Mönster

Så kommer vi då till alla dessa mönster vi vet att grundfärgerna är svart eller röd, vi kan lägga på dilutions-anlaget för att bleka dessa till blått eller creme och vi har agouti-anlaget som bestämmer om kattens mönster skall visas eller döljas. (Kom ihåg här alla katter har ett mönster även om vi inte alltid ser det).

De mönster som vi har på våra Maine Coon är:

Tabby, Tigré, Spotted och Tickat.

Tabby

mcmc

Recessivt (dubbla gener behövs för att mönstret skall visas).

 

Tigré

McMc

Dominant

Homozygot Tigré

Tigré

Mcmc

Dominant

Heterozygot Tigré bär Tabby

Spotted

Sp

Dominant

Genen bryter upp grundmönstret till prickar.

Spotted

sp 

 

Gen som ej bryter upp mönstret i prickar.

Tickad

T

Dominant över alla de andra mönstren men sitter på ett eget locus.
Detta innebär att en tickad katt kan bära även ett annat mönster.

 

Tickad

t

 

Icke tickad

 

Här blir det lite jobbigt när vi skall börja tänka nedärvning. Mönster nedärvs som allt annat i par enkelt uttryckt, det innebär att en tigré kan t ex ha ett anlag för tigré och ett för tabby vilket gör att två tigré som båda bär anlaget för tabby, faktiskt kan få avkommor som är tabby om just tabby-anlaget nedärvs från båda föräldrarna till avkomman. Två tabby kan däremot aldrig någonsin få något annat än avkommor som är just tabby.


När det gäller spotted så finns det två varianter, den man tror att den som ger oss de katter som är tigré på ena sidan och spotted på andra är de som har tigré som grundmönster, medan de som blir väldigt klart spottade är de som har tabby som grundmönster. Hur bra spottarna blir har inget med huruvida katten är heterozygot spotted eller homozygot spotted.

 

De tickade kan vara tickade på två olika sätt, antingen med flera korta avbrott på hårstrået, eller med några längre “av och på” (hårstrået blir inte flerbandat tickat). Abessinier och Somali är homozygot tickade och har genotypen TT medan de flesta andra raser med tickade katter har genotypen Tt, heterozygot tickade, givetvis kan vi genom att para tickade med tickade få homozygota tickade även på andra raser med tickat som t ex våra Maine coon.

 

Nedan har vi en tabell där Katt 1 är Heterozygot tickad, bärare av både tigré och tabby.
Och Katt 2, är tigré och bärare av tabby.

Katt 1→

Katt 2↓

McT

Mct

mcT

mct

Mct

McMc Tt

McMc tt

Mcmc Tt

Mcmc tt

Mct

McMc Tt

McMc tt

Mcmc Tt

Mcmc tt

mct

Mcmc Tt

Mcmc tt

mcmc Tt

mcmc tt

mct

Mcmc Tt

Mcmc tt

mcmc Tt

mcmc tt

 

Det är lite klurigt och man får tänka till lite men förhoppningsvis förstår ni principen i alla fall, i ovan exempel blir det alltså. 

Om man då ser ovan så ser vi att 50% av avkommorna kommer att bli tickade.
Ca 37,5% kommer att bli Tigré och 12,5% kommer att bli tabby. 

(Obs jag är ingen matematiker så har jag lyckats räkna fel på procenten bortse ifrån detta, ville bara visa på hur man kan ställa upp om man nu vill räkna ut procent).

Några exempel på mönster och genetiska kombinationer:

McMc Spsp tt - Katten är Homozygot tigré med spotted-gen som bryter upp mönstret i spottar.

Mcmc Spsp tt - Katten är Heterozygot tigré med spotted-gen som bryter upp mönstret i spottar.

 

McMc spsp tt - Katten är Homozygot tigré utan spotted-gen alltså endast tigré.

Mcmc spsp tt - Katten är Heterozygot tigré utan spotted-gen alltså endast tigré.

 

mcmc Spsp tt - Katten är tabby med spotted-gen som bryter upp mönstret i spottar.

mcmc spsp tt - Katten är tabby utan spotted-gen alltså endast tigré.

 

Nedan exempel kommer alla att vara synligt tickade men bär på lite olika andra mönster.

McMc spsp Tt - Tickad  katt som också bär homozygot tigré, ingen spotted

Mcmc spsp Tt - Tickad katt som också bär tigré samt bär tabby, ingen spotted.

mcmc spsp Tt - Tickad katt som också bär tabby, ingen spotted.I dagsläget finns inga dna-tester för de olika mönstertyperna, så här får vi än så länge leva i ovisshet och lära oss allteftersom vi kanske ser vad katten ger för något.

