Jag tror jag tar och startar denna artikel med ett förtydligande, tills alldeles nyligen hade vi shaded, shell och chinchilla, idag har detta förändrats. Jag kommer att använda mig av de nya namnen, kom ihåg detta så att du inte blir förvirrad. Jag kommer heller inte att gå in djupare på golden, golden kommer att få en helt egen artikel.

 

Gammal benämning

Shaded

ns 11, as 11, ds 11, es 11, fs, 11, gs 11 och så vidare.

Shell

Endast: ds 12 och es 12

Chinchilla

Endast mörka färger: ns 12, as 12, fs 12 och gs 12

Ny benämning

Shaded

ns 11, as 11, ds 11, es 11, fs, 11, gs 11 osv.

Shell

ns 12, as 12, fs 12 and gs 12 och ds 12 samt es 12

 


Nu förtiden är alla katter med ems kod 12 shell, inte chincilla, Rasen Chinchilla Perser vilken blev en helt egen ras för många, många år sen, heter dock ännu samma. Men nu ska vi inte tala om Perser utan fokusera på Maine Coon.

Det har varit MÅNGA spekulationer och en hel massa teorier kring shaded och shell, jag kommer att nämna dem i korthet här:

 En-gens-teorin
För länge sen, föreslogs det att en endaste unik gen var ursprunget till alla silverfärger. Man trodde att Inhibitorgenen avr den som var orsaken till Shaded och Shell, i kombination med tickat. Idag vet vi att detta inte stämmer.
The geneticist Roy Robinson, in its well-known book Genetics for Cat Breeders (Cambridge, 1972, 2nd edition)
Två-gens-teorin

Påstår att silverfärgerna är resultatet av två gener i kombination med varandra, en av dem vilken (suddar ut) inhibiterar pigmentationen vid hårstråets bas, medan den andra (bleker) stänger av rufism. Vi kallar den senare "silvergenen" och benämner den Sv. Utsuddargenen benämnar vi I, men läsaren bör varnas om att i nyare böcker  benämns Shaded som en mild form av genen I, vilken ger upphov till Shaded silver och hos Shell är det en stark variant som ger upphov till Shell. Det finns inte tillräckligt med bevis för att dessa två uttryck av I beror på två skilda alleler snarare än en grupp av polygener. (Faktiskt så är övergången från shaded silver till shell mer gradvis än skarp), Därför använder vi inte två olika alleler Shaded och Shell för att skilja på genotyperna shaded silver silvers och shell (om vi ser till Mendels princip). Men läsaren kan lätt anpassa våra resultat till noteringen Shaded/ Shell om så önskas.
J. Jerome, TICA Trend vol. 13 n. 6 (dec. 1992/jan. 1993), pg. 14 and TICA Yearbook 12 (1991), pg. 218

 Vidbands-teorin
Denna teori är den mest logiska, vidbansgenen troddes under många många år vara ett dominant anlag, vilket innebar att minst en av föräldrarna var tvungen att vara Shaded eller Shell för att kunna ge anlaget till avkommorna. Idag vet vi genom att ha studerat stamtavlor och resultatet av parningar att så inte är fallet, allt pekar på att genen nedärvs recessivt och jag skulle tro att det är hyfsat säkert att idag till och med påstå att vi har avelsbevis på detta, eftersom vi har en hel del icke-shaded eller shell föräldrar som faktiskt fått shaded kattungar.
The full article of the different old theories: http://www.mat.uniroma2.it/~picard/Cats/Feline_genetics_notes.pdfJag kommer att fortsätta med Vidbandsgenen, först kommer jag nu att dela några av mina egna tankar kring allt detta. Från början ansåg man egenskapen vara dominant och skrevs därför WbWb för en shell (gammal beteckning Chinchilla), och en shaded hade Wbwb, ok?
Som du vet, om du kan din genetik, så skrivs dominanta egenskaper med stora bokstäver, som till exempel inhibitorgenen (silvergenen).
Homozygot silver II, heterozygot silver Ii och icke-silver ii. När vi pratar om dilutionsgenen som istället är recessiv är det tvärtom, vi skriver med små bokstäver så här: Diluterad dd, inte diluterad men bärare Dd samt inte diluterad och inte bärare DD. Hänger du med på tanken?

Om vi skrev WbWb, Wbwb och wbwb tidigare när vi talade om ett dominant anlag, borde vi nu istället skriva.
Vidband - wbwb, Inte vidband men bärare - Wbwb, inte vidband och inte bärare - wbwb, håller du inte med? Jag kommer faktiskt att använda detta i denna artikeln, annars kommer jag bara att snurra till det för mig själv.

