Skriv ut
Träffar: 182

Agouti

Nu går vi vidare på nästa del, som jag skrev högst upp så har alla katter ett mönster (ibland två) men dessa ska vi inte gå in på i denna del, olika mönster i sig kommer jag att ta upp senare. I denna del tar vi endast upp Agouti-genen, det är den del som styr och talar om huruvida det mönster som katten bär skall visas eller döljas.


Nå så ska vi då efter ett sidospår för att reda ut lite grunder gå in på Agouti, detta är det anlag som bestämmer huruvida det mönster katten bär skall visas eller om mönstret skall döljas. Agouti/Non-agouti i vardagligt tal mönstrad/omönstrad eller mönstrad/solid.

Agouti = A
Non-agouti = a

A/A Homozygot agouti

Alla avkommor kommer att bli mönstrade.

A/a Heterozygot agouti

Avkommor kan bli agouti eller non-agouti. Beroende på om den andra parten är A/a eller a/a.

a/a Homozygot för non-agouti

Om denna paras med en non-agouti kommer alla avkommor också att bli non-agouti.

 

Här får man betänka att på vissa färger är detta anlag mer eller mindre transparent, detta gäller framför allt röd och creme,. Silver o blå kan också ha en viss transparens speciellt i vissa åldrar.

Detta gör att man ser mönstret på katten även om den är non-agouti, alltså icke mönstrad.
Jag brukar jämföra rött med en lasyr och svart med en vanlig målarfärg. Om du målar en bräda med en lasyr kommer du alltid att se det underliggande mönstret, men om du målar en bräda med målarfärg ser du inte brädans mönster igenom färgen. På samma sätt fungerar rött anlag som en lasyr o svart som en målarfärg.

 

Här är ett bra exempel på en solid röd katt (alltså omönstrad röd) med ett mycket tydligt mönster.
Dagdrivarn Prince Mozez som alltså är aa (non-agouti).

2007 06 01 56

Här kan man då fråga sig, hur ser man då om en katt är mönstrad eller inte på röd och creme? Det finns sätt att se detta, har vi enbart röd och creme är det aningen lättare, blandar man in exempelvis silver kan det vara knepigare och ibland till och med riktigt svårt. Många gånger är ett dna-test det enda sättet att vara helt säker på om katten är agouti eller non-agouti när vi har med dessa färger att göra.

 

Här nedan är två röda katter, till vänster en rödtabby alltså mönstrad och till höger en solid röd.

 Keilir 8veckor 11 Keilir 8veckor 11 
 

Agouti – Här kan man tydligt se att katten är ljus i öron och öronkanter, den har tydliga sk. Glasögon alltså ljusa markeringar runt ögonen och är även ljus runt munnen. En agouti är också ljusare under magen, samt man kan titta i baken och kommer då att se att katten är ljus runt analen o upp i en sträng på undersidan av svansen.

 

Non-Agouti – Här kan man då istället se att katten är mörk i öronen och runt öronkanterna, markeringarna runt ögonen finns visserligen där men är inte vita utan endast lite ljusare än grundfärgen, likaså markeringen runt munnen och under magen. En non-agouti är jämnfärgad på undersidan av svansen och runt analen.

 

Ska som avslut ta några exempel på nedärvning av anlaget.

I detta exempel har vi mamma som är homozygot mönstrad och pappa som är mönstad men bärare av omönstrat.

 

Pappa
A

Pappa
a

Mamma
A

AA

Aa

Mamma
A

AA

Aa

Som vi ser ovan kommer samtliga kattungar att bli mönstrade (ni kommer väl ihåg ovan att agouti är ett dominant anlag och det krävs endast att katten har ETT anlag för att det skall visas). 50% för homozygota och 50% för heterozygota (alltså mönstrade bärare av anlaget för omönstrat).

 

I detta exempel har vi istället både mamma och pappa som är heterozygota alltså mönstrade med bärare av omönstrat.

 

Pappa
A

Pappa
a

Mamma
A

AA

Aa

Mamma
a

Aa

aa

Här har oddsen ändrats en del, 25% kommer att bli homozyot mönstrade, dessa i sin tur kommer aldrig att kunna få en omönstrad avkomma. 50% kommer att bli mönstrade men kommer att bära anlaget för omönstrat. Och slutligen kommer 25% att bli omönstrade. (Alltså solida eller non-agouti vad man nu önskar använda för term).

 

I detta exemplet har vi en omönstrad mamma och en pappa bärare av omönstrat.

 

Pappa
A

Pappa
a

Mamma
a

Aa

aa

Mamma
a

Aa

aa

Som ni ser ovan så har vi här fått ytterligare en annan fördelning, 50% blir mönstrade bärare av omönstrat och 50% kommer att bli omönstrade.

Så tar vi ett sista exempel för att det skall bli sollart. Både mamma och pappa är omönstrade.

 

Pappa
a

Pappa
a

Mamma
a

aa

aa

Mamma
a

aa

aa

 

I sista exemplet här så ser vi att samtliga avkommor kommer att bli omönstrade, det finns inget anlag för mönstrat att föra vidare. Så alla avkommor kommer att bli omönstrade, två solida kan alltså aldrig någonsin få en mönstrad avkomma.

Av: Malin Sundqvist
Dagdrivarn (www.dagdrivarn.se)