Tips og forklaringer på hvorfor du skal velge å teste innen helseprogrammet!

Nå vil jeg skrive en ganske viktig test, det vil mest sansynlig bli en maraton tekst, men det er veldig viktig og fortelle. Det er så mye feil kunnskap, så mange feil "meninger" om tester og helse programmet.

Denne teksten er like viktig for oppdrettere som for kosekatt kjøpere, å ha en sunn katt er noe alle ønsker seg, om det så er til kos eller om vi har til hensikt å drive avl på katten. Sistnevnte krever dog ett mye større engasjement en om man kun ønsker en katt til kos og selskap. 

Vi ønsker alle en sunn katt!

De som ikke har sett en katt med HD kan se på bildene nedenfor og deretter stille seg selv noen spørsmål. Hvordan tror du dette føles for en katt å gå med? Katten til venstre er en av mine egne som hadde grad 2 og 3 på sine hofter. Hoften på venstre side er grad 3, du kan se hvordan hofteskålen ikke griper om kula, og at den vil bevege seg rundt i hofteleddet og med tiden vil den gi flere problemer som kan gi leddgikt og mer smerter. 

Katten til høyre er også min, men med perfekte, normale hofter. 

Spør deg selv om dette er en test du synes vi skal ignorere? Jeg håper du vil komme til den samme konklusjonen som jeg gjorde i 2005, absolutt ikke noe vi kan ignorere!

 

Hos Maine Coon har vi kun to  ting vi tester for i helseprogrammet det er HD (Hip Dysplasia) og HCM (Hypertrophic Cardiomyopathy). HD er relativt lett å sjekker for, du tar ett røntgen bilde hos en veterinær, som sender inn bildene til en spesialist for avlesing. Vi gjør denne testen kun en gang. HCM er noe værre, de har kun klart å finne en mutasjon som forårsaker HCM og ihht studier, må det være flere, som betyr at DNA testen vi faktisk har for HCM langt fra er nok, siden vi da ser at katten kun er fri fra det ene mutasjonen. I linken nedenfor kan du se Sveriges fremste forsker på HCM på katt som gir en god forklaring på hvorfor ikke DNA testen er nok. Desverre er dette på svensk, men kanskje er det mulig å ta den gjennom google translate. Jeg vil lete etter en studie på engelsk, og kanskje klare å få oversatt studien og delt den her på engels. 

http://www.mahagita.se/artiklar/HCM_RCM_Torkel%20Falk.pdf

Derfor trenger vi å bruke ultralyd og dette må gjøres med javne mellomrom og av en spesialist på cardiologi (du ville nok heller ikke gått til en vanlig almenn lege om du skulle sjekke ut ditt hjerte?) Det er en grunn til at vi blir henvist til spesialister når vi er syke.

Det samme gjelder katter, de fortjener en spesialist. Helseprogrammet har laget en liste over veterinærer i både Sverige og andre land med veterinærer som har kunnskapen man trenger og utstyret som trengs for å ta undersøkelsen. Listen finner du her:  Pawpeds.

Her ser du link til hva man trenger for å bli ført opp på listen over godkjente veterinærer.
https://www.pawpeds.com/healthprogrammes/vetinfo.html

 

Du kan lese om hvordan du tar tester her:  www.pawpeds.com , Så jeg vil ikke si noe mer om dette, jeg vil fortelle mer om helseprogrammet, hva ER ett helseprogram, og hva betyr det? Når kan du kalle noe for ett helseprogram?

 

Nedenfor vil jeg liste opp noen ting over hva som bør være tilstede for et suksessfult helse program, og legger ved linke til PawPeds sin forklaring: 

https://pawpeds.com/pawacademy/health/healthprogrammes/index.html

 

Ett helseprogram betyr ikke at noen forsker skal sitte å løse problemene for oss, og ikka at du skal sitte for deg selv og teste, og vise resultatene til de du føler trenger det, eller de som spør deg om å få se de. 

