Det här med förlossning är en stor händelse och ingen förlossning är den andra lik, det finns en hel massa saker man kan råka ut för, jag kommer att ta upp lite olika saker i detta allt från vad ”jag” brukar ha förberett.

När det kommer till de förlossningar som man läser om i böcker, där honan snällt börjar flämta tydligt och fint och 12-24 timmar senare snällt börjar krysta existerar inte i min värld, ca 30 kullar och 20 år senare har jag nog bara stött på en tös som skött sig enligt skolböckerna.

Men vi börjar från början, det närmar sig och det är snart dags förberedelser.

Bolådan:

Här kan du ha vad som helt, själv har jag en Atlas 80, men har använt större transportbur, öppnen plastlåda från ikea, papplåda osv.
Själv ger jag aldrig honan alternativ, jag sätter fram en bolåda och denna får hon vackert finna sig i att föda i, jag tror det är en trygghet för en hona att jag har kommandot, åtminstone har alla honor jag hittills haft verkat bli tryggare av detta eller så kanske jag haft tur och haft honor trygga i sig själva. Hur som, har 1-2 gånger hänt att de börjat leta annan plats mitt i förlossningen i princip då har jag bara mjukt och lugnt hållit ner dem i lådan, pratat med dem och kliat dem och de har åter kommit till ro, jag vill bestämma vart mina skall föda och vart de skall ha sina ungar då jag vill ha god översikt över dem och lätt kunna hjälpa till om så behövs, detta fungerar inte under en säng eller inne i en liten garderob.

Bäddning i bolådan:
Jag bäddar alltid med lagomt hårt, för mjukt och pluffsigt är aldrig bra men inte för hårt heller.
Jag brukar ofta ha ett lager med gamla lakan och har ofta ett vanligt lakan högst upp, under detta har jag kiss-skydd antingen engångs som man köper bland blöjorna på affären (mycket smidigt då man bara kan slänga dem när de är använda) eller puppypads som finns att köpa från djuraffärer, jag har några gamla flergångs som är tvättbara som jag också brukar använda men har man engångs så behöver man inte sådana det är väl lite en smaksak och om man kan få tag på dem helt enkelt. Längst under brukar jag ha en filt av något slag bara som ”madrass kan man säga”. När jag misstänker att förlossningen är helt klar brukar jag byta ut underlaget i bolådan till ett rent (här är det smidigt att ha en större bolåda), jag brukar försöka få mamma och ungar till ena sidan sen rullar jag ihop lakanet och kiss-skyddet mot dem och lägger ner ett nytt ihoprullat kiss-skydd och lakan på andra sidan, sen rullar jag det mot mot det smutsiga, lyfter över ungarna och mamman följer då ofta efter alternativt lyfter jag över även henne på den rena sidan och tar sen bort det smutsiga helt och rullar ut sista av det rena….. Ibland har jag helt sonika lyft ur mamma och kattungar till en filt bredvid, bäddat rent och sen flyttat tillbaka dem, klart ;-)

Att ha iordning inför förlossningen och färdigt nära bolådan:

  • Plastpåse (För skräp)
  • Torky (Super att ha både till att torka ungar och plocka oätna moderkakor med)
  • Våg med låg vägskala alltså 1-2 grams diff typ matvåg.
  • Handdukar att torka ungarna med om så behövs, linda in stadigt om du behöver slunga osv.
  • Kamera laddad och klar gärna system (jag försöker alltid ta kort precis när de torkat).
  • Klocka så du kan hålla koll på tiden om det drar ut på tiden samt anteckna vilka tider de föds. 
  • Datorn (Numera fyller jag alltid i direkt på datorn eller telefon i ett dokument som ligger på google drive)
  • Papper och penna (Om du väljer att inte använda dator)
  • En sug kan vara bra typ näsfrida, själv har jag aldrig använt någon även om jag har en hemma.

Många förespråkar att ha ersättning hemma, själv har jag det aldrig om jag nu inte har kvar från tidigare kullar eller så men jag köper aldrig hem inför en förlossning. Givetvis beror ju detta en del på hur man bor. Själv har jag tillgång till apotek eller öppen djuraffär även om det skulle ske på en söndag då jag bor i en storstad. Men bor man i småstad eller helt enkelt vet med sig att det kan vara svårt att ta sig inom inte alltför många timmar kan det vara en idé att ha ersättning hemma.

 


Av: Malin Sundqvist