Låt oss fortsätta, när vi påstår att vidbandsgenen faktiskt är recessiv stöter vi på en del frågor.
Om en shaded är wbwb, hur är det då med en Shell? Nåväl, vi tror att shaded och shell beror på vidbandsgenen, denna gen kommer att slå på eller stänga av anlaget, som med agouti, där agouti-genen slår på eller av visningen av mönstret., katten har fortfarande sitt mönster, agouti-genen slår bara på eller av synligheten. I detta fall slår vidbandsgenen på eller av vidgandet av agouti-banden på kattens hårstrå.
När vi har en katt som är homozygot (wbwb) är vidgandet av banden på håret påslaget och de då normala agouti-banden blir vidgade och vi får en shaded. För att bestämma hur mörk eller ljus katten blir, har vi polygener, det är här selektiv avel kommer in, för att kunna få fram de riktigt ljusa kattungarna (shell). Polygenerna bestämmer också alla olika nyanser av shaded och shell, allt från mycket mörka till mycket ljusa katter.

Nu måste jag komma in på golden ett tag eftersom det finns något här som jag anser borde gälla även för shaded.
På golden har vi vad som kallas "golden tabby", en golden är kort sagt en katt med vidbandsanlaget påslagen, men Inhibitor genen(silver) avslagen, med andra ord en icke-silverkatt med vidbandseffekt. Detta betyder att vi hos golden har golden tabby, golden shaded och golden shell.
Jag har min egen teori här, att vi borde ha en "färg/mönster" till även på silver. Vi kan inte kalla det silver tabby, det namnet används redan så kanske bara pale silver eller vidbands-påverkat silver? Tja, jag vet inte riktigt men det verkar som att det finns många katter som är vidband men som inte uppfyller kraven för att vara shaded, men fortfarande har vidband och de skulle vara riktigt värdefulla i vår strävan att skapa fler kattungar i mönstret shaded och shell. Idag är dessa kattungar registrerade som vanligt silver vilket blir lite fel, men eftersom vi inte har någon ems-kod för dem, har vi inget annat val än att registrera dem antingen som shaded även om de inte riktigt är shaded, eller normal silver agouti även om de inte är vanliga silver-agouti heller.

Bry er inte om min gräsliga talang för målning, här är dock några, tja visuella bilder av pälsen på de olika mönstren.

 silvershell Silvershaded  palesilvertabby  Silvertabby  goldenshell  goldenshaded  goldentabby  blacktabby 
Silver Shell Silver Shaded   Silver (pale)
Ännu endast i teorin
 Silver tabby  Golden shell  Golden Shaded  Golden tabby Normal agouti


 

Nedan är några förklaringar kring de olika färgerna/mönstren, jag kommer at hantera golden i en annan artikel.

Silver Shell  1/8 Av hårstrået är färgat, håret från roten och upp till minst 1/8 är helt vit.
Silver Shaded  1/3 Av hårstrået är färgat, håret från roten och upp till minst 1/3 är helt vit.
Pale Silver Du kan se att katten har viss vidbandseffekt, men den har mer färg från toppen och ner än 1/3 och kan därför inte kallas shaded.
Men du kan fortfarande se att den har viss vidbandseffekt, som du kan se ovan, precis som hos golden tabby är dessa band på hårstrået vidare  och de färgade banden mindre än hos en normal silveragouti.
Silver Tabby Ok, vi vet alla hur en Silver agouti ser ut, och du kan se ovan att de har jämna agouti-band på sina hårstrån, till skillnad från katter som är shaded eller shell.

 

Färgbestämma Shaded, Shell och Pale Silver (vidbandskatter som aningen mer än 1/3 tippning)

När vi tittar på dessa färger, tänk på att när det gäller Maine Coon, har vi inte selekterat för dessa färger på evigheter som de gjort på, till exemper Perser, så vi kan inte förvänta oss att ha perfekta shaded och shell. Mängden tippning bör vara korrekt om du vill registera din katt som shaded, men det finns fortfarande saker din katt som shaded eller shell inte skall ha för att vara riktigt bra.

 

Shell

 • 1/8 av hårstrået skall vara tippat och tippningen skall vara så jämn som möjligt (här har vi lite jobb att göra genom selektiv avel)
 • Tippningen skall vara gradvis från bak på flankerna och ljusare på framsidan av benen.
 • Ansikte och ben bör vara svagt shaded med väldigt ljus tippning.
 • Inga ringar på benen är tillåtna.
 • Och och nosspegel ska ha en yttre linje med färgen av tippningen och jämn, tydlig ögon och noskant föredras.
 • Färgen på undersidan av bakfoten får inte sträcka sig upp till leden på bakbenet.
 • Överlag ska en shell uppfattas som mycket ljusare än en shaded.
 • Det finns vissa saker som shell inte bör ha men som många Maine coon har, som ojämn tippning, solitt färgade hårstrån, och till viss del synligt mönster.

