Dilution – Laimennos

Ensin muistutuksena, että ne perus värit olivat musta ja punainen. Dilution/Laimennos ominaisuus on kuin valkaisuainetta väreille, joka muuttaa mustan siniseksi ja punaisen cremeksi. Voidaan kutsua sitä, vaikka kloriitti geeniksi, koska se valkaisee värejä. Puhutaan jatkossa tästä laimennoksesta nimellä Diluutio.

Jotta voimme kutsua kissaa diluutio kissaksi, ominaisuuden täytyy tulla molemmilta kissoilta. Kissan pitää saada geeni tuplana, jotta geeni tulee visuaalisesti näkyviin (sinisenä tai cremenä).

Diluutio on resessiivinen ja voi matkustaa suvussa monta sukupolvea tulematta välttämättä esiin. Yksinkertaistettuna käytetään geneettisiä nimityksiä.

Normaali väri = DD

Normaali väri, mutta kantaa diluutiota = Dd

Diluutio = dd

 

D/D

Kissa ei ole diluutio kissa eikä kanna diluutio ominaisuutta. Mikään tämän kissan jälkeläisistä ei voi olla diluutio kissoja, mutta niistä voi tulla dilluution kantajia, jos toinen vanhempi on kantaja tai dilluutio kissa.

D/d 

Kissa ei ole diluutio kissa, mutta on kantaja. Kissa voi saada diluutio jälkeläisiä, jos toinen kissa on diluutio kissa tai diluution kantaja.

d/d

Kissa on diluutio kissa ja yhdessä toisen diluutio kissan kanssa jälkeläiset kaikki ovat diluutiokissoja. Mutta jos kissa yhdistetään ei diluutiokissan kanssa ja se ei ole kantaja, kukaan jälkeläisistä ei ole diluutiokissoja vaan vain kantajia. Diluutio kantaja kissan kanssa tämä kissa voi saada diluutiokissoja tai diluution kantajia

 

Kun yrittää selvittää onko kissa punainen vai creme, et voi vain katsoa kuinka kirkas väri on. Varsinkin jos hopea on mukana. Punaisen ja creme värin ero ei ole kirkkaus vaan sävy. Punaisen väri taittuu oranssiin (lämmin sävy) ja cremen sävy taittuu enemmän siniseen. Ja siinä on enemmän beigen ja hiekan sävyä. Parhaiten yleensä värin voi nähdä, kun pentu on juuri syntynyt. Ja ennen kuin hopea tulee kunnolla esiin.

Alla pentue, jossa on kolme punaista pentua ja yksi creme. Cremestä näkyy selvästi kylmempi hiekkainen sävy turkissa. Ja punaiset ovat lämpimän oranssin sävyisiä.

 

 

Alla näet Cremetabbyn ja punatabbyn eron. Ja tässä näet, kuinka vaikea on nähdä oikeasti, onko punainen tai creme kissa oikeasti kuvioton vain ei.

Maya (cremen värinen) näyttää kuviottomalta, jos katsot sen korvien, suun ja silmien reunoja. Mutta se sai kuitenkin kuviollisia kissoja, kun se yhdistettiin kuviottoman uroksen kanssa. Joten siitä tiedämme, että Maya on kuviollinen. Kuvat voivat myös huijata silmää todella paljon, jos niiden perustella koitamme selvittää värejä. Kraflalla on selvästi kuviollisen kissan vaaleat merkit, mutta kuvan valaistus tekee värin selvittämisestä hankalan. Se näyttää vain hiukan vaaleammalta silmien, korvien ja suun ympäristöstä.

Gimlets Himalaya – Creme klassinen tabby

 

Mittklättens Krafla – Punainen klassinen tabby

 

Dagdrivarn Kelmaa – kilpikonna klassinen tabby

 

Dagdrivarn Trance Gemini – Sinikilpikonna klassinen tabby

 

Muutamia esimerkkejä Diluution periytymisestä:

Alla esimerkkejä kahdesta diluutio vanhemmasta, joten molemmat isä ja äiti ovat sinisiä tai cremejä.

