siellä hän tutustui Betty Ljostad:iin, joka suositteli, että Connie veisi Andyn näyttelyyn. Siellä tuomarit voisivat sanoa, onko Andy Maine Coon vai ei. Andysta tuli Champion. Bridget odotti tuossa vaiheessa jo pentuja.

Tästä ensimmäisestä pentueesta Connie piti kolme naarasta: Heidi Ho Heather, Heidi Ho Molly Stark ja Heidi Ho Fanny Abigail

Hän myös piti kaksi urosta: Heidi Ho Seth Parker ja Heidi Ho Henry Sayward

Sitten hän siitti heitä yhteen, jotta huonot geenit lähtisivät pois. Tässä vaiheessa voimme ajatella millainen sen maailman ajan ajatus oli kasvattamisesta. Ajatuksena oli saada puhdistettua huonot geenit pois ja saamaan huonot resessiiviset geenit tulemaan esiin ja poistettua. Nykyään toki tiedämme paremmin, mutta silloin tämä oli se menetelmä, miten tehtiin. Yksi kuuluisimmista yhdistelmistä mitä Connie teki, oli Henriettalla, joka oli Heidi Ho Heatherin ja Heidi Ho Henry Saywardin tytär. Hän yhdisti Henriettan omalla isällään eli Heidi Ho Henry Saywardilla. Tästä yhdistelmästä syntyi Heidi Ho Sonkey Bill, joka on kloonien isä.

Kun Connie sai Heidi Ho Sonkey Billin hän kastroi ja sterilisoi kaikki 5 aiempaa kissaansa: Henry, Seth, Fanny, Abigail, Molly Stark ja Heather.

Hän oli jo siinä vaiheessa ostanut kaksi uutta: Tanstaafl Polly Adeline ja Ktaadin Oquossoc tehdäkseen linjakasvatusta ja näin tarina, jonka hyvin tiedämme, alkoi. Tarina klooneista.

Connie huomasi, että Henriettan ja Henryn välinen yhdistelmä oli riski, mutta se oli riski, jonka hän oli valmis ottamaan. Hän oli asunut Saksassa pitkän aikaa eikä tiennyt kasvattajia, joilla olisi ollut uroksia, joita hän olisi voinut käyttää. Henrietta oli jo 2 vuotias ja tarvitsisi uroksen. Hän oli myös pitänyt Becky:n (Heidi Ho Rebecca Katt). Becky oli naaras yhdistelmästä Seth Parker ja Polly Adeline. Hän halusi jatkaa Sethin geenejä.

Ja kuten ylhäältä näkyy, tuolloin on tehty todella paljon sisäsiittoisuutta ja niin tehtiin siihen aikaan. Silloin uskottiin, että näin saadaan huonot resessiiviset geenit poistettua.

Andyn profiilin mutka oli liian jyrkkä ja Connie korjasi sitä yhdistämällä Andyn Bridgetin kanssa. Sen jälkeen hän yhdisti Andyn Polly Adelinen kanssa ja loppu on historiaa.

Ensimmäinen pentue syntyi 02.01.1979 En tiedä oliko tässä pentueessa kuin yksi pentu vai onko tämä vain ainoa, joka päätyi PawPedsiin, mutta pentue oli: Heidi Ho Barnaby Katt

01.07.1979 syntyi myös pentue samasta yhdistelmästä ja siitäkin on vain yksi kissa merkittynä PawPedsiin: Heidi Ho Percival of Meunderie

19.10.1979 seuraava pentue syntyi ja siitä jälkeläisinä kasvatukseen meni: Heidi Ho Molly B. of Tanstaafl ja Heidi Ho Wilyum of Ktaadn

11.08.1980 yksi pentue lisää syntyi ja 3 meni kasvatuskäyttöön: Heidi Ho Canth of Tanstaafl, Heidi Ho Coon Victoria, Heidi Ho Portius of Olde Farm

11.6.1981 syntyi myös pentue ja 4 kissaa meni kasvatuskäyttöön: Heidi Ho Lady Arwen of Mary B, Heidi Ho Lovey Mero of Meunerie, Heidi Ho Richard III of Carmalot ja Heidi Ho Sasquatch of Ktaadn.

