In Zweden is het heel gebruikelijk dat nieuwe en ervaren fokkers geen eigen kater hebben. We geven en ontvangen buitendekkingen van elkaar, dit is onderdeel van de fokkerscultuur in Zweden.

Maar wanneer je een buitendekking wilt, zorg er dan voor dat je eerst wat onderzoek hebt gedaan. Als je helemaal onbekend bent met dit onderwerp, vraag je mentor om hulp, maar neem geen contact op met de kater eigenaar voordat je iets meer kennis hebt. Voorbeelden die ik vaak langs heb zien komen van eigenaar van poezen die een buitendekking vragen:

  • Mijn poes is nu krols, jij hebt een mooie kater, kan ik vandaag langskomen met mijn poes?
  • Wanneer ik vraag om de stamboom van de poes: Ik weet niet wat haar stamboom is maar we noemen haar Sweetie en ze is echt een schat!
  • Welke katers heb je allemaal? (Ik vind het onbeschoft wanneer je zelf niet eens de moeite hebt genomen om op de website te kijken in welke kater je geinteresseerd bent voordat je contact opneemt?)

Er zijn vele andere soortgelijke voorbeelden te noemen. Dus begin met het bekijken van facebookpagina's of websites (ik geef echt de voorkeur aan websites omdat de informatie makkelijker gepresenteerd wordt) totdat je een kater vind waarin je geinteresseerd bent. 


Wanneer de stamboom niet zichtbaar is, dan is er niets mis mee om hiernaar te vragen. Wanneer je een buitendekking zoekt:

  • Begin vroeg met zoeken en connecties maken, niet dezelfde dag of week dat je poes krols wordt.
  • Doe een testverparing voordat je contact opneemt met de eigenaar zodat je al weet dat dit potentieel een goede match kan zijn.

Wanneer je contact opneemt met de eigenaar van de kater:

  • Geef een goede introductie van jouw cattery
  • Vertel wat jouw plan is voor de verparing, waarom wil je deze kater? Niet alleen omdat hij zo lief is.
  • Als je niet zeker bent dan kun je de fokker vragen om hulp of advies.
  • Beschrijf jouw fokdoelen, werk je met outcross, met showlijnen of misschien beide?
  • Stuur de link met de testverparing van Pawpeds mee in je bericht.

Wanneer het antwoord NEE is, respecteer dat niemand een nee geeft zonder hier een goede reden voor te hebben. Soms zijn er redenen die je zelf niet kan zien. Je kan vragen wat de reden is. Misschien kun je van het antwoord iets leren. Maar vraag het op een manier waarop je het de fokker mogelijk maakt om geen antwoord te geven, want soms is het moeilijk om een antwoord te geven. Misschien is het antwoord pijnlijk? Of misschien is er iets waar de eigenaar van de kater niet over wil praten op dit moment? Wat de reden ook is, soms moeten we een nee accepteren en er vanuit gaan dat iemand daar een goede reden voor heeft.

By: Malin Sundqvist 

Vertaald door: Debbie Sprenger