Kuten taulukosta näemme, kaikki jälkeläiset ovat diluutio kissoja, koska molemmilla kissoilla on tupla perintönä diluutio ominaisuus. Mikään muu ei ole mahdollinen

Isä
d

Isä
d

Äiti
d

dd

dd

Äiti
d

dd

dd

Seuraavassa näemme yhdistelmän, jossa äiti ei ole diluutio kissa, eikä diluution kantaja. Isä on diluutio kissa eli sininen tai creme.

Näemme, että kaikki pennut ovat diluution kantajia, mutta eivät ulkoasultaan diluutio kissoja. Joten jos sinulla on uros tai naaras, joka ei ole diluution kantaja. Voit yhdistää sitä kissaa loputtomiin sinisen tai creme kissan kanssa, muttet saa koskaan diluution värisiä kissoja.

Isä
d

Isä
d

Äiti
D

Dd

Dd

Äiti
D

Dd

Dd

Sitten vielä viimeinen esimerkki. Molemmat vanhemmat ovat perusvärisiä (musta/punainen), mutta ovat molemmat diluution kantajia (sininen/creme).

Isä
D

Isä
d

Äiti
D

DD

Dd

Äiti
d

Dd

dd

Tässä esimerkissä näemme, että 25% jälkeläisistä on normaali/täysvärisiä, eivätkä kanna diluutiota (DD). 50% jälkeläisistä on normaali/täysvärisiä, mutta ovat diluution kantajia (Dd) ja 25% ovat diluutio värisiä kissoja (dd).

 


Kuviot

Ja otetaan seuraavaksi käsittelyyn kaikki nämä kuviot. Tiedämme, että perusvärit ovat musta ja punainen. Voimme lisätä diluution eli laimennuksen näille väreille, joten saadaan sininen ja creme. Sitten meillä on kuviollinen tai kuvioton ominaisuus, joka määrittää onko kuvio piilossa vai näkyvillä. (Muistutuksena vielä, että kaikilla kissoilla on kuvio vaikkei sitä aina ole näkyvillä)

Kuviot, joita Maine Cooneilla on, ovat:

Klassinen tabby, tiikeri, täplikäs tai tiketti (Classic tabby, Mackerel tabby, Spotted tabby tai Ticked tabby)

Klassinen Tabby

mcmc

Resessiivinen (Tarvitsee molemmilta vanhemmilta geenin, että tulee näkyviin)

Tiikeri

McMc

Dominoiva

Homotsykoottinen Tiikeri

Tiikeri

Mcmc

Dominoiva

Homotsykoottinen Tiikeri, kantaa klassista tabbyä

Täplikäs

Sp

Dominoiva

Geeni, joka katkaisee perus kuvion täpliksi.

Täplikäs

sp 

Geeni, joka ei katkaise peruskuviota täpliksi

Tiketti

T

Dominoiva geeni, joka dominoi kaikkia kuvioita, mutta on silti omalla alueellaan. Tämä tarkoittaa, että tiketti kissa voi kantaa silti toista kuviota mukanaan.

Tiketti

t

Ei tiketti

 

Nyt onkin hieman haasteellisempi, kun ajatellaan näiden periytymistä. Kuviot periytyvät myös, samalla lailla kuten muutkin, pareittain. Se tarkoittaa, että tiikeri kissalla voi olla yksi ominaisuus tiikeristä ja toinen klassisesta tabbystä. Joka taas tarkoittaa, että kaksi tiikerikissaa voi saada klassisia tabbyjä jos molemmat kantavat klassista tabbyä mukanaan. Kaksi klassisen tabbyn kuviolla olevaa kissaa ei kuitenkaan voi koskaan saada muita kuin klassisia tabby kuvioisia pentuja.

