Jeg vil forsøke å forklare dette med clonene, på en enkel måte, hva de er og hva de har av betyning for vårt avlsarbeid. For å virkelig forstå dette, vær så snill og les artikkelen om  "Foundation" først. 

I 1978ble en katt  med navn Heidi Ho Sonkey Bill, født, han var både sønn og barnebarn på to sider av Andy og Bridget Katt of Heidi Ho. Hans far var sønn av disse to, og hans mors foreldre var også avkom av disse to, innavlsprosenten på Sonkey Bill i 4 generasjoner var 37, 5%. Nedenfor ser du bilde av stamtavlen hans og de fargede feltene viser de kattene som er doblet. 

Når han ble parret med Tanstaafl Polly Adeline, ble avkomma deres veldig like, de var så og si identiske.. nesten som om de var klonet... 

Om du tenker deg om to ganger, er nok ikke dette noen overaskelse, da de genetisk var velidg tette. Så hvordan ble kallenavnet cloner oppfunnet? Nedenfor er det forklart med Beth Hicks (Tanstaafl) sine egne ord:

The term "clone" was given to the cats from that breeding in April 1982. There was a big TlCA show in New York. Lynne and I were there along with Bunty Washburn, Carol Pedley, Mary Buckmaster, and lots of other Maine Coon breeders. Both Molly Brown (a brown tabby) and Mary's Heidi Ho Lady Arwin (a silver mack tabby) became Supreme Grand Champions at that show. We were all together in a hotel room that evening when we called Connie to give her the news. While Connie was on the phone, somebody said, "Tell Connie we know she is just cloning these cats and painting them different colors"!

Here finner du linken til intevjuet med Beth Hicks.

Så når vi snakker om clonene idag, snakker vi om sønner og døtre av Sonkey og Polly. Nedenfor kan du se stamtavlen deres:

Clonene ble mye brukt igjen og igjen, siden avkom ble katter som gjorde det veldig godt på utstilling og hadde en god størrelse.

Mange oppdrettere bestemte at de små var gode, men de større var bedre! .

Many breeders decided that a little was good but much was even better!

Selv om clonene selv ikke hadde så høy innavl (9,4%), så ble det utført mye linjeavl med de og deres avkom. Idag har mange Maine Coon en stamtavle som har 35% i cloner, noenganger opp til 50% cloner. Om du begynner å studere stamtavlene til dagens Maine Coon, så vil du se at dette er det "spesielle" paret som går igjen i de fleste stamtavler. Du vil også se om du begynner å lete at for å finne en katt som ikke er "ny foundation" som har mindre en 20-25% i cloner er nærmest umulig, noe som er ganske skremmende. Bare for 10-15 år siden kunne du finne enkelte individer av katter som enda hadde stamtavler med nesten ingen cloner bak. 

 Klonene inkluderer: :

* Heidi Ho Annabel Lee of Tycoon
* Heidi Ho Aurora of MtKittery
* Heidi Ho Barnaby Katt
* Heidi Ho Camille of Calicoon
* Heidi Ho Canth of Tanstaafl
* Heidi Ho Coon Victoria
* Heidi Ho Just Plain Bill Katt
* Heidi Ho Justin Morgan Katt
* Heidi Ho Lady Arwen of Mary B
* Heidi Ho Lovey Mero of Meunerie
* Heidi Ho Molly Brown of Tanstaafl
* Heidi Ho Percival of Meunerie
* Heidi Ho Portius of Olde Farm
* Heidi Ho Rachel Adeline
* Heidi Ho Richard III of Charmalot
* Heidi Ho Sasquatch of Ktaadn
* Heidi Ho Wilyum of Ktaadn

Mer detaljert informasjonom disse kattene er tilgjengelig i Maine Coon databasen.

Det er også listet opp avkom fra forskjellige parringer av top fem kattene.

Vel, nå trenger vi å tenke i perspektiv.

Om du tenker at stamtavlen til din katt er laget med opp til 100 katter =100 %    Så la oss si at din katt hadde 50% av clonene i sin stamtavle, da blir det 50 katter, ikke sant?                                                                                                            Det vil si at halvparten av kattene i stamtavlen kommer fra de samme søsknene. 

La oss istede si at din katt haR 25% av clonene, så vil det si at 25 av 100 katter er cloner.  

