Foundation - Avelsmyter avslöjade

 
Här är några Maine Coon-grundfakta som kan vara intressanta för dig:
 
  1. Föredrar du foundation katter som bara kommer från gårdar? Du kanske inte är medveten om detta faktum: Jordbrukare i Nordamerika får regelbundet sina katter dödade av antingen vilda hundar eller prärievargar, pumor, tvättbjörnar, fishers (stora fåglar), etc., så ofta. Dessa bönder får då sen nya kattungar, antingen från grannar eller så söker de i lokala tidningar för att återuppbygga sin välbehövda "gårdskoloni", som kommer att arbeta med att hålla gnagar-beståndet under kontroll. Det finns väldigt få gamla gårdslinjer där ute. Registrerad Maine Coon-mix? Troligtvis nej - möjligen ja.

  2. Foundation katter kan inte vara typade? Kan de aldrig någonsin?! Faktum är att det till och med finns korthåriga HUSKATTER och långhåriga HUSKATTER med stora öron, lynxtofsar, fett långa boxar, långa och kraftiga kroppar, långa svansar och till och med hakor! :-) Vanligtvis visar de inte ALLA egenskaperna men många har några av dem. Registrerad Maine Coon-mix? Troligtvis nej - möjligen ja.

  3. Det måste vara något "skumt" med snygga, tidiga generationer av foundation-katter? Faktum är att när en foundation-katt paras med en annan foundation-katt är det MYCKET möjligt att uppnå mycket goda resultat. Personen måste välja en ursprunglig population av fin kvalitet, och bortsett från "trial and error", måste man ha ”uppfödar-öga”, för att jämna ut svagheter. Besläktade eller inte besläktade spelar ingen roll alls. Varför? Eftersom gener bryr sig INTE lite om släktskapet. De gör precis som de blir tillsagda att göra! Någon sade en gång till Phyllis Stiebens från Behold/Kumskaka: "För bra foundation-katter bör inte användas, eftersom de faktiskt kan vara registrerade MC:s som kommit bort." Hennes svar var: ”Först och främst finns det noll uppfödare som släpper ut sina tidigare avelskatter okastrerade när de är färdiga. För det andra, varför skulle vi leta efter en icke-Maine Coon-liknande katt? Försvinner då inte hela syftet med att försöka hitta en att använda i avel? Fundera på det, om vi får en katt med romersk nos (en form av nosbump), eller en kort grov katt, eller en katt med fin, svag benstomme och tunn gles päls, VARFÖR skulle vi vilja avända en sån att para ut med? Målet är att hitta MC-liknande katter att använda i avel, var som helst i USA eller angränsande Kanada - inget annat.” Bra sagt!

  4. En räddad katt från en lantlig veterinärklinik eller ett lantligt katthem är troligen en registrerad Maine Coon-mix? Detta beror på var man bor. Vad många européer inte är medvetna om är att Nordamerika har många glest befolkade områden, ibland med timlånga sträckor av buskar eller grässlätter, utan en gård i sikte. Det finns oftast, absolut inte en enda uppfödare i närheten, på minst en radie mellan 200 och 1000 km. I själva verket skulle folk skratta åt dig i några av de små städerna om du berättar för dem att du avlar fram raskatter. Jag minns att jag bokstavligen blev "stadens skratt" med mina "projekt" på 90-talet. Registrerad Maine Coon-mix? Troligtvis nej - möjligen ja.

  5. “Find me in the River” (Hitta mig i floden)? Faktum är att många av oss tycker katter från Maine-ursprung är coola! Men för artikelns skull vill jag nämna att jag fick höra i telefon av ett par uppfödare från delstaten Maine att det är inte ovanligt att använda lokaltidningen för att få tag i nya foundation-katter. Detta är enbart en fråga om preferenser, och jag dömer inte någon i Maine eller resten av Nordamerika för att de gör detta. Det har emellertid blivit bokstavligen nästan omöjligt att hitta vilda fritt gående katter, överhuvudtaget i Nordamerika - främst på grund av djurskydd som räddar dem, kastrerar dem och säljer dem. Registrerad Maine Coon-mix? Troligen inte, eventuellt ja. Saker som en gång för länge sedan betydde något för mig, får mig nu att känna mig "nostalgisk". Vad SOM VERKLIGEN spelar någon roll när det gäller denna Nord Amerikanska ras är att foundation katten är frisk, har vänligt temperament, anständig typ och inte besläktad med min raskatt!!

  6. En F2 foundation x Showline-avkomma, måste komma att se ut som en blandras eller perser-mix? Struntprat! Har vi något att lära dig ..... Faktum är att om du parar en bra katt av god kvalitet med en väl avlad showkatt, vilket betyder att showkatten har homozygot kvalitetskonsistens bakom sig (där två identiska alleler bärs för önskade drag ), så kan du bokstavligen få tidig generation av katter som kan ställas ut i champion-klass! Jag har tagit några av mina F2-katter till champion, tog bara inte den faktiska titeln. Kull-konsistens är nyckeln! Det här är något jag lärde mig av Julie Spayde från Koontucky. Naturligtvis är detta något som inte alltid kan tillämpas i tidiga foundation-generationer. Det är dock ett av flera skäl till varför jag alltid ”föredrar”, även om jag inte konsekvent använt, en grupp av gårdskatter. Du kan se och studera hela kullen, släktingar och ibland till och med få med deras historia.

  7. Visste du när katter i ditt avelsprogram börjar bli smartare, när du börjar uppleva en högre fertilitet, större kullar med lägre död/deformitetsgrad och större motståndskraft hos dina kattungar är det ett STORT tecken på att du troligen just har introducerat en obesläktad, ny foundation-linje i ditt avelsprogram? Välsignelsen ligger naturligtvis främst i ”utparandet”. Så sluta oroa dig för var i Nordamerika katten har sitt ursprung eller hur foundation-uppfödaren lyckades få tag i den! Maine Coon-katten registrerades som en natur-ras (detta betyder naturligt förekommande), nordamerikansk ras!

  8. Kan vi någonsin vara 100% säkra på den faktiska rasen eller bakgrunden till en Maine Coon foundation-katt? Självklart inte! Ingen av de foundation-uppfödare som jag har arbetat med skulle någonsin låtsas eller hävda att de vore helt säkra på detta. Nu har vi ett gentest tillgängligt hos MyCatDNA. Testet visar varken hur många % av eventuell ras katten är, och det säger inte heller vilka som förfäderna är eller från vilken ras överhuvudtaget. Den jämför generna hos den testade katten mot de andra testade katterna och dessa placeras som "prickar" på en "karta". Detta gör att du kan se ett "kluster" av katter som är genetiskt relaterade. Du kan på så sätt ta reda på den enskilda kattens genetiska mångfald och se en annan färg för varje land också. Det är ett intressant verktyg.

  9. Visste du att de flesta av de nyare foundation-katterna i våra stamtavlor och deras uppfödare har gjort vår ras en STOR tjänst, när det gäller livslängd, allmän hälsa och särskilt gällande temperament och intelligens? Snälla, HA din egen smak, Köp eller hitta dem var du vill (i floden om du vill) ... men uppför dig och sluta nedgradera, eller i vissa fall till och med förtala de andra! Du gör rasen, dina meduppfödare och för det mesta dig själv en stor björntjänst. Kom ihåg att skvallerbyttor är vanligtvis olyckliga människor.

  10. Sist men inte minst, visste du att en stor del av uppfödarna som utbildar andra på offentliga listor om hur och var foundation-uppfödning bör göras faktiskt är samma människor som aldrig smutsat ner sina egna händer och aldrig själva gått igenom "jobbet" med sann foundation-avel - de riktiga arbetet? Jag tror att de flesta gör ett fantastiskt jobb, oavsett!

En av flera anledningar till att jag började föda upp igen 2020: Den felaktiga informationen som spreds runt på internet verkade ha "retat" mig lite. Var bara försiktig med vem du lyssnar på och välj dina mentorer klokt. Fortsätt med det goda arbetet och Gud välsigne dig!
 
Anmärkning: Foundation-avel är väldigt svårt men absolut KRISKT för överlevnaden inom ALLA raser. Det är absolut INTE något som nyare eller oerfarna uppfödare bör försöka sig på.

 
Copyright, July 20, 2020
Masterweaver Maine Coon Cats, Canada (previously Prairiebaby/Masterweaver)