 

Skapad av: Malin Sundqvist

Men innan vi går vidare med resten tror jag det är bra med en mycket kort grundläggande genomgång av dominanta och recessiva anlag.

Dominant resp. Recessivt

Anlag nedärvs i par och kattungar kommer då att nedärva en av dessa ifrån sin mamma och en av dessa ifrån sin pappa. Håll detta i minnet gå tillbaka hit om det blir rörigt. Jag kommer att anlag för anlag visuellt måla upp nedärvning så det blir lättare att se det framför sig i samtliga artiklar och för samtliga anlag. Jag kommer också att från början ange om det är ett dominant eller recessivt anlag.

Dominanta anlag:
Måste synas hos någon av föräldrarna för att kunna föras vidare och kan alltså inte bäras dolt.
För de dominanta anlagen innebär det alltså att det räcker med EN uppsättning av anlaget för att detta skall synas.

Recessiva anlag:

Kan bäras dolt, för att en recessiv gen skall synas utåt så krävs det alltså att katten har anlaget i dubbel upplaga. Det räcker alltså inte med en upplaga för att du skall se anlaget. Ett recessivt anlag kan bäras dolt i all evighet innan det plötsligt dyker upp igen.

 

Av: Malin Sundqvist
Dagdrivarn (www.dagdrivarn.se)

Jag tror att jag måste börja den här artikeln med en förtydligande, för inte länge sedan hade vi shaded, shell och chinchilla, idag har detta ändrats. Jag kommer att gå igenom de nya namnen kom ihåg dessa så att du inte blir förvirrad. Silver-varianten hanteras i artikeln: Shaded och Shell.

Omnämnande

Golden Tabby Alla färger och mönster (ny, ay, fy, gy, dy, ey) samt (21, 22, 23, 24 and 25)

Golden Shaded

ny 11, ay 11, fy, 11, gy 11, dy 11 och ey 11.

Golden Shell

ny 12, ay 12, fy 12, gy 12, dy 12 och ey 12

 


Goldens kommer att ha (y) bakom sin normala färgkod, jag har skrivit med dy och ey i listan, jag tror inte att vi någonsin sett sådan på Maine Coon, men de existerar inom andra raser.
Jag vet att man tror att vidbandet nedärvs annorlunda hos MCO än till exempel på Perser  eller brittiska korthår, även om jag har en del problem med det eftersom jag anser att alla andra kända egenskaper är desamma inom varje ras. Jag vet inte om jag har rätt, kanske kommer tiden att utvisa om vi får mer kunskap ifall det under min livstid kommer att dyka upp ett gentest för viband och silver, men för tillfället får vi bara nöja oss med teorier och vad vi faktiskt kan se. Kom ihåg att precis som i Shaded and Shell-artiklarna är det detta saker som jag har lärt mig och sett genom att jag har studerat dessa färger i cirka 10-12 år, även om det bara är ca 2 år sedan jag faktiskt började föda upp dem.

Det har funnits många spekulationer och en hel del teorier gällane Golden, jag kommer bara snabbt att nämna dem här.

Gamla teorier om golden
Jag kommer inte att gå in på de andra teorierna, du måste läsa hela artikeln för att förstå hur tanken kring dessa och i samband med teorierna om silvershaded och silvershell. Men det finns många olika teorier.
Den fullständiga artikeln om de olika gamla teorierna: http://www.mat.uniroma2.it/~picard/Cats/Feline_genetics_notes.pdfOm du läser artikeln om Shaded and Shell ser du att det här är exakt samma nedärvning, bara utan silver.
Golden är en katt som har vidbandsgenen men inget silver.
Låt oss till exempel säga att du har en ns 11 (en svartsilver shaded), och du får sen en kattunge som är samma som den vuxna men utan silver, då kommer den här kattungen att vara en ny 11 (en svart golden shaded)
Så den genetiska beteckningen skulle se ut så här:

ns 11  AA, II, wbwb
AA, Ii, wbwb
Aa,  II, wbwb
Aa, Ii, wbwb 
 ny 11 AA, ii, wbwb
Aa, ii, wbwb

 

A är den genetiska beteckningen för Agouti (läs de andra artiklarna om färg för att fullt ut förstå detta), en golden tabby, shaded eller shell (samma gäller för silvervariationerna), måste vara agouti (med mönster), den kan vara homozygot eller heterozygot så AA eller Aa. Som ses ovan, måste en shaded ha silver antingen homozygot II eller heterozygot Ii, medan en golden inte har något silver ii. Båda variationerna måste ha vidbandsgenen i dubbel upplaga. Som ni kanske vet från den andra artikeln ansåg man tidigare att detta var en dominant egenskap, men idag har man förståatt att det handlar om en recessiv egenskap.