 

Shaded

 • 1/3 av hårstrået skall vara tippat och tippningen skall vara så jämn som möjligt (här har vi lite jobb att göra genom selektiv avel)
 • Tippningen skall vara gradvis från bak på flankerna och ljusare på framsidan av benen.
 • Brutna ringar på benen är tillåtna, men inte obrutna (också här har vi en del att selektera för om vi skall få fram perfekt shaded, jag har sett många shaded som har en obruten ring men som fortfarande är väldigt tydligt shaded).
 • Prickar på magen är också något som vi fortfarande ser även om vi har en Maine coon som faktiskt är shaded, vi behöver fortsätta selektera för detta.
 • Pälsen på huvudet, baken och flankerna samt ovansidan av svansen måste vara tippad med färg.
 • Haka, örontofsar, bröst och mage samt insidan av benen och undersidan av svansken måste vara utan tippning (även här en sak vi behöver selektera för, för att få fram bättre shaded).
 • Ögon och nosspegel skall vara linjerad med färgen på tippningen och jämn, tydlig kant på ögon och nosspegel är att föredra.
 • Pälsen på undersidan av bakfoten är färgad med färgen på tippningen och sträcker sig upp till leden.
 • Överlag upplevs en shaded mycket mörkare än en shell.
 • Det finns vissa saker som en shaded inte skall ha men som många Maine Coon har, som ojämn tippning, synligt mönster alla former av agouti-markeringar och solitt färgade hårstrån.

 

Pale Silver

Tja, dessa nämns inte i någon standard eftersom de inte är erkända, men de existerar så jag kommer att åtminstone ge några hintar.

 • 1/3 eller nära 1/3 av hårstråna är tippade, du kan åtminstone se att banden på hårstrået inte ser ut som på en normal agouti.
 • De kan ha obrutna ringar, men ser inte ut som en normal silver agouti.
 • Överlag ser de ut som en dålig shaded.

 

En fråga som jag upplever ofta ställs är: Hur vet jag om jag fått en kattunge som är shaded eller inte? 

Det är några få saker att titta efter, en mörk shaded (svart, blå eller padda) är ofta mörk på kroppen men vit eller extremt ljus i ansiktet och på baksidan av öronen.
En röd eller creme shaded kommer att vara fullkomligt vit på baksidan av öronen och större delen av bakhuvudet och ansiktet har mycket mindre färg än en svart, helt vit eller nästan helt vit.

NewbornShaded1 NewbornShaded2

Blåsköldpaddssilver Shaded (gs 11)
Hon är testad med DNA så hon är agouti och helt utan vitt.
Denna är speciellt vit, de kan vara mörkare, men området inringat med rött skall vara vitt eller nästan vitt på en shaded.

Blåsköldpaddssilver Shaded (gs 11)
Baksidan av öronen som synes (om än inte bra) på detta foto skall vara vita.

 

Jag ska också visa några ben här med obrutna ringar och helt utan ringar inte ens obrutna ringar, (kom ihåg en shaded tillåts ha brutna ringar).

nobrokenrings  ringsonebroken
Denna kattunge har lite brutna ringar.
Hon är i princip helt vit på insidan av benen. 
Om du tittar noga kan du se att på vänstra benet har hon faktiskt en väldigt blek obruten ring.
Denna har å andra sidan obrutna ringar, du kan tydligt se på insidan av benen. På vänstra benet finns en obruten ring.

 

Det finns så mycket mer att säga om det här och jag kommer antagligen att komma tillbaka till detta med mer bilder och fler detaljer när jag får tag på fler bilder. Antingen genom att tillåtas använda andras bilder eller genom att få chansen att själv ta egna foton.  Jag vill avsluta här med några foton av en tös jag fött upp, hon är rätt dålig shaded men trots detta definitivt shaded.

Detta är Sally när hon var i sin mörkaste period, många katter blir mörkare kring 6 månader upp till drygt 1 år för att sen bli ljusare igen, omkring 3 år är de helt färdiga med utvecklingen av päls och färg. Uppfödare av Perser säger att du kan förutspå vilken slutlig färg din katt kommer att få genom att se på kattungen vilken nyans den har vid 6 veckor. Huruvida detta stämmer även för Maine Coon, återstår att se.

 Sallydarkest


Jag antar att du tänker, hur i hela världen kan jag få den här till att vara shaded, eller ens en dålig shaded? Tja, här kommer några bilder, om du tittar på bilden ovan på benen kan du också se att hon faktiskt har obrutna ringar.

MCESallyDividedFur1  MCESallyDividedFur2  MCESallyDividedFur3 
På den här bilden ser du botten på pälsen, hon är helt solklart inte någon normal silveragouti. En annan bild av botten på pälsen där det syns att hon faktiskt har 1/3 tippning och att resten är vitt, (dock om du tittar kan du också se att hon har en Merlefläck (Jag kommer att tala om merle i en annan artikel), och att tippningen är en aning ojämn.

 Ytterligare ett kort på botten av hennes päls.

 

Av: Malin Sundqvist