 

Så hva er egentlig ett helseprogram og hvorfor lage ett?

 

Først og fremst, vi startet ett helse program når vi oppdaget helseproblemer innenfor vår rase, og vi startet å teste våre katter først og fremst for rasen sin del, ikke vår egen. Ikke for at det skal se bedre ut, ikke for at vi må, men for å faktisk hjelpe rasen det vi kan  for å bli fri fra ett problem erller i det minste minske risikoen på infektede katter. 

 

Pawped'shelse program ble først startet av Maine Coon Katten i Sverige) og fikk inspirasjon fra SKK (Svenska KennelKlubben) for hunder, hvor de i flere år hadde arbeidet med helseprogram for hund, og også studert andre typer helse program, og hvile program som var mer suksessfulle en andre. 

Det ble funnet at noen helseprogram er mer suksessfulle en andre, og vi vil gjerne ha det for våre katter også- .

 

  • Ett åpent register er viktig, dette betyr at alle resultatene ligger der uansett om de er gode eller dårlige, ingen svar kan holdes tilbake eller skjules for andre. Forskere fant ut at det er flere grunner til at dette er viktig. Om registreringen ikke er offentlig, vil man måtte stole på oppdretter sitt ord om helsetilstanden, det vil ta lang tid å finne helsestatus på besteforeldre osv. Du kan også bli mislikt av enkelte oppdrettere om du begynner å stille spørsmål ved helsen og tør kanskje ikke spør noen andre igjen. Så derfor, sendes resultatene direkte til en veterinær. Om du tester innenfor helseprogrammet, er det ikke mulig å sende inn resultater selv. Du må bruke skjemaet til helseprogrammet, signere før testen er tatt, og veterinær sender inn skjemaet sammenmed bildene til en spesialist, som leser av resultatet og registrere dette inn i databasen til helseprogrammet, og du får også resultatene tilsdent. 

 

Eksempel: 

La oss si du vil kjøpe en kattunge fra en oppdretter, du vil vite om det er noe HD i  linjene. Oppdretter av besteforeldre sier at alle tester er gjort (jeg velger å si sier at testene er tatt, da vi ikke med sikkerhet kan vite hva som er gjort) Om du av en eller annen grunn ikke kommer overens med oppdretteren er det ofte vanskelig å finne ut hva som er gjort. Vi ønsker ikke å mistro noen, og ønsker å ta de for de ordene de sier, men uten kopi av utførte tester, hvordan kan vi da vite med sikkerhet at dette stemmer? 

 

  • Man bør ha ett helseprogram som er bygget på informasjon og studier en spørsmål! Dette høres kanskje feil ut, men det er en fin måte om oppdrettere tester kun pga de må. Uten å forstå hvorfor de bør gjøre dette. For å informere og lære oppdrettere (som er meningen med dette dokumentet) er mye bedre. Dette gjelder nye oppdrettere og de som nylig har begynt å testet. Kanskje visste du ikke noe om dette når du begynte oppdrett. Det er aldri for sent å endre retning eller å starte å teste innen helseprogrammet.
  • For å sikre identiteten på katten som tar testen er også en viktig del at ett helseprogram. Katten trenger å ha en microchip og nummeret vil bli sjekketog notert på testarket. Dette er nesten ikke noe problem, da de fleste katter er chippet før de reiser fra oppdretter (ivertfall i Sverige og de fleste deler av Europa). Hvorfor man vil sikre seg identiteten på katten regner jeg med at jeg ikke trenger å forklare. Selvfølgelig ønsker man å beskytte seg mot juks, være sikker på at man kan stole på resultatet. Så veterinæren vil sjekke ID chippen for å være sikker på at det er samme som er nedskrevet og som tilhører katten. 