Golden verkar vara ännu mer ovanligt än shaded, jag tror att det handlar om att det är ännu svårare att färgbestämma golden om det inte är en  mycket bra golden och detta anlag är ännu väldigt okänt hos många uppfödare, även de som faktiskt avlar för silvervariationen. Och jag vet att Golden i vissa föreningar inte ens erkänns och tillåts.

Nedan är samma tabell som jag använde i den andra artikeln, här kan du se hårstrån i de olika mönstren.

Bry er inte om min fruktansvärta talang för teckning, men här är några visuella bilder av pälsen i de olika mönstren.

 silvershell Silvershaded  palesilvertabby  Silvertabby  goldenshell  goldenshaded  goldentabby  blacktabby 
Silver Shell Silver Shaded   Silver (pale)
Ännu bara i teorin
 Silver tabby  Golden shell  Golden Shaded  Golden tabby Normal agouti


 

Nedan är förklaringen kring de olika mönstren:

Golden Shell  1/8 hårstrået är tippat, håret från roten och upp till 1/8 är väldigt varm från mörkt gul till aprikos.
Golden Shaded 1/3 hårstrået är tippat, håret från roten och upp till 1/3 är väldigt varm, från mörkt gul till aprikos.
Golden Tabby De gulaktiga banden på hårstrået är något bredare än på en normal agouti, detta ger ett överlag ljusare uttryck av färgen. Fortfarande från mörkt gul till aprikos.
Normal Tabby Det kan emellanåt vara lite knepigt och lätt att missta en väldigt varm normal agouti för att vara golden. Men detta är inte samma sak. Kom ihåg att du behöver se vidband för att katten skall vara golden.

 

Färgbestämma, Shaded, Shell och Golden tabby(vidbandskatter som inte har så mycket som 1/3 tippning)

När du tittar på dessa färger/mönster, kom ihåg att vi inte selekterat för dessa färger på Maine Coon på evigheter eller kanske någonsin som de gjort på t ex. Perser, så vi kan inte förvänta oss perfekta golden. Mängden tippning och grundfärgen måste dock vara korrekt om du vill registrera din katt/kattunge som golden.

 

Shell

 • 1/8 av håret är tippat, tippningen skall vara så jämn som möjligt (här har vi en del arbete att göra med selektiv avel)
 • Grundfärg från mörkt gul till aprikos.
 • Grundfärgen är mer intensiv i ansikte och på ryggen, med ljusare ton på kinder, örontofsar, ner på sidorna och på magen samt undersidan av svansen.
 • Morrhårskuddar, haka och bröst kan vara ljus till mörk creme.
 • Färg och fördelning på tippningen som för de motsvarande silvervarianterna (shell)
 • Ögon och nosspegel skall vara kantat med färgen på tippningen och jämnt, tydlig ögon och noskant föredras.
 • Trampdynor i samma färg som tippningen
 • En golden utan agouti-markeringar och ränder och med en varm pälsfärg föredras.
 • Vit/ljus färg tolereras vid näsborrarna, ovan läppen och på hakan så länge den inte sträcker ner till bröstet. 
 • Päls som är för grå eller blek i tonen, alternativt grå underpäls är inte acceptabelt.

 

Shaded

 • 1/3 av hårstrået är tippat med så jämn tippning som möjigt (här har vi en del arbete att göra med selektiv avel)
 • Grundfärg från mörkt gul till aprikos
 • Grundfärgen är mer intensiv i ansiktet och på ryggen med ljusare ton på hakan, örontofsarna, ner på sidorna, på magen och undersidan av svansen.
 • Morrhårskuddar, haka och bröst kan vara ljus till djup creme.
 • Färg och fördelning av tippningen som i den motsvarande silvervarianten (shaded)
 • Ögon och nosspegel skall vara kantad med färgen på tippningen samt jämn, tydlig rand runt ögon och nos föredras.
 • Trampdynor i samma färg som tippningen
 • En golden utan agouti-markeringar och ränder och med en varm pälsfärg föredras.
 • Vit/ljus färg tolereras vid näsborrarna, ovan läppen och på hakan så länge den inte sträcker ner till bröstet.
 • Päls som är för grå eller blek i tonen, alternativt grå underpäls är inte acceptabelt.