Så la oss si 15 katter i stamtavlen er avkom fra disse 17 søsknene. Om et nummer skulle vert nevnt som ett ok nummer, så skulle det vert omtrent rundt 10% i cloner, det er ett nummer, ikke engang erfarne outcross oppdrettere ikke klarer å holde på annet en et par katter, pga mangelen på nye foundation linjer og virkelig lav clonede katter. 

 

Jeg hører ofte utsagt som OMG! Dette var for over 20 år siden!" Det har ikke betydning for våre katter idag?

 

Vel, det er jo akurat det som er poenget, det har betydning for våre katter idag, uansett hvordan vi eventuelt velger å "stikke hue ned i sanden" og stenge det ute, så kan vi ikke nekte på at dette er en stor genetisk flaskehals som vi må arbeide med i våre Maine Coon katter, og vi må jobbe med dette, vi må også jobbe sammen for vår rase og redusere verdien på clonene generelt. Ikke alle trenger å arbeide med nye foundation linjer, men vi må alle jobbe for å holde verdien lavere og forsøke å arbeide de lavere og lavere steg for steg.  Jeg pleier  å sammenligne det med en deig (deigen = alle Maine Cooner) VI gir deigen litt salt (clonene) for å gi deigen en liten ekstra piff. Litt salt viser seg å være riktig så godt for smaken, så vi tilsetter enda litt mer salt.  Uansett hvordan vi snur og vender på dette, deler deigen, for så å sette deig klumpene sammen igjen, så vil alltid deigen være litt for salt ,enig? Selv 30 år senere. I ett forsøk på å redusere mengden salt, så må vi tilsette noe som ikke har salt i seg, for Maine Coon rasen betyr dette nye foundation katter som er ubeslektet med clonene. 

 

By: Malin Sundqvist
Dagdrivarn (www.dagdrivarn.se)

Oversatt av Ragnhild Fenne Birkelid. 

Foundation avl, myter og avkreftelser

 0FF9A79D ABD5 4435 ACB7 E8885C5A4691

Her er ett par Maine Coon foundation avls fakta som kan være av interesse for deg : 

 