09.01.1982 toiseksi viimeinen pentue syntyi, joista kasvatukseen menivät: Heidi Ho Annabel Lee of Tycoon, Heidi Ho Aurora of MtKittery, Heidi Ho Camille of Calicoon ja Heidi Ho Justin Morgan Katt.

02.11.1982 viimeinen pentue syntyi joista kasvatukseen meni: Heidi Ho Just Plain Bill Katt ja Heidi Ho Rachel Adeline

Näistä 17 sisaruksesta, joita kutsumme klooneiksi, tuli todella suosittuja. Näitä käytettiin todella, todella paljon. Liian paljon.

Näistä kissoista tuli siitosuros ja -naaras matadoreja. Ja niitä käytettiin vielä enemmän, joka on vahvistanut niiden geneettistä pohjaa.

Miksi näitä kutsutaan klooneiksi? Siitä on hiukan lyhempi artikkeli ”Tietoa klooneista”

Muutamia ajatuksia Connien itsensä kertomana:

”En ole koskaan ymmärtänyt ihmisiä, kun he sanovat pitävänsä jostain rodusta ja seuraavaksi haluavat kuitenkin muuttaa jotain siitä ja sen jälkeen jotain muuta. Vuosia sitten uusi aloitteleva kasvattaja kirjoitti minulle ja kysyi neuvoa: ”Mistä tuomarit pitävät? Vastaukseni oli suora: ”Ihan hel**tin sama mitä tuomarit ovat mieltä. Kasvata standardin mukaan! Kun aloitin kasvattamisen, todella harva tuomari tiesi millainen Maine Coonin pitää olla ennen kuin törmäsivät siihen”.

Toinen ajatus jonka Connie on kertonut tänä päivänä, kun meillä on niin paljon kissoja suurella klooni prosentilla (usein 35-40%):

”Ne jotka kasvattavat klooneilla olisivat tehneet parempaa lopputulosta kasvattamalla hyvällä foundation Maine Coonilla saaden parempaa tyyppiä ja laajentanut samalla geenipohjaa. En ollut oikein tyytyväinen, miten kloonit kehittyivät ja kasvoivat. Ne olivat liian siroja ja laihoja ja osa pieni luisia. Ne olisi pitänyt yhdistää enemmän outcross linjoihin.”

ja myös

”Nyt useimmissa linjoissa on ihan liikaa Heidi Ho:ta. Tarvitsemme uutta verta.”

Yllä on kuvattuna kloonien historiaa ja mistä ne ovat peräisin ja samalla voimme todeta, että ne ovat foundation/perustaja kissoja myöskin. Ja ennen kun tunnet tarvetta puhua halventavasti kasvattajista, jotka käyttävät outcross ja foundation kissoja, mieti Connien omia sanoja ja ehkä kunnioita hänen toivettaan. Ilman Connieta näitä kissoja ei olisi olemassa, joten työskentelemällä outcross kissojen kanssa ja yhdistelemällä uutta verta kasvatuksessani, kunnioitan hänen toivettaan.

Jos teet PawPedsiin tunnukset voit merkitä kissoja siellä. Siitä on suuri apu, jos haluat nähdä tarkemmin mitä sisäsiittoista sukutaulusta löytyy kloonien takaa ja kloonien jälkeen.