 

Golden Tabby

Golden tabby är katter där de gulaktiga banden på hårstrået är något vidare än hos en normal agouti (se bilderna ovan).

 • Vidare band
 • Färg mörkt gul till aprikos på de vidare banden.
 • Vit/ljus färg tolereras vid näsborrarna, ovan läppen och på hakan så länge den inte sträcker ner till bröstet.
 • Den mörka färgen på kanten runt nosen kan sträcka sig över hela nosspegeln och ha samma färg som den motsvarande solida färgen.
 • Tickade hårstrån, marmorering i de mörka partierna av mönstret är inte acceptabelt (här har vi en del arbete att göra med selektiv avel)
 • Brist på kontrast i pälsen eller päls som är blek eller grå i tonen eller grå underpäls är inte acceptabelt.

 

En fråga som jag tycker ofta ställs är: Hur vet jag om jag har fått en kattunge som är golden i kullen eller inte?

Det finns några saker att hålla ögonen på och komma ihåg. En sak är att något som gör det väldigt svårt för oss är att golden utvecklas väldigt långsamt.
De flesta goldenkattungar ser vid födseln ut som vilken annan mönstrad som helst, men håll ett extra öga på de som föds väldigt varma i tonen.

EvGoldenTjej 01 EvGoldenTjej 02

Svartsköldpadd golden tabby (fy 22)
Detta är en tös hos en av mina uppfödarbekanta i södra Sverige, hon är golden tabby.
Jag kommer att visa bilder av henne som vuxen nedan så att ni kan se utvecklingen.
Ljuset i denna bild är inte optimalt, men ni kan se att hon har en varm ton.

Svartsköldpadd golden tabby(fy 22)
Här kan vi redan ana vidbandseffekten i pälsen om än inte tydligt.
EvGoldenTjej 09 EvGoldenTjej 10
Här är samma tjej som ovan men som vuxen. Och så här ser botten på pälsen ut.
Man kan tydligt se att detta inte är en normal agouti, hon har vidbandseffekten om än inte tillräckligt för att att vara golden shaded.

 

Här är en annan bild, inte en MCO, men bara för att ge en hint om vad ni skall hålla utkik efter.

goldenbabybri marked 
Som ni kan se är denna kattunge väldigt varm och gulaktig i tonen och mellan ögat och örat där den motsvarande silvervarianten är vit, är en golden aprikos eller mörkt gul.

 

Det finns så mycket mer att säga om detta och jag kommer troligen att uppdatera med mer bilder och detaljer så snart jag får tag i mer bilder. Antingen genom att få lov till att använda andras eller genom att ha förmånen att få ta dem själv.

Av: Malin Sundqvist

Agouti

Nu går vi vidare på nästa del, som jag skrev högst upp så har alla katter ett mönster (ibland två) men dessa ska vi inte gå in på i denna del, olika mönster i sig kommer jag att ta upp senare. I denna del tar vi endast upp Agouti-genen, det är den del som styr och talar om huruvida det mönster som katten bär skall visas eller döljas.


Nå så ska vi då efter ett sidospår för att reda ut lite grunder gå in på Agouti, detta är det anlag som bestämmer huruvida det mönster katten bär skall visas eller om mönstret skall döljas. Agouti/Non-agouti i vardagligt tal mönstrad/omönstrad eller mönstrad/solid.

Agouti = A
Non-agouti = a

A/A Homozygot agouti

Alla avkommor kommer att bli mönstrade.

A/a Heterozygot agouti

Avkommor kan bli agouti eller non-agouti. Beroende på om den andra parten är A/a eller a/a.

a/a Homozygot för non-agouti

Om denna paras med en non-agouti kommer alla avkommor också att bli non-agouti.

 

Här får man betänka att på vissa färger är detta anlag mer eller mindre transparent, detta gäller framför allt röd och creme,. Silver o blå kan också ha en viss transparens speciellt i vissa åldrar.

Detta gör att man ser mönstret på katten även om den är non-agouti, alltså icke mönstrad.
Jag brukar jämföra rött med en lasyr och svart med en vanlig målarfärg. Om du målar en bräda med en lasyr kommer du alltid att se det underliggande mönstret, men om du målar en bräda med målarfärg ser du inte brädans mönster igenom färgen. På samma sätt fungerar rött anlag som en lasyr o svart som en målarfärg.

 

Här är ett bra exempel på en solid röd katt (alltså omönstrad röd) med ett mycket tydligt mönster.
Dagdrivarn Prince Mozez som alltså är aa (non-agouti).