 1. Foretrekker du at foundation kattene kun kommer fra gårder? Du er kanskje ikke klar over dette: Bønder i Nord Amerika ofte får kattene sine drept av enten kommersielle kjøretøy, gård/villhunder eller coyoter, vaskebjørner, fishers (store fugler) etc.. De samme bøndene får da en kattunge fra naboen eller søker i den lokale avisa, for å bygge opp igjen sin veltrengende "gårdskoloni", som hjelper de med å holde gnagerbestanden under kontroll. Det er veldig få gamle gårds linjer igjen der ute.  Registrerte Maine Coon-Mix? Sannsynligvis nei- muligens ja.                                                                            
 2. Foundation katter kan ikke være typa? Kan de virkelig ikke være det?! Fakta er at det finnes også korthåra HUSKATTER og langhåra HUSKATTER med store ører, gaupetufser på ørene, lange og brede boxer, lange og kraftige kropper, lange haler og til og med haker. Vanligvis viser de ikke ALLE egenskapene, men mange har flere av de. Registrert Maine Coon- MIx? Sannsynligvis nei- muligens ja.                                                                                 
 3. Det må være noe "skummelt" med de flotte, tidlige generasjonene av foundation kattene? Fakta er at når en foundation katt parres med en annen foundation katt er det MYE mulig og oppnå riktig gode resultater. Personen må velge ett avkom av god kvalitet, og bortsett fra "trial and error" , må ha ett godt "oppdretter øye" for å ha mulighet til å javne ut svakheter.  Beslektet eller ikke beslektet spiller ingen rolle hvorfor? Ettersom gener bryr seg fint LITE om slektskapet. De gjør akuratt slik de er bestemt at skal gjøre.Noen sa engang til Phyllis Stiebens of Behold/Kumskaka: " For gode utseendemessige foundation linjer bør ikke brukes, da disse kanskje egentlig er registrerte Maine Coon Katter som har forsvunnet fra eiere. Hennes svar var:" Først og fremst finnes det ingen oppdrettere som slipper ut sine avlskatter ukastrerte når de er ferdig i avl. For det andre, hvorfor skulle vi lete etter in ikke Maine Coon lignende katt? Forsvinner ikke da hele poenget med å lete opp en katt til avl? Tenk litt på det, om vi fikk inn en katt med romersk nese (nesehump), en grov kort katt, eller en katt med fin smal benstamme og tynn pels. Hvorfor skulle vi velge en slik katt å parre ut med? Målet er å finne en katt som ligner mest mulig på en Maine Coon for å bruke i avl, en plass i USA eller Canada- ingen andre plasser." Bra sagt synes jeg!                                                                            
 4. En katt som er reddet hos en veterinær eller ett landlig kattehjem er mest sannsynlig en Maine Coon-Mix? Dette avhenger av hvor man bor. Det de fleste Europeere ikke er klar over er at Nord Amerika og Nord Canada har mange langstrakte områder med kun busker, gress og sletter uten en eneste gård å se. Det er ofte ikke en oppdretter noenplass på områder mellom 200 og 1000 km. Fakta er at noen av disse ville ha ledd av deg om du hadde fortalt du avler frem rasekatter og leter etter nye foundation linjer i enkelte av disse småbyene i disse stedene i USA rundt 90 tallet.  Gir dette en fribilett til å kunne registrere "enhver" katt som er fra kattesenter eller fra veterinær og kalle det for en Maine Coon? NEI, selvfølgelig ikke! Ett kattehjem er definitivt ikke en plass hvor vi vil begynne å lete etter nye foundation katter- av flere grunner. Men dette trengs å nevnes, for artikkelen sin skyld. Kriteriene for å få en etisk god foundation katt er ikke endret. Dette er også en grunn til at vi har flere forskjellige artikler skrevet, om hvordan man startet en foundation linje riktig og forsiktig.                                                                                    Registrert Maine Coon-Mix? Sannsynligvis nei- Muligens-Ja.                             
 5. "Find me the river" (finn meg i elva) Fakta er at flere av oss mennesker synes Maine Coon er kule. Men for artikkelens skyld vil jeg nevne at jeg fikk en telefon av ett par oppdrettere fra staten Maine, som  kunne fortelle at det ikke er uvanlig å bruke den lokale avisa for å søke etter nye foundation katter. Detter er kun ett spørsmål om preferanser og jeg dømmer ingen i Maine eller resten av Nord Amerika for å gjøre dette. Det har i mellomtiden nesten blitt umulig å finne ville, frittgående katter i det hele tatt i Nord Amerika. Først og fremst pga dyrebeskyttelse som redder kattene, kastrerer og selger de. Registrert Maine Coon-Mix? Sansynnligvis nei. Muligens ja.  Hva som VIRKELIG BETYR noe med alt dette er at *Nord Amerikas raser*  er at foundation katten er frisk, godt temperament,  god type og ikke er i slekt med mine rasekatter!!                                                                                                          
 6.  En F2 foundation x show linje avkom må ligne på en blandingsrase eller perser mix? Tullprat!! Her har vi nok noe å lære deg...Fakta er at om du parrer en katt med gode kvaliteter med en godt avlet showkatt, betyr at showkatten homozygot kvalitetskonsistens bak seg. (når to indentiske alleler bæres for nsket effekt) så kan vi tidlig få frem gode katter som kan stille til Champion klasse. Jeg har tatt noen av mine F2 katter til Champion, tok bare ikke den faktiske tittelen. Egentlig vil ikke folk avle frem GC eller RW før senere generasjoner. For å ha sagt det, er det kull konsistens som er nøkkelen. Dette er noe jeg lærte av Julie Sprayde og Koontucky MC. Selvfølgelig er det noe som ikke alltid kan brukes i tidlige foundation generasjoner. Det er da en av flere grunner til at jeg alltid foretrekker, men ikke alltid følger en gruppe av gårds katter. Du kan se og studere hele kullet, slektninger og noen ganger får du også med deres historie.                                                                                 
 7. Visste du at når kattene i ditt avls program begynner å bli smartere, når du begynner å få oftere fertilitet, større kull med lavere død/deformeringgrad og større motstandskraft på dine kattunger da er dette ett tegn på at du mest sannsynlig har fått inn en ny FOUNDATION linje i ditt avls program.Velsignelsen ligger oftest (ikke alltid) i "outcrossing". Maine Coon Katten registreres som en natur rase (dette betyr naturlig opphav) Nord Amerikansk oppdrett, så det er ingen grunn til å uroe seg over nye Foundation katter!.                                                                                                                    
 8. Kan vi egentlig være 100% sikker på opphavet av en Maine Coon Foundation katt? Selvfølgelig ikke! Ingen av foundation oppdrettere jeg har arbeidet med ville aldri ha påstått dette eller påstå at de er hundre prosent sikker på opphavet. Nå har vi en gentest tilgjengelig jos Optimal Selection. Denne testen viser ikke hvor mange % av hvilken rase din katt tilhører, ikke noe om foreldrene, eller hvilke raser som er bak katten. Testen sammenligner resultatet fra hver katt med andre testede katter, dette viser som prikker på ett skjema. Dette gjør at du kan se ett "kluster" av katter som er beslektet.  Og du kan da finne ut hvor beslektet katten er med dine registrerte maine coon. Prikkene viser også hvilke land katten har slektninger fra med forskjellige prikker for hvert land.                                                                                                  
 9. Visste du at de fleste nye foundation kattene i våre linjer og deres oppdrettere har gjort oss en STOR tjeneste ovenfor vår rase, når det kommer til livslengde, allmen helse og temperamang og også intelligens. Kjære deg, ha din egen smak. Kjøp eller finn dine katter hvor du vil. (også i elva om du finner der) men vær så snill og oppfør deg, slutt å snakke rasen ned, eller snakke dritt om oppdrettere som avler på en annen måte en deg selv. Du gjør deg selv, dine oppdretter kollegaer og rasen en tjeneste. Husk at sladder er oftest ulykkelige mennesker.                                                                                              
 10. Sist men ikke minst, visste du at en stor del av oppdrettere som henger ut andre i offentlige lister om hvordan og hvor foundation oppdrett burde foregå, faktisk er de samme folka som aldri har gått gjennom de" riktige arbeidet med disse nye foundation linjene. Jeg tror at de fleste oppdrettere gjør en fantastisk jobb uansett. 

