Skriv ut
Träffar: 630

Jag tror att jag måste börja den här artikeln med en förtydligande, för inte länge sedan hade vi shaded, shell och chinchilla, idag har detta ändrats. Jag kommer att gå igenom de nya namnen kom ihåg dessa så att du inte blir förvirrad. Silver-varianten hanteras i artikeln: Shaded och Shell.

Omnämnande

Golden Tabby Alla färger och mönster (ny, ay, fy, gy, dy, ey) samt (21, 22, 23, 24 and 25)

Golden Shaded

ny 11, ay 11, fy, 11, gy 11, dy 11 och ey 11.

Golden Shell

ny 12, ay 12, fy 12, gy 12, dy 12 och ey 12

 


Goldens kommer att ha (y) bakom sin normala färgkod, jag har skrivit med dy och ey i listan, jag tror inte att vi någonsin sett sådan på Maine Coon, men de existerar inom andra raser.
Jag vet att man tror att vidbandet nedärvs annorlunda hos MCO än till exempel på Perser  eller brittiska korthår, även om jag har en del problem med det eftersom jag anser att alla andra kända egenskaper är desamma inom varje ras. Jag vet inte om jag har rätt, kanske kommer tiden att utvisa om vi får mer kunskap ifall det under min livstid kommer att dyka upp ett gentest för viband och silver, men för tillfället får vi bara nöja oss med teorier och vad vi faktiskt kan se. Kom ihåg att precis som i Shaded and Shell-artiklarna är det detta saker som jag har lärt mig och sett genom att jag har studerat dessa färger i cirka 10-12 år, även om det bara är ca 2 år sedan jag faktiskt började föda upp dem.

Det har funnits många spekulationer och en hel del teorier gällane Golden, jag kommer bara snabbt att nämna dem här.

Gamla teorier om golden
Jag kommer inte att gå in på de andra teorierna, du måste läsa hela artikeln för att förstå hur tanken kring dessa och i samband med teorierna om silvershaded och silvershell. Men det finns många olika teorier.
Den fullständiga artikeln om de olika gamla teorierna: http://www.mat.uniroma2.it/~picard/Cats/Feline_genetics_notes.pdfOm du läser artikeln om Shaded and Shell ser du att det här är exakt samma nedärvning, bara utan silver.
Golden är en katt som har vidbandsgenen men inget silver.
Låt oss till exempel säga att du har en ns 11 (en svartsilver shaded), och du får sen en kattunge som är samma som den vuxna men utan silver, då kommer den här kattungen att vara en ny 11 (en svart golden shaded)
Så den genetiska beteckningen skulle se ut så här:

ns 11  AA, II, wbwb
AA, Ii, wbwb
Aa,  II, wbwb
Aa, Ii, wbwb 
 ny 11 AA, ii, wbwb
Aa, ii, wbwb

 

A är den genetiska beteckningen för Agouti (läs de andra artiklarna om färg för att fullt ut förstå detta), en golden tabby, shaded eller shell (samma gäller för silvervariationerna), måste vara agouti (med mönster), den kan vara homozygot eller heterozygot så AA eller Aa. Som ses ovan, måste en shaded ha silver antingen homozygot II eller heterozygot Ii, medan en golden inte har något silver ii. Båda variationerna måste ha vidbandsgenen i dubbel upplaga. Som ni kanske vet från den andra artikeln ansåg man tidigare att detta var en dominant egenskap, men idag har man förståatt att det handlar om en recessiv egenskap.

Golden verkar vara ännu mer ovanligt än shaded, jag tror att det handlar om att det är ännu svårare att färgbestämma golden om det inte är en  mycket bra golden och detta anlag är ännu väldigt okänt hos många uppfödare, även de som faktiskt avlar för silvervariationen. Och jag vet att Golden i vissa föreningar inte ens erkänns och tillåts.

Nedan är samma tabell som jag använde i den andra artikeln, här kan du se hårstrån i de olika mönstren.

Bry er inte om min fruktansvärta talang för teckning, men här är några visuella bilder av pälsen i de olika mönstren.

 silvershell Silvershaded  palesilvertabby  Silvertabby  goldenshell  goldenshaded  goldentabby  blacktabby 
Silver Shell Silver Shaded   Silver (pale)
Ännu bara i teorin
 Silver tabby  Golden shell  Golden Shaded  Golden tabby Normal agouti


 

Nedan är förklaringen kring de olika mönstren:

Golden Shell  1/8 hårstrået är tippat, håret från roten och upp till 1/8 är väldigt varm från mörkt gul till aprikos.
Golden Shaded 1/3 hårstrået är tippat, håret från roten och upp till 1/3 är väldigt varm, från mörkt gul till aprikos.
Golden Tabby De gulaktiga banden på hårstrået är något bredare än på en normal agouti, detta ger ett överlag ljusare uttryck av färgen. Fortfarande från mörkt gul till aprikos.
Normal Tabby Det kan emellanåt vara lite knepigt och lätt att missta en väldigt varm normal agouti för att vara golden. Men detta är inte samma sak. Kom ihåg att du behöver se vidband för att katten skall vara golden.

 

Färgbestämma, Shaded, Shell och Golden tabby(vidbandskatter som inte har så mycket som 1/3 tippning)

När du tittar på dessa färger/mönster, kom ihåg att vi inte selekterat för dessa färger på Maine Coon på evigheter eller kanske någonsin som de gjort på t ex. Perser, så vi kan inte förvänta oss perfekta golden. Mängden tippning och grundfärgen måste dock vara korrekt om du vill registrera din katt/kattunge som golden.

 

Shell

 

Shaded

 

Golden Tabby

Golden tabby är katter där de gulaktiga banden på hårstrået är något vidare än hos en normal agouti (se bilderna ovan).

 

En fråga som jag tycker ofta ställs är: Hur vet jag om jag har fått en kattunge som är golden i kullen eller inte?

Det finns några saker att hålla ögonen på och komma ihåg. En sak är att något som gör det väldigt svårt för oss är att golden utvecklas väldigt långsamt.
De flesta goldenkattungar ser vid födseln ut som vilken annan mönstrad som helst, men håll ett extra öga på de som föds väldigt varma i tonen.

EvGoldenTjej 01 EvGoldenTjej 02

Svartsköldpadd golden tabby (fy 22)
Detta är en tös hos en av mina uppfödarbekanta i södra Sverige, hon är golden tabby.
Jag kommer att visa bilder av henne som vuxen nedan så att ni kan se utvecklingen.
Ljuset i denna bild är inte optimalt, men ni kan se att hon har en varm ton.

Svartsköldpadd golden tabby(fy 22)
Här kan vi redan ana vidbandseffekten i pälsen om än inte tydligt.
EvGoldenTjej 09 EvGoldenTjej 10
Här är samma tjej som ovan men som vuxen. Och så här ser botten på pälsen ut.
Man kan tydligt se att detta inte är en normal agouti, hon har vidbandseffekten om än inte tillräckligt för att att vara golden shaded.

 

Här är en annan bild, inte en MCO, men bara för att ge en hint om vad ni skall hålla utkik efter.

goldenbabybri marked 
Som ni kan se är denna kattunge väldigt varm och gulaktig i tonen och mellan ögat och örat där den motsvarande silvervarianten är vit, är en golden aprikos eller mörkt gul.

 

Det finns så mycket mer att säga om detta och jag kommer troligen att uppdatera med mer bilder och detaljer så snart jag får tag i mer bilder. Antingen genom att få lov till att använda andras eller genom att ha förmånen att få ta dem själv.

Av: Malin Sundqvist