2007 06 01 56

Här kan man då fråga sig, hur ser man då om en katt är mönstrad eller inte på röd och creme? Det finns sätt att se detta, har vi enbart röd och creme är det aningen lättare, blandar man in exempelvis silver kan det vara knepigare och ibland till och med riktigt svårt. Många gånger är ett dna-test det enda sättet att vara helt säker på om katten är agouti eller non-agouti när vi har med dessa färger att göra.

 

Här nedan är två röda katter, till vänster en rödtabby alltså mönstrad och till höger en solid röd.

 Keilir 8veckor 11 Keilir 8veckor 11 
 

Agouti – Här kan man tydligt se att katten är ljus i öron och öronkanter, den har tydliga sk. Glasögon alltså ljusa markeringar runt ögonen och är även ljus runt munnen. En agouti är också ljusare under magen, samt man kan titta i baken och kommer då att se att katten är ljus runt analen o upp i en sträng på undersidan av svansen.

 

Non-Agouti – Här kan man då istället se att katten är mörk i öronen och runt öronkanterna, markeringarna runt ögonen finns visserligen där men är inte vita utan endast lite ljusare än grundfärgen, likaså markeringen runt munnen och under magen. En non-agouti är jämnfärgad på undersidan av svansen och runt analen.

 

Ska som avslut ta några exempel på nedärvning av anlaget.

I detta exempel har vi mamma som är homozygot mönstrad och pappa som är mönstad men bärare av omönstrat.

 

Pappa
A

Pappa
a

Mamma
A

AA

Aa

Mamma
A

AA

Aa

Som vi ser ovan kommer samtliga kattungar att bli mönstrade (ni kommer väl ihåg ovan att agouti är ett dominant anlag och det krävs endast att katten har ETT anlag för att det skall visas). 50% för homozygota och 50% för heterozygota (alltså mönstrade bärare av anlaget för omönstrat).

 

I detta exempel har vi istället både mamma och pappa som är heterozygota alltså mönstrade med bärare av omönstrat.

 

Pappa
A

Pappa
a

Mamma
A

AA

Aa

Mamma
a

Aa

aa

Här har oddsen ändrats en del, 25% kommer att bli homozyot mönstrade, dessa i sin tur kommer aldrig att kunna få en omönstrad avkomma. 50% kommer att bli mönstrade men kommer att bära anlaget för omönstrat. Och slutligen kommer 25% att bli omönstrade. (Alltså solida eller non-agouti vad man nu önskar använda för term).

 

I detta exemplet har vi en omönstrad mamma och en pappa bärare av omönstrat.

 

Pappa
A

Pappa
a

Mamma
a

Aa

aa

Mamma
a

Aa

aa

Som ni ser ovan så har vi här fått ytterligare en annan fördelning, 50% blir mönstrade bärare av omönstrat och 50% kommer att bli omönstrade.

Så tar vi ett sista exempel för att det skall bli sollart. Både mamma och pappa är omönstrade.

 

Pappa
a

Pappa
a

Mamma
a

aa

aa

Mamma
a

aa

aa

 

I sista exemplet här så ser vi att samtliga avkommor kommer att bli omönstrade, det finns inget anlag för mönstrat att föra vidare. Så alla avkommor kommer att bli omönstrade, två solida kan alltså aldrig någonsin få en mönstrad avkomma.

Av: Malin Sundqvist
Dagdrivarn (www.dagdrivarn.se)

Jag tror jag tar och startar denna artikel med ett förtydligande, tills alldeles nyligen hade vi shaded, shell och chinchilla, idag har detta förändrats. Jag kommer att använda mig av de nya namnen, kom ihåg detta så att du inte blir förvirrad. Jag kommer heller inte att gå in djupare på golden, golden kommer att få en helt egen artikel.

 

Gammal benämning

Shaded

ns 11, as 11, ds 11, es 11, fs, 11, gs 11 och så vidare.

Shell

Endast: ds 12 och es 12

Chinchilla

Endast mörka färger: ns 12, as 12, fs 12 och gs 12

Ny benämning

Shaded

ns 11, as 11, ds 11, es 11, fs, 11, gs 11 osv.

Shell

ns 12, as 12, fs 12 and gs 12 och ds 12 samt es 12

 


Nu förtiden är alla katter med ems kod 12 shell, inte chincilla, Rasen Chinchilla Perser vilken blev en helt egen ras för många, många år sen, heter dock ännu samma. Men nu ska vi inte tala om Perser utan fokusera på Maine Coon.