EN grunn for at denne artikkelen ble til er all feil informasjon som florerte om foundation linjene. Og jeg bestemte meg i 2020 at NÅ begynner jeg med oppdrett igjen, for kanskje å få rettet opp litt i disse ryktene.  Vær forsiktig med hvem du hører på, velg din mentor med omhu. Fortsett det gode arbeidet, og la Gud velsigne deg. 

Skrevet av Judith Schulz

Copyright, Juli, 20- 2020

masterweaver Maine Coon Cats, Canada, (previously Prairuebaby/Masterweaver) 

Picture above :Prairiebaby (Masterweaver River REvival, F2, 100% Canadian Foundation.

Oversatt av : Ragnhild Fenne Birkelid. 

 

 

 

Kunsten å drive oppdrett med nye foundation linjer: Av Phyllis Stiebens, Kumskaka/Behold cattery

(oversatt med tilattelse fra Phyllis Stiebens)

 

Spørsmål: Hva er en foundation katt?

Svar: I begynnelsen fantes det, i øvre del av nordøst USA, raggete,kompakte, skjønne katter (hjemløse), menneskene begynte å elske disse kattene og tok seg av de som familiemedlemmer. De kalte de "shags" (Shags=ragg) "Maine katter" , og senere, Maine Coon Katter. De fleste var i begynnelsen brunmøstret men mange andre farger ble også tatt hånd om som kjære familiekatter.

Kattene de tok vare på ble senere registrert i begynnelsen av vår utstillingsrase Maine Coon , og kalles foundation. De er våre oppstartskatter, ubeslektet og rene Amerikanere. Stambøkene er enda åpne, og dermed er disse kattene fortsatt i stand til å bli kalt for foundation katter og dermed sørge for at det genetiske grunnlaget for rasen holder seg sunn. 

Spørsmål: Hvor finner man disse kattene?

Svar: Selv om rasen har sin opprinnelse i Maine og øvre nordøst, fra skip som la til i havnene, vokste den til å inkludere andre nordstater, midtstatene og nå inkluderer den katter over hele kontinentet i USA og Cananda. Amerika er ett land der mennesker tar sine dyr med seg og til helt nylig, kastrerte man ikke og beholdt istede sine raggete kattedyr og mange generasjoners avkom som en del av famlilien. Kattene har siden spedd ut rasens startgrunn litt, på grunn av ubegrensede parringer med "lokale" katter og finnes nå over hele USA (inkludert Maine og Nordøst). Det kan ta mer tid å "rense ut" de uønskede egenskapene som kan opptre fra disse lokale stammene, men en erfaren oppdretter av Maine Coon kan nøye se etter hvilke anlegg som skal få fortsette og hvilke som skal avles bort. 

Spørsmål: Hva er poenget med å ta inn nye foundation linjer i Maine Coon rasen?

