Häntä knikit

Häntä knikkejä näkee silloin tällöin eri roduissa ja kotikissoissa. Yleensä knikki sijaitsee ihan hännän päässä ja se voi vaihdella tyypiltään ja kulmaltaan. Ei tiedetä, miten se periytyy. Mutta näyttää siltä, että yksi resessiivinen geeni tai polygeeni tai polygeenit ovat syynä häntä knikkeihin. Näyttää myös, että on monenlaisia/tyyppisiä häntä knikkejä ja ne periytyvät monin tavoin.

Häntä knikki voi tulla myös onnettomuuden takia/seurauksena.

Joissain tapauksissa näet knikin heti kun pentu on syntynyt. Mutta joskus kestää kauemmin, ennen kuin knikki tulee näkyviin. Joskus vasta 1. vuotiaana. Kissan luusto ei ole täysin muodostunut ennen 1 vuotta ja häntä knikit voivat muodostua asteittain.

Olen nähnyt knikkejä, jotka ovat vain jäykkyyttä ihan hännän päässä. Mutta myös ihan selviä näkyviä knikkejä pennuilla.

Tällä alla olevalla pennulla on ihan selvä knikki hännän päässä ja vaikka on vaikea nähdä tästä muutaman tunnin vanhasta pennusta. Niin sillä on itseasiassa kaksi knikkiä. Toinen on ihan hännän päässä. Tämä kyseinen kissa on oikein ihana kumppani. Sillä on veli, joka on kasvatuskäytössä. En ole koskaan nähnyt yhtään knikki häntää sen jälkeläisissä. Enkä ole yhtään knikkiä nähnyt tämän kissan äidin tai isän muissa jälkeläisissä. Tämä on vain ainoa.

Olen myös nähnyt vääriä knikkejä, jotka ovat näkyvillä lyhyen aikaa n.7-12 viikon ikäisenä ja ovat seurausta nivelsiteiden eriaikaisesta kasvusta. Tämä aiheuttaa hännän nivelsiteiden kasvua toisella puolella häntää ja vetää hännän päätä eri suuntaan. Jos se on väärä knikki, niin se häviää muutaman viikon kuluessa, eikä tule enää takaisin. Mutta on vaikea sanoa, onko se oikea vai väärä knikki ennen kuin pentu on täysikasvuinen.

En suosittele käyttämään kasvatukseen kissaa, jolla on knikki. Varsinkin jos on yhtä hyvä pentu samasta pentueesta, jolla ei ole knikkiä. En käyttäisi koskaan pentua kasvatukseen, jos sillä on suuri ja vaikea knikki hännässä. Vaikka olen käyttänyt itse ja tiedän kasvattajia, joilla on sellaisia kissoja kasvatuksessa (pieni knikki ihan hännän päässä). Tämä on päätös, joka sinulla pitää tehdä itse ja harkita. Varsinkin jos sinulla on pennun sisarus, jota vaihtoehtoisesti voit käyttää.

By: Malin Sundqvist

Translated by: Sanna Toppi