Det har varit MÅNGA spekulationer och en hel massa teorier kring shaded och shell, jag kommer att nämna dem i korthet här:

 En-gens-teorin
För länge sen, föreslogs det att en endaste unik gen var ursprunget till alla silverfärger. Man trodde att Inhibitorgenen avr den som var orsaken till Shaded och Shell, i kombination med tickat. Idag vet vi att detta inte stämmer.
The geneticist Roy Robinson, in its well-known book Genetics for Cat Breeders (Cambridge, 1972, 2nd edition)
Två-gens-teorin

Påstår att silverfärgerna är resultatet av två gener i kombination med varandra, en av dem vilken (suddar ut) inhibiterar pigmentationen vid hårstråets bas, medan den andra (bleker) stänger av rufism. Vi kallar den senare "silvergenen" och benämner den Sv. Utsuddargenen benämnar vi I, men läsaren bör varnas om att i nyare böcker  benämns Shaded som en mild form av genen I, vilken ger upphov till Shaded silver och hos Shell är det en stark variant som ger upphov till Shell. Det finns inte tillräckligt med bevis för att dessa två uttryck av I beror på två skilda alleler snarare än en grupp av polygener. (Faktiskt så är övergången från shaded silver till shell mer gradvis än skarp), Därför använder vi inte två olika alleler Shaded och Shell för att skilja på genotyperna shaded silver silvers och shell (om vi ser till Mendels princip). Men läsaren kan lätt anpassa våra resultat till noteringen Shaded/ Shell om så önskas.
J. Jerome, TICA Trend vol. 13 n. 6 (dec. 1992/jan. 1993), pg. 14 and TICA Yearbook 12 (1991), pg. 218

 Vidbands-teorin
Denna teori är den mest logiska, vidbansgenen troddes under många många år vara ett dominant anlag, vilket innebar att minst en av föräldrarna var tvungen att vara Shaded eller Shell för att kunna ge anlaget till avkommorna. Idag vet vi genom att ha studerat stamtavlor och resultatet av parningar att så inte är fallet, allt pekar på att genen nedärvs recessivt och jag skulle tro att det är hyfsat säkert att idag till och med påstå att vi har avelsbevis på detta, eftersom vi har en hel del icke-shaded eller shell föräldrar som faktiskt fått shaded kattungar.
The full article of the different old theories: http://www.mat.uniroma2.it/~picard/Cats/Feline_genetics_notes.pdfJag kommer att fortsätta med Vidbandsgenen, först kommer jag nu att dela några av mina egna tankar kring allt detta. Från början ansåg man egenskapen vara dominant och skrevs därför WbWb för en shell (gammal beteckning Chinchilla), och en shaded hade Wbwb, ok?
Som du vet, om du kan din genetik, så skrivs dominanta egenskaper med stora bokstäver, som till exempel inhibitorgenen (silvergenen).
Homozygot silver II, heterozygot silver Ii och icke-silver ii. När vi pratar om dilutionsgenen som istället är recessiv är det tvärtom, vi skriver med små bokstäver så här: Diluterad dd, inte diluterad men bärare Dd samt inte diluterad och inte bärare DD. Hänger du med på tanken?

Om vi skrev WbWb, Wbwb och wbwb tidigare när vi talade om ett dominant anlag, borde vi nu istället skriva.
Vidband - wbwb, Inte vidband men bärare - Wbwb, inte vidband och inte bärare - wbwb, håller du inte med? Jag kommer faktiskt att använda detta i denna artikeln, annars kommer jag bara att snurra till det för mig själv.

Låt oss fortsätta, när vi påstår att vidbandsgenen faktiskt är recessiv stöter vi på en del frågor.
Om en shaded är wbwb, hur är det då med en Shell? Nåväl, vi tror att shaded och shell beror på vidbandsgenen, denna gen kommer att slå på eller stänga av anlaget, som med agouti, där agouti-genen slår på eller av visningen av mönstret., katten har fortfarande sitt mönster, agouti-genen slår bara på eller av synligheten. I detta fall slår vidbandsgenen på eller av vidgandet av agouti-banden på kattens hårstrå.
När vi har en katt som är homozygot (wbwb) är vidgandet av banden på håret påslaget och de då normala agouti-banden blir vidgade och vi får en shaded. För att bestämma hur mörk eller ljus katten blir, har vi polygener, det är här selektiv avel kommer in, för att kunna få fram de riktigt ljusa kattungarna (shell). Polygenerna bestämmer också alla olika nyanser av shaded och shell, allt från mycket mörka till mycket ljusa katter.