Svar: Alle dyr, ville eller domnestiserende behøver en sunn ubeslektet genetisk avlsbase, for å holde rasen sunn og frisk i dagens samfunn. Når en rase får for mye innavl, starter problemene å komme. Hos Maine Coon, har alltid mange mennesker i mange år valgt å ha show vinnere og disse har avlet frem samme linjene igjen og igjen, helt til alvorlige problem begynte å vise seg.  Problem som fertilitetsproblem, lavere immunitet mot sykdommer, aggressivitet og iblant oppførsel som en villkatt som til eksempel er sjenert eller sky. Senere dukket det også opp problemer med katter som ikke ville bli drektige, føde eller oppfostre ungene sine i det hele tatt. Alle disse problemene viser seg på begynnelsen av det som desverre vil bli slutten på vår rase.

Hos Maine Coon kaller vi de mest brukte kattene fra avlsbasen for topp 5 og klonene. En posentandel angis fra disse linjene i en stamtavle og jo lavere siffrene er, desto lavere blir innavlen. De fleste linjer ligger nå på opp til 75% på topp 5 og det tallet viser at ikke er store ubeslektede basen som finnes igjen å benytte seg av. Problemet kommer til å dukke opp! Nye foundation linjer er noe vi behøver å tilføre vår avlsbase.

Spørsmål: Hva leter du etter når du vil finne en god katt å legge til som en ny foundation?

Svar: En nybegynner bør aldri forsøke seg på dette!  Man må ha kunnskap om rasen, vite hvordan utseende skal være, størrelsen, pels, pesonlighet og alle små egenskaper som gjør dette til en spesiell rase og kun oppdrettere med mange års erfaring bak seg sitter med den erfaringen som trengs for å gjøre dette. Og en oppdretter som har denne kunnskapen om rasen, kan også klare å finne en kattunge som de tror kan være passende, bare for så å oppdage når kattungen er blitt voksen , at den ikke lenger er en passende kandidat å ta inn i avlen for rasen. Andre ganger kan man hente og følge opp en kattunge som blir en fin F1 katt (første generasjonen kalles F1) men når kattungen så blir voksen og får ett kull, så ser man at denne katten skulle ikka ha gått inn i avlsprogrammet nei. Kanskje er utseende helt feil, kanskje har pelsen feil lengde eller kroppsfasongen er feil. Kanskje er det helsa som ikke er bra eller kanskje finnes det ett genetisk problem hos en kattunge og dette kan man ikke tillate å ha med videre. (Hvorfor ta inn nytt blod og ta inn mer problem en hva vi allerede har?) Utseende er ekstremt viktig, men ikke alt og vi må kunne begynne å være seriøse og ta ett ansvar for hva vi adderer til genpolen vår, inkludert helse og "oppbygging". En F1 katt har ett stort ansvar og må forbedre rasen den tilføres til, hvorfor ellers skal man ønske å legge den til overhode?

 Fråga:  Hvordan legger du til en ny foundationkatt i ett avlsprogram?

Svar: Etter å først ha funnet en katt som har alt utseende, pels og som ligner en Maine Coon, må den først tas med til veterinær. Tester er første skrittet. En negativ FIV/FelV test er første skritt mot riktig retning. En komplett blodanalyse skal også tas , før man kan ta katten med hjem igjen. Om alt er bra her, kan man begynne med vaksinasjoner, markkur, loppebehandling og andre eventuelle medisiner som måtte være nødvendige for att katten skal komme i god form.

Etter 2 ukers isolering er det best å ta FIV/FelV testen på nytt. Om denne enda er negativ og den personlige helsen til katten ser bra ut, kan du introdusere den i en mindre gruppe blandt dine katter og se hvordan alt fungerer. Vanligvis blir det ikke problem, men i visse tilfeller kommer den ikke alltid til å passe inn. Du ønsker ikke en bråkmaker. Men det kan være vanskelig å vite hva for en situasjon den her kattungen bodde i før, og da kan man også tillate at milde temperamentproblem går videre til neste generasjon. 

Når du har funnet en passende kattunge og vil prøve, registrer den hos ACA i California. De er det eneste registreringsforbundet som tillater å registrere nye foundation linjer i Maine Coon rasen.'

Adresse: American Cat Assoc,                                                                          Irene Gizzi, Registrar,                                                                                    11482 Vanport Ave,                                                                                            Lake Viev Terrace,                                                                                                CA 91342  Kostnaden er 12 $ i skrivende stund (2015)

Spørsmål: Hva gjør du med en ny F1-foundation katt?

Svar: Du har to valg... enten kan du, 1... pare med en annen F1 og siden beholde en kattunge eller to som F2 og siden erstatte F1: så sant ingen problem er oppstått, eller... 2 kan du para den med en Maine Coon av show stamme, hvor tidligere foundation katter ligger som har bedre type og størrelse samt kvalitet, men det blir også en mindre del foundation base i den linjen å jobbe videre med.