 

I helseprogrammet er det litt forskjell på HD og HCM: Når man tar en HCM ultralyd, ferdigstiller veterinæren skjemaet, og tar kopi av dette som vil bli sendt inn til helse programmet for registrering, og du beholder originalen. Ved HD test, vil skjemaet bli sendt med røntgen bildet til en spesialist i Sverige som leder av HD resultatet og sender det ferdig resultat til deg. Dette vil si at du må vente en stund for å få HD resultatet, mens man får HCM resultatet hos veterinæren man tar behandlingen hos. 

 

Testingen betyr ikke at vi har noen garanti på at våre avkom vil få HD eller HCM, men med å teste, gjør vi ivertfall hva vi kan for å unngå dette. Å få en katt som har HD eller HCM er faktisk ikke noe å skamme seg over, det er ingenting som tilsier at du dermed er en dårlig oppdretter, det kan skje med alle. De som har holdt på med oppdrett og tester ei stund, vil nok ha oppdaget at de kan ha fått individer som har vert berørt av dette en eller to ganger. Det var uansett myemer av disse tilstandene før en det er nå, og det er noe å takke helseprogrammet for. 

 

Ett annet viktig aspekt for helse programmet er at retningslinjene er satt opp av forskere og veterinærer. Det er viktig at vi ikke selekterer for hardt, ikke fjerne mer en 30% av en rase i samme generasjon. Dette er en av grunnene til at man ikke fjerner slektninger med en gang av de kattene som får Equivocal eller HCM som er i avl, men istede venter og tester katten litt senere for å da kunne ta en avgjørelse. Disse retningslinjene kan du lese om hos pawpeds.com- Det samme gjelser HD, hvor vi bruker katter som har grad 1, på en eller begge hoftene, så vi l vi uansett avle disse med en katt med normale (0) hofter. Men hva skjer om vi har mor eller far til katten med normale hodter, skulle hatt 2 eller 3 på sine hofter, det hadde ikke vert så gøy kanskje? Men hvordan kan vi vite resultatet på hoftene om vi ikke sjekker de innen helseprogrammet? 

Sist men ikkem inst, samarbeid mellom oppdrettere er ekstremt viktig.!

Det er mye viktigere en man selv tror, jeg ser ofte oppdrettere med hanner som kun er ekslusivt brukt kun på egne hunner, oppdrettere med helt urealistiske kontrakter og restriksjoner, ingen kan bli solgt til oppdrett osv ... Det finnes mange forskjellige kontrakter på markedet. Restriksjoner om de er reale er ikke noe galt med, men når restriksjonene begynner å bli urimelige, da er vi begynt å bevege oss ut på tynn is. 

Sist vil jeg forklare hva det vil si å tilhøre ett lang siktig avls program.

100 katter er absolutte minimun for at katter ikke skal lide under innavl, ønskelig skulle tallet vert 200 for å være på den sikre siden. Så om du ikke kan ha 100-200 katter, har du ikke noe annet valg en å samarbeide med andre oppdrettere, la andre oppdrettere bruke din hann, lån hanner fra andre oppdrettere, selg hanner og hunner fra dine kull og kjøp inn kattunger fra andre sitt oppdrett. Dette er vår rase, vårt ansvar sammen, vi har dette til felles og må arbeide sammen for å nå gode mål. 

 

Om du ønsker å lese mer om dette med effektiv populasjon, så har du noen linker her du kan sjekke ut: 

https://pawpeds.com/pawacademy/genetics/genetics/effectivepopulation.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3599586/


Kort oppsummering

  • Åpent registrering, ikke frivillig basert
  • Id-Sikkerhet på kattene som blir sjekket. 
  • Informasjon og forskning
  • Sammarbeid
  • Denne informasjonen kan selvfølgelig bli delt og brukt for å spre viktigheten av at man bruker ett helseprogram, viktigheten av å ha åpne resultater og også viktigheten av å ha ett samarbeid både for helsen og for avlsbasen vår. Ikke lov å kopiere, bruk den med mitt navn, og spør om dere har noen spørsmål. 

 

Skrevet av:  Malin Sundqvist

Dagdrivarn (www.dagdrivarn.se)

Oversatt av : Ragnhild Fenne Birkelid