Nu måste jag komma in på golden ett tag eftersom det finns något här som jag anser borde gälla även för shaded.
På golden har vi vad som kallas "golden tabby", en golden är kort sagt en katt med vidbandsanlaget påslagen, men Inhibitor genen(silver) avslagen, med andra ord en icke-silverkatt med vidbandseffekt. Detta betyder att vi hos golden har golden tabby, golden shaded och golden shell.
Jag har min egen teori här, att vi borde ha en "färg/mönster" till även på silver. Vi kan inte kalla det silver tabby, det namnet används redan så kanske bara pale silver eller vidbands-påverkat silver? Tja, jag vet inte riktigt men det verkar som att det finns många katter som är vidband men som inte uppfyller kraven för att vara shaded, men fortfarande har vidband och de skulle vara riktigt värdefulla i vår strävan att skapa fler kattungar i mönstret shaded och shell. Idag är dessa kattungar registrerade som vanligt silver vilket blir lite fel, men eftersom vi inte har någon ems-kod för dem, har vi inget annat val än att registrera dem antingen som shaded även om de inte riktigt är shaded, eller normal silver agouti även om de inte är vanliga silver-agouti heller.

Bry er inte om min gräsliga talang för målning, här är dock några, tja visuella bilder av pälsen på de olika mönstren.

 silvershell Silvershaded  palesilvertabby  Silvertabby  goldenshell  goldenshaded  goldentabby  blacktabby 
Silver Shell Silver Shaded   Silver (pale)
Ännu endast i teorin
 Silver tabby  Golden shell  Golden Shaded  Golden tabby Normal agouti


 

Nedan är några förklaringar kring de olika färgerna/mönstren, jag kommer at hantera golden i en annan artikel.

Silver Shell  1/8 Av hårstrået är färgat, håret från roten och upp till minst 1/8 är helt vit.
Silver Shaded  1/3 Av hårstrået är färgat, håret från roten och upp till minst 1/3 är helt vit.
Pale Silver Du kan se att katten har viss vidbandseffekt, men den har mer färg från toppen och ner än 1/3 och kan därför inte kallas shaded.
Men du kan fortfarande se att den har viss vidbandseffekt, som du kan se ovan, precis som hos golden tabby är dessa band på hårstrået vidare  och de färgade banden mindre än hos en normal silveragouti.
Silver Tabby Ok, vi vet alla hur en Silver agouti ser ut, och du kan se ovan att de har jämna agouti-band på sina hårstrån, till skillnad från katter som är shaded eller shell.

 

Färgbestämma Shaded, Shell och Pale Silver (vidbandskatter som aningen mer än 1/3 tippning)

När vi tittar på dessa färger, tänk på att när det gäller Maine Coon, har vi inte selekterat för dessa färger på evigheter som de gjort på, till exemper Perser, så vi kan inte förvänta oss att ha perfekta shaded och shell. Mängden tippning bör vara korrekt om du vill registera din katt som shaded, men det finns fortfarande saker din katt som shaded eller shell inte skall ha för att vara riktigt bra.

 

Shell

 • 1/8 av hårstrået skall vara tippat och tippningen skall vara så jämn som möjligt (här har vi lite jobb att göra genom selektiv avel)
 • Tippningen skall vara gradvis från bak på flankerna och ljusare på framsidan av benen.
 • Ansikte och ben bör vara svagt shaded med väldigt ljus tippning.
 • Inga ringar på benen är tillåtna.
 • Och och nosspegel ska ha en yttre linje med färgen av tippningen och jämn, tydlig ögon och noskant föredras.
 • Färgen på undersidan av bakfoten får inte sträcka sig upp till leden på bakbenet.
 • Överlag ska en shell uppfattas som mycket ljusare än en shaded.
 • Det finns vissa saker som shell inte bör ha men som många Maine coon har, som ojämn tippning, solitt färgade hårstrån, och till viss del synligt mönster.