Spørsmål: Hvilke type problem gjør at du bestemmer deg for å eliminere en linje?

Svar: Om noe lite dukker opp, kan dette avles bort.. Som en svak hake, manglende tufser på ørene, en sjenert eller sky katt, eller en mindre størrelse på individet. Men om du får ett problem som ødelegger utseende, som feil kropssform, hale, eller type feil, da er det første anledning til å stoppe linjene og ikke jobbe videre med de. En annen anledning til å eliminere en line er svak helse eller en sykelig katt. Bare en UVI og ikke noe mer? Prøv å behandle med antibiotika og se om det går fort over. En av meningene med å legge til en ny foundation er jo for å få en bedre helse og styrket vitalitet så gå ikke videre med ett helseproblem vi ikke behøver. Om du får frem dårlig personlighet hos katten eller dennes kattunger, avslutt linjen med en gang. Om det finnes ett avlsrelatert problem (keisersnitt, misfostre, vanskeligheter med å bli drektig eller lignende) så er det en dårlig katt og legge til. Da er det muligheter for att katten er av høy innavlsgrad, selv om det er en "gårdskatt". Når du får kattunger, om det ikke finnes noen genetiske problem, som flatt bryst, krokete ben eller kne, over eller underbitt, sjeløyd, eller en mengde andre problemer... fortsett ikke avlen videre på disse linjene.  Hold deg selektiv og forsiktig!

Legg kun til de beste kattene for å få den desidert beste genpolen videre!

Spørsmål: Hvor kan jeg lete etter en brukende foundation katt til avl?

Svar: I Usa og Canada kan du holde øynene oppe. Det er vanskeligere om du ikke vet noenting om kattungen og du tar flere risker på om den i det hele tatt vil kunne produsere Maine Coon eller bare langhårige huskatter (en erfaren oppdretter kommer til å kunne vite forskjellen) Når du får øye på en annonse om gratis kattunger, reis på besøk. Det hjelper om du kan få se ene forelderen eller begge to. Spør så mange spørsmål som mulig ut om katten. Om noen sier til deg at de har en Maine Coon kattunge de kan gi deg, still spørsmål videre. Selv om noen sier det er Maine Coon, så er det nødvendigvis ikke det de er. 

Reis på en katteutstilling og hør på hvor mange besøkende som sier at de har en Maine Coon. Spør de hvordan de vet det, og de kommet til å si at en veterinær fortalte de at den "såg sånn ut" som en Maine Coon, eller at de såg bilder av en i en avis eller nett og derfor er sikker på at de har en Maine Coon. Om du ikke har noen å spør, tar du flere sjanser og du må være forsiktig med å titte på egenskaper, helse og risikoen for uønskede egenskaper. Beste situasjonen er en familie som har samme mamma som også har henne i live. Ofte går hunnkattene ute, blir parret av ukjent hann og du registrerer da denne kattungen som F1 og er selektiv så du kun beholder de som ser ut som en, oppfører seg som en og er bygd som en Maine Coon.

Nå for tiden kommer du ikke til å kunne få adoptere fra kattehjem eller lignende plasser ettersom de kastrerer alle innen de tillater adopsjon.

Mye har blitt endret på dette område de siste 20 årene. Familiene pleide å "selge" kattunger på de lokale markedene og dette er ganske normal måte å gjøre dette på før i tiden. Du kunne da få rede på familiens navn og adresse, noe som var gjeldene for alle som ville ha en kattunge. (om du jobbet der, eller kjente menneskene som jobbet der) Og så ringte eller reiste dir for besøk så fikk du sett på all informasjon de hadde på den spesifike katten. Tidene har endret seg mye nå, du kan ikke lenger få en ukastrert katt fra ett kattehjem eller en dyrebutikk og om du skulle lykkes i å få det så får du nok aldri informasjon om dens familiære bakgrunn på grunn av integriteten gjeldende informasjon i USA.

  Om du finner en familie som eier begge foreldrene, som er innekatter, og har andre slektninger i huset også, så er dette den beste situasjonen man får svar fra. 

Iblandt kan du finne en  hjemløs som du synes er god nok til å gjøre ett forsøk med. Om du er villig til å jobbe med det en stund og se hvordan ting utvikle seg, samt være villig til å sløse både din tid og dine penger om det ikke blir bra, fortsett då og redd denne katten og se til å få den registrert som en F1 :a. Det er vanskelig å gjøre dette ettersom risikoen ofte ikke er verdt alt arbeidet, tid og penger men det lar seg nok gjøre om noen er villige og dedikert .