Täplikkään kissan ominaisuutena voi olla kaksi eri variaatiota. Toinen on sellainen, että kissalla on toinen puoli/ominaisuus tiikeriä ja toinen puoli/ominaisuus täplikäs. Näiden pohjakuvio on tiikeri. Kun taas toinen variaatio, että kissan toinen puoli/ominaisuus on klassinen tabby ja toinen täplikäs. Näiden kissojen pohjakuvio on tabby ja monesti täplikkyys on selvempi. Kuitenkaan sillä ei ole mitään tekemistä, kuinka hyvät täplät ovat, oliko kissa heterotsykoottisesti täplikäs vai homotsykoottisesti täplikäs.

Tiketti kuviollinen kissa voi olla tiketti kahdella tapaa. Joko karva on monesta kohtaa tikattu tai muutama pitempi on/off tikattu kohta karvassa. Abessiinialaisilla ja Somaleilla on homotsykoottinen tiketti ja genotyypiltään TT, mutta taas suurin osa roduista tiketit ovat genotyyppiä Tt (heterotsykootti). Toki saamme homotsykoottisia tikettejä yhdistämällä tiketin tiketillä muillakin roduilla, kuten Maine cooneilla.

Alla näet taulukon, jossa Kissa 1 on heterotsykoottinen tiketti mutta kantaa tiikeriä ja klassista tabbyä. Kissa 2 on tiikeri mutta kantaa klassista tabbyä.

Kissa 1→

Kissa 2↓

McT

Mct

mcT

mct

Mct

McMc Tt

McMc tt

Mcmc Tt

Mcmc tt

Mct

McMc Tt

McMc tt

Mcmc Tt

Mcmc tt

mct

Mcmc Tt

Mcmc tt

mcmc Tt

mcmc tt

mct

Mcmc Tt

Mcmc tt

mcmc Tt

mcmc tt

Tämä on vähän mutkikkaampi, mutta toivottavasti ymmärrät periaatteen, miten tämä menee.

Kun katsotaan taulukkoa, näemme että 50% jälkeläisistä tulee olemaan tikettejä. Noin 37,5% jälkeläisistä on tiikereitä ja 12,5% klassisia tabbyjä.

Muutamia esimerkkejä kuvioista ja geneettisistä yhdistelmistä:

McMc Spsp tt – Kissa on homotsykoottinen tiikeri, jolla on täplikäs geeni, joka rikkoo kuvion täpliksi.

Mcmc Spsp tt – Kissa on heterotsykoottinen tiikeri, jolla on täplikäs geeni, joka rikkoo kuvion täpliksi.

McMc spsp tt – Kissa on homotsykoottinen tiikeri ilman täplikästä geeniä ja on tällöin tiikeri.

Mcmc spsp tt – Kissa on heterotsykoottinen tiikeri ilman täplikästä geeniä ja on tällöin tiikeri.

mcmc Spsp tt – Kissa on klassinen tabby, jolla on täplikäs geeni, joka rikkoo kuvion täpliksi.

mcmc spsp tt – Kissa on klassinen tabby ilman täplikästä geeniä ja on tällöin klassinen tabby.

Esimerkkinä nämä kaikki ovat ulkoasultaan tikettejä mutta voivat kantaa muutamaan muuta kuviota mukanaan:

McMc spsp Tt – Tiketti kissa, joka kantaa homotsykoottista tiikeriä, ei täpliä

Mcmc spsp Tt – Tiketti kissa, joka kantaa tiikeriä ja klassista tabbyä, ei täpliä

mcmc spsp Tt – Tiketti kissa, joka kantaa klassista tabbya, ei täpliä

Voimme myös leikkiä hieman kuvollisen ja kuviottoman välillä (pois lukien punainen ja creme) (Kuten muistat artikkelin perusväreistä)

aa mcmc spsp Tt - Kuvioton, ei näytä kuviotaan

Aa mcmc spsp Tt – Kuviollinen, näyttää kuvionsa, mutta kantaa kuviotonta

AA mcmc spsp Tt – Homotsykoottinen kuviollinen, näyttää kuvionsa ja kaikki jälkeläiset ovat kuviollisia.

 

Created by:Malin Sundqvist Dagdrivarn (www.dagdrivarn.se)

Translated by:Sanna Toppi