 

Shaded

 • 1/3 av hårstrået skall vara tippat och tippningen skall vara så jämn som möjligt (här har vi lite jobb att göra genom selektiv avel)
 • Tippningen skall vara gradvis från bak på flankerna och ljusare på framsidan av benen.
 • Brutna ringar på benen är tillåtna, men inte obrutna (också här har vi en del att selektera för om vi skall få fram perfekt shaded, jag har sett många shaded som har en obruten ring men som fortfarande är väldigt tydligt shaded).
 • Prickar på magen är också något som vi fortfarande ser även om vi har en Maine coon som faktiskt är shaded, vi behöver fortsätta selektera för detta.
 • Pälsen på huvudet, baken och flankerna samt ovansidan av svansen måste vara tippad med färg.
 • Haka, örontofsar, bröst och mage samt insidan av benen och undersidan av svansken måste vara utan tippning (även här en sak vi behöver selektera för, för att få fram bättre shaded).
 • Ögon och nosspegel skall vara linjerad med färgen på tippningen och jämn, tydlig kant på ögon och nosspegel är att föredra.
 • Pälsen på undersidan av bakfoten är färgad med färgen på tippningen och sträcker sig upp till leden.
 • Överlag upplevs en shaded mycket mörkare än en shell.
 • Det finns vissa saker som en shaded inte skall ha men som många Maine Coon har, som ojämn tippning, synligt mönster alla former av agouti-markeringar och solitt färgade hårstrån.

 

Pale Silver

Tja, dessa nämns inte i någon standard eftersom de inte är erkända, men de existerar så jag kommer att åtminstone ge några hintar.

 • 1/3 eller nära 1/3 av hårstråna är tippade, du kan åtminstone se att banden på hårstrået inte ser ut som på en normal agouti.
 • De kan ha obrutna ringar, men ser inte ut som en normal silver agouti.
 • Överlag ser de ut som en dålig shaded.

 

En fråga som jag upplever ofta ställs är: Hur vet jag om jag fått en kattunge som är shaded eller inte? 

Det är några få saker att titta efter, en mörk shaded (svart, blå eller padda) är ofta mörk på kroppen men vit eller extremt ljus i ansiktet och på baksidan av öronen.
En röd eller creme shaded kommer att vara fullkomligt vit på baksidan av öronen och större delen av bakhuvudet och ansiktet har mycket mindre färg än en svart, helt vit eller nästan helt vit.

NewbornShaded1 NewbornShaded2

Blåsköldpaddssilver Shaded (gs 11)
Hon är testad med DNA så hon är agouti och helt utan vitt.
Denna är speciellt vit, de kan vara mörkare, men området inringat med rött skall vara vitt eller nästan vitt på en shaded.

Blåsköldpaddssilver Shaded (gs 11)
Baksidan av öronen som synes (om än inte bra) på detta foto skall vara vita.

 

Jag ska också visa några ben här med obrutna ringar och helt utan ringar inte ens obrutna ringar, (kom ihåg en shaded tillåts ha brutna ringar).

nobrokenrings  ringsonebroken
Denna kattunge har lite brutna ringar.
Hon är i princip helt vit på insidan av benen. 
Om du tittar noga kan du se att på vänstra benet har hon faktiskt en väldigt blek obruten ring.
Denna har å andra sidan obrutna ringar, du kan tydligt se på insidan av benen. På vänstra benet finns en obruten ring.

 

Det finns så mycket mer att säga om det här och jag kommer antagligen att komma tillbaka till detta med mer bilder och fler detaljer när jag får tag på fler bilder. Antingen genom att tillåtas använda andras bilder eller genom att få chansen att själv ta egna foton.  Jag vill avsluta här med några foton av en tös jag fött upp, hon är rätt dålig shaded men trots detta definitivt shaded.

Detta är Sally när hon var i sin mörkaste period, många katter blir mörkare kring 6 månader upp till drygt 1 år för att sen bli ljusare igen, omkring 3 år är de helt färdiga med utvecklingen av päls och färg. Uppfödare av Perser säger att du kan förutspå vilken slutlig färg din katt kommer att få genom att se på kattungen vilken nyans den har vid 6 veckor. Huruvida detta stämmer även för Maine Coon, återstår att se.

 Sallydarkest


Jag antar att du tänker, hur i hela världen kan jag få den här till att vara shaded, eller ens en dålig shaded? Tja, här kommer några bilder, om du tittar på bilden ovan på benen kan du också se att hon faktiskt har obrutna ringar.

MCESallyDividedFur1  MCESallyDividedFur2  MCESallyDividedFur3 
På den här bilden ser du botten på pälsen, hon är helt solklart inte någon normal silveragouti. En annan bild av botten på pälsen där det syns att hon faktiskt har 1/3 tippning och att resten är vitt, (dock om du tittar kan du också se att hon har en Merlefläck (Jag kommer att tala om merle i en annan artikel), och att tippningen är en aning ojämn.

 Ytterligare ett kort på botten av hennes päls.

 

Av: Malin Sundqvist