Spørsmål: Når kan foundation katten stilles ut på amerikanske utstillinger:

Svar: CFF tar F3 og det her er den første generasjonen som kan forlate ACA (som ikke har noen utstillinger) og registrere i CFF. Så ved F4 kan du registrere og stille ut i TICA og ACFA. Ytterligere en generasjon senere F5 kan du registrere i CFA men kan ikke stille ut før stamtavla er opp til F6. Etter dette betraktes det som en full showlinje Maine Coon.

  Spørsmål: Er det verdt å legge til ny foundation til din Maine Coon flokk?

Svar: Du kommer ikke til å tjene penger på det på mange år, og kan tape hele linjer bare på grunn av ett lite problem som dukker opp. Du kommer ikke til å få noe respekt fra andre oppdrettere før dine linjer anses å være innparret til minst en F4 og ettersom kattene er mindre i størrelse og kvalitet gjennom flere år, kommer du ikke til å vinne noen priser.  Men om du vil hjelpe rasens fremtid... om du er villig til å gjøre dette sammen med en annen oppdretter eller to der dere kan blande hverandres linjer og lettere finne eventuelle problem, og om du er villig til å få tilbake veldig lite penger for dine kattunger, under flere år, ja så kan det bli mye gode erfaringer og ta med seg.

Det er godt å vite att du har hjulpet rasens fremtid. Det er en veldig tidkrevende hobby år etter år, det er en dyr hobby med en uendelig sum penger som går ut (kjennes det som) ; det er en masse stress og iblandt uro. Men... Det er fantastisk å se på hvordan hver generasjon blir bedre i størrelse, lengre pels, bedre type, og detaljer og vite at det var du som hjalp til å produsere dette... det gjør det hele verdt alt arbeidet.

Konklusjon: Det her er ikke ett prosjekt for bløthjerta. Det er ikke ett enkelt prosjekt og ikke er det billig heller. Du MÅ være seriøs nok til å beholde bare det beste og ikke dele med noen som kan forstyrre en hel linje gjennom å gjøre feil. Du må være seriøs i alle aspekter innen du begynner å forsøke å drive oppdrett med nye foundation katter og linjer. Men når du er villig til å bruke de nermeste 5 årene minst, for å arbeide på en ny linje og villig til å gi opp linjen ved behov, da kan du få en givende erfaring. Du kan gjøre feil, og velge den kattungen du "liker" men som ikke har de rette kvatiltetene for foundation. Du kan behøve å bruke lenger tid på å ordne slike linjer, eller bare avslutte de og begynne på ny. Men det kan være veldig gøy å holde på med om du er tøff nok.

Er denne rasen verdt all anstrenging, tid og kostnader? Jeg sier ja!

 

Copyright av Kumskaka og Behold Maine Coon.                                        Publisert og oversatt med tillatelse fra Phyllis Stiebens.                                      Det er ikke lov å kopiere eller dele uten tillatelse.                                        Oversatt av : Ragnhild Fenne Birkelid

 
For å kunne forklare begrepet foundation er ikke alltid like enkelt, men jeg skal gjøre ett forsøk her å forklare det så enkelt som mulig.  Vi begynner med en lignelse om hvordan for eksempel en katterase startet, vi bruker da en fiktiv rase.  Vi har en vill katt type i landet som har ett utseende som gjør den spesiell, la oss si at alle er zebra lignende. Når vi nå skal starte rasen, så går vi ut og leter etter katter som ser ut som denne og som også har en viss "look/type" dvs ett utseende som stemmer overens med denne nye "rasen" som vi har tenkt oss til. Vi har bestemt oss for å kalle den nye rasen Zebris. Vi reiser så ut på bygdene og leter etter noen riktig fine eksemplarer og de som henter inn stemmer inn så godt som det lar seg gjøre etter vår "standard" for type og mønster, registrerer så inn disse kattene vi finner som Zebris disse første eksemplarene av Zebris blir da founders for rasen, dvs Foundation.  50 år senere innser vi at vi behøver bredde i vår avlsbase, og drar da ut igjen for å se om vi kan finne noen fine ville eksemplarer som stemmer inn og som vi kan registrere inn som "nye founders" (ny foundation) i rasen. Vi vil kanskje til og med være så heldige at det finnes en rase som er meget lik vår egen som heter Zebris, vi kan da avle disse med våre Zebris og altså ta inn disse som en "ny foundation" i vår rase.  Når vi prater om Maine Coon så har vi graderingen Top 2, 3 og 5 så handler dette om våre 2, 3 og 5 absolutt mest vanlige originale foundation kattene.  Dvs de første kattene som ble registrert in som Maine Coon, den komplette listen på foundationkatter kan du finne her!

