- Tietoja
- Osumat: 1810
Naaraan astuttaminen uroksella tuntuu ihan helpolta asialta, kunnes tulee aika tehdä se.
Monet uudet kasvattajat pitävät yleensä liian kiirettä asialla ja eivät tunne omaa naarastaan tarpeeksi hyvin. He luulevat, että kiima aika ehtii mennä ohi heti. Ihan kokeneetkin kasvattajat, jotka ovat tätä 20 vuotta tehneet voivat tuntea olonsa epävarmaksi, jos eivät tunne uutta naarastaan vielä hyvin.
Joillakin naarailla on todella pitