När vi pratar Maine Coon så pratas det en del om kloner och ny foundation/noviser, men också ordet utparning kommer in då och då. Vad är då utparning för något?

För att med rätta kallas utparning måste en katt uppfylla minst ett av följande kriterier:

  • 50% eller mindre av topp fem-katterna (genomsnittet är 65-70%) eller
  • 35% eller mindre av topp tre-katterna (genomsnittet är 50-55%) eller
  • 25% eller mindre av topp två-katterna (genomsnittet är 35-40%) eller
  • 20% eller mindre av klonerna (genomsnittet är 30-35%)

Observera att utparning inte är detsamma som foundation, en katt kan räknas till utparningskatterna utan att för den sakens skull vara ny foundation.

Ofta kallar vi också dessa katter kort och gott för foundation.
Egentligen är detta fel då detta är ny foundation det handlar om, de katter som från början lade grunden för själva rasen är egentligen de som kallas foundation. När vi nu tar in nytt blod till rasen (ny grund) så blir dessa då ny foundation.

Att arbeta med utparning är otroligt viktigt för vår ras, idag finns dock tyvärr två läger de som arbetar med utparning och ny foundation och som strävar efter att enbart ha så låga värden som möjligt. Ursprungligen togs dock ny foundation in för att para ut våra så högklonade katter och få ner värdena på dessa. Detta tycks till viss del ha glömts bort av en del.

Själv varierar jag lite, har alltid gjort, jag har ofta haft en del lite högre (dock inte skyhöga värden på grund av riskerna de medför) men något högre ihop med några lägre. Jag har många gånger lånat ut de lägre hanar jag haft till dem som visat att de verkligen är intresserade av att sänka värdena på sina katter.

Vi skulle alla behöva samarbeta här, alla borde jobba med utparning, det innebär inte att alla måste jobba med ny foundation och jättelåga värden men vi borde definitivt samarbeta för att få ner värdena inom några år så att ingen Maine Coon har så höga värden som de har idag. Vart gränsen går för vad som är vettigt är fruktansvärt svårt att säga men när de hamnar på över 35% är det definitivt för högt och inavelsdepressionen lurar runt hörnet som en tidsinställd bomb. Om den briserar idag eller om 10 år kan ingen säga, men den kommer att brisera.

I en ultimat värld skulle ingen Maine Coon överstiga 20-25% och normalvärdet ligga på ca 10% men vi är långt, långt, långt ifrån den punkten idag.

Skapad av: Malin Sundqvist