De kattene som regnes som Top5 är:
* Andy Katt of Heidi Ho
* Bridget Katt of Heidi Ho
* Dauphin de France of Tati-Tan
* Tatiana of Tati-Tan
* Whittemore Smokie Joe (or Smokie Joe of Whittemore)

Når det gjelderTop3 så er det forekomsten av de tre øversta kattene på Top 5 dvs.
Andy katt of Heidi Ho, Bridget Katt of Heidi Ho samt Dauphin de France of Tati-Tan.

Top2 handler da selvsagt om forekomsten av de to øversta i stamtavlen.
Dvs. Andy Katt och Bridget Katt of Heidi Ho.

Novisene er jo egentlig det samme som ny foundation. 
Men husk at når vi snakker om foundation og utparring så er det ikke nødvendigvis samme sak!Her er mer å lese om arbeidet med foundation for de som er interessert.

Skrevet av:  Malin Sundqvist

Oversatt av : Ragnhild Fenne Birkelid

Outcross

Når vi snakker om outcross, så snakker vi om clonerog nye foundation/novice katter, men outcross.. hva er det? 

I hht å bli definert som outcross, må katten ha minst ett av disse kriteriene:

 • 50% eller mindre av top fem kattene (gjennomsnitt er på  65-70%) eller
 • 35% eller mindre av top tre kattene (gjennomsnitt er på 50-55%) or
 • 25% eller mindre av top to kattene (gjennomsnitt er på 35-40%)or
 • 20% or eller mindre av clonene (gjennomsnitt er på 30-35%)

HUSK : at en outcross er ikke det samme som en ny foundation, en katt kan bli sett på som en outcross uten å være ny foundation. Vi kaller ofte disse kattene kun for foundation katter. Egentlig er dette feil, da vi snakker om nye foundation linjer, de kattene som ligger som grunnmuren til vår rase er egentli de kattene som er foundation kattene.

Nå når vi henter inn nytt blod til vår rase, så får vi nye foundation katter. Å arbeide med outcross er veldig viktig for vårt arbeid, men desverre er det idag to grupper oppdrettere, de som arbeider med outcross og nye foundation linjer og de strekker seg helst etter å få så lave verdier som over hode mulig og de som ikke bryr seg noe om å arbeide med outcross, og arbeider med show linjer, som kanskje ikke vet hva det vil si å arbeide med outcross. Originalt, uansett når enny foundation linje blir satt inn, så blir det gjort for å arbeide ned høy clonede katter og også få ned verdiene. Dette blir ofte glemt av enkelte oppdrettere idag.

Når det kommer til mitt oppdrett, varierer jeg endel, det har jeg alltid gjort, jeg har ofte hatt endel høyere (men ikke skyhøye verdier pga risikoen dette medbringer) men noe høyere verdier som jeg parrer med noe lavere verdier. Jeg har ofte lånt ut de lave hannene jeg har hatt. For å hjelpe andre å få lavere cloner på deres hunnkatter hos oppdrettere jeg ser har en interesse for å arbeide for å få lavere verdier på sine katter. 

Vi bør alle arbeide sammen, alle burde ha jobbet med outcross i en eller annen vei, det betyr ikke at alle må arbeide med nye foundation og lave verdier i cloner, men at vi sammen bør arbeide for å få lavere verdier på vår rase innen ett par år, slik at ingen Maine Coon har skyhøye verdier slik de har idag. Hvor grensa går for hva som gir mening, er vanskelig å si, men når de går over 35% i cloner, er det definitivt for høyt og at vi havner i en innavlsdepresjon, kan være det som ligger rundt neste sving. Ingen kan si om vi havner der idag eller om 10 år, men den vil komme før eller senere.

I en ultimat verden, skulle ingen Maine Coon gå over 20-25% i cloner og normale verdier skulle vert rundt 10%, men vi er langt, langt, unna disse verdiene idag. 

Skrevet av: Malin Sundqvist

Dagdrivarn (www.dagdrivarn.se)

Oversatt av Ragnhild Fenne Birkelid.