Tässä on yhden kloonin sukutaulu 6 sukupolven verran. Jos etsit ja lasket kuinka monta kertaa Andy Katt ja Bridget Katt on kuudessa sukupolvessa, löydät Andyn 7 kertaa ja Bridgetin 6 kertaa. Jos eteesi tulisi tänään tällainen kissa, kuvittelisitko kasvattavasti tällaisella kissalla? Luulisin että suurin osa sanoisi ei. Heidi Ho Aurora

Moni ei tekisi tätä, mutta kuitenkin jatkaa ja käyttää todella suurella klooni prosentilla olevia kissoja kasvatuksessaan. Kuitenkaan tietämättä mitä se tekee rodulle.

Tänä päivänä kloonit ovat harmillisesti niin kaukana sukutauluissa, että ihmisten on hankala nähdä niitä ja niiden vaikutusta. Kaikki mitä nähdään, on prosentit ja niistä on usealla vaikea ymmärtää vaikutusta. Useimpien kissojen sukutaulussa kloonit tulevat vastaan vasta yli 10 sukupolven kohdalla ja sen takia ne tuntuvat kuin ne eivät olisi todellisia. Ymmärrän kyllä, että on vaikea oikeasti ymmärtää kloonien vaikutusta, kun ne ovat niin kaukana. Mutta kun ottaa huomioon, että mikään ei ole muuttunut, ja ne samat kissat ovat vain kauempana, mutta edelleen mukana sukutauluissa. Näitä kissoja ei vain näy enää.

Käytetään esimerkkinä yhtä vanhaa urostani. Se syntyi 2006. Uroksella ei ollut ihan älyttömän korkeat prosentit kuin joillakin on tänä päivänä (35%). Mutta uroksen sukutaulusta voit hyvin nähdä esimerkkinä millainen kloonien vaikutus on suuremmilla prosenteilla.

Klikkaa linkkiä (Google Cromea suosittelen) ja paina CTRL-F, jolloin saat haku ikkunan auki oikeaan yläkulmaan. Sitten hae Heidi Ho Aurora (joka on yksi klooneista). Huomioi, että Aurora on vain YKSI klooneista. Niitähän on 17 kpl. Voit toki tehdä samalla haun muillakin klooneilla niin näet niidenkin vaikutuksen. Nyt kun hakee Heidi Ho Auroran minun Lilleman uroksen sukutaulusta niin 10 sukupolven sukutaulussa Aurora on 86 kertaa! Lilleman

Loppu toteamuksena, kun olen kertonut paljon klooneista, niiden historiasta ja kuinka niistä tuli niin suosittuja, älä unohda, että ne eivät olleet Maine Coon rodun perustajia. Ne olivat vain pieni osa todella monien, monien muiden kissojen lisäksi, jotka olivat foundation/perustaja kissoja.

Kun katsomme top 5 listaa, näemme yleisimmät 5 foundation kissaa. Kloonit ovat isossa osassa, mutta sitten kun katsomme foundation kissojen listaa, jonka löydät linkitettynä artikkelin alusta, näet että foundation kissoja on todella paljon enemmän kuin nuo 5. Nämä kissat ovat rodun perustajia/foundation kissoja. Eivät vain kloonit yksinään, vaikkakin ne olivat ihan liika käytettyjä kasvatuksessa 80-luvulla ja melkein valtasivat rodun kokonaan.

Alla on muutamia kuvia kissoista, joista on puhuttu tässä artikkelissa. Nämä kaikki löytyy PawPedsista ja myös MCHS:stä. Klikkaa kuvasta niin pääset PawPedsiin ja siellä voi joistakin kissoista olla lisääkin kuvia.

AndyKattOfHeidiHo

Andy Katt of Heidi Ho

BridgetKattOfHeidiHo

Bridget Katt of Heidi Ho

HeidiHoHenrySayward

Heidi Ho Henry Sayward

HeidiHoHeather

Heidi Ho Heather

HeidiHoSonkeyBill

Heidi Ho Sonkey Bill

TanstaaflPollyAdelineOfHeidiHo

Tanstaafl Polly Adeline of Heidi Ho

 

Created by: Malin Sundqvist

Translated by: Sanna Toppi