Detta är en liten guide för dig som önskar låna en hane till din hona!
Den kan nog appliceras på i princip vilken ras som helst även om jag nu skriver den utifrån en MCO-uppfödares perspektiv.

Tänk på att göra bakgrundsjobbet själv först, kontakta inte uppfödaren för att få låna hane helt opåläst. Om du är riktigt, riktigt ny fråga din mentor om hjälp eller skaffa en mentor om du inte har någon mentor kontakta mig så kanske jag kan hjälpa dig.

 

Jag har sett och hört nedanstående ifrån hon-ägare alltför ofta och inte alltid från helt nya uppfödare:
• Min hona löper nu, fin hane kan jag komma med min hona idag!?

  • När honans stam efterfrågas: Jag vet inte hon kallas ”Sotis”, men jag vet att den är riktigt fin. 
  • Vad har du för hanar? (Jag tycker det är lite oförskämt faktiskt att inte ens orka bry sig om att ta en titt på hemsidan eller på annat sätt först hitta en hane man faktiskt gillar). 

 

Det finns otaliga fler exempel som dessa ovan. Så börja med att faktiskt leta hane, titta på facebook, på hemsidor till du hittar en hane du gillar. Givetvis är det absolut inte fel att kontakta hanens ägare för mer information om denna saknas som t ex.

* Lånas han ut?
* Vad har han för stamtavla (om denna inte är tillgänglig).
* Hur är hans temperament mm.

 

När du vill låna en hane:
* Börja leta hane i god tid, skapa kontakte i god tid, inte samma dag som din hona löper.
* Gör testparningar innan du kontaktar hanens ägare så att du vet att de funkar ihop.
* Prestentera dig, tala om ditt katterinamn, vem du är och hur du tänker med din avel.

* Tala om vad dina tankar är kring just denna parningen, inte bara han är en söt pojk.

* Beskriv inriktningen på din avel jobbar du med utparning, show eller kanske båda?
* Skicka gärna med en länk till testparningen du gjorde så att hanens ägare kan se.
* Om du får ett nej, respektera detta, nästan ingen säger nej utan ett gott skäl, ibland handlar det om skäl du inte kan se.
* Du kan absolut fråga om uppfödare har lust att förklara skälet närmare, kanske är det en orsak du kan lära ifrån. Men fråga på ett sätt som gör det möjligt för uppfödaren att inte svara, ibland är det svårt att ge ett svar. Kanske skulle svaret kunna såra? Kanske finns det saker som hanens ägare inte vill prata om just nu? Eller vad nu anledningen kan vara, ibland får bara nöja oss med ett nej och att nästan ingen gör det utan god anledning.
* Om du ingått en överrenskommelse med hanens ägare, kom ihåg att respektera denna! Saker kan ändras, kanske hittar du en ännu mer spännande hane. Mycket kan hända från det att man avtalar med en hanes ägare att det skall bli parning och detta är helt ok. Men jag kan inte säga det nog!
Kontakta den första hanens ägare direkt och tala om att parningen inte blir av, detta är som sagt helt ok, det är däremot INTE ok att låta den första hanens ägare kanske säga nej till andra honor, kanske hålla hanen fertil istället för att kastrera helt i onödan bara för att via FB eller hemsida få veta att honan inte bara parats utan också fått kull utan att det meddelats den första hanens ägare att planerna ändrats.

 

Det här med avgifterna är ganska varierande, men jag har hört om många fullkomligt vanvettiga priser vilket inte gynnar någon. En import med unika linjer är som regel alltid dyrare än en som 

kommer från mer vanliga linjer som redan finns här i Sverige.
Det normala är att man tar en avgift per levande född kattunge vid en viss ålder, en del tar ut en så kallad språngavgift.

 

Personligen brukar jag inte ta ut språngavgift annat än då hanen är hos fodervärd, då brukar jag ta ut en ”städavgift på 500:-” som fodervärdarna får som extra för besväret. Annars tar jag som sagt inget, en språngavgift gör att man ju faktiskt binder upp hanen att vara fertil till ett antal parningar skett på honan om det nu inte tar på första försöket. Jag föredrar att inte ta någon avgift och jag försöker givetvis alltid hålla hanarna så att den tilltänkta omparningen skall kunna ske, men om hanen verkligen måste kasteras för sin egen skull är jag fri att göra detta, något som är svårt om man tar ut språngavgift.

 

Lite att tänka på här såväl för hanägare som honägare är när det gäller själva parningsavgiften, kolla runt vad som är rimligt vad som är normalt inom er ras, gå inte med på vad som helst.
Priserna ändras ju löpande så tänk på att kolla upp inom just din ras och hos flera olika uppfödare ungefär var priserna ligger. Just nu så är väl ca: 1500-1800:- ett ganska normalt pris.
Sen är det det  här med ”när”, jag har sett ofantligt många som kräver in pengarna för parningen vid 4-6 veckor, i ärlighetens namn så ligger hanens ägare inte ute med någonting, vid 4 veckor är de fortfarande ganska sköra de har precis börjat äta vanlig mat och ingen vettig uppfödare tingar väl bort kattungar innan 4 veckor, vilket gör att man heller inte fått in några tingningspengar.
Här är en uppmaning till alla hankattsägare, ta betalt när papper önskas eller tidigast efter 6 veckor.

Det gynnar inte rasen att inte uppfödare kan ha ”råd” att utvärdera sina kullar länge och väl, om man ska betala många tusen till en hanes ägare tidigt måste de flesta tinga bort kattungar för att ha råd. Jag brukar ha som regel att när det är dags för registrering vid 8-10 veckor ca lite beroende på hur länge man törs vänta o hur tidigt man levererar så betalar man hanens ägare lagom till att man behöver parningsbeviset, på så sätt kan man i lugn och ro utvärdera sin kull innan man tingar bort någon av kattungarna till sällskap.

 

Av: Malin Sundqvist