Afdrukken
Hits: 484

Doe je hand op je hart nu! Hoeveel van jullie zouden in overweging nemen om te gaan parachutespringen zonder de kleinste instructie te hebben gekregen, zonder lessen te hebben genomen en zonder instructies te krijgen van een ervaren parachutespringer? Helemaal blanco, gewoon springen en gaan? Niet veel van jullie denk ik?

Desalniettemin is dit wat veel mensen eigenlijk doen als het gaat om het fokken van katten. Zowel fokkers van stamboom- als huiskatten staan bekend om kopen van een poes waar ze meteen mee gaan fokken. Het is een zeer belangrijk feit dat niet alle poezen of katers geschikt zijn, ongeacht hoe lief, zacht en mooi ze zijn.

Kies je ervoor om te gaan parachutespringen zonder ervaring waarmee je je eigen veiligheid riskeert? Beginnen met fokken zonder de benodige kennis kan de gezondheid van je poes in gevaar brengen. Er kan zoveel mis gaan tijdens de zwangershap en bevalling. En net als bij vrouwen, is elke zwangerschap een belasting voor haar lichaam en vergroot risico voor haar gezondheid.

Waar moet je rekening mee houden bij gezond fokken?

Alle keuzes die je maakt hebben verrijkende gevolgen die veel breder verspreid worden dan waar je initieel rekening mee houdt.

Als een generieke regel om te volgen, herhaal je dezelfde combinatie niet meer dan 1 keer omdat je hiermee geen variatie toevoegt aan de fokpopulatie.

Ik zal dieper ingaan op fokken in andere artikelen, zoals het kiezen van een kitten, een geschikte kater selecteren voor een verparing, zwangerschapsproblemen en veel veel meer.

 

Door: Malin Sundqvist

Vertaald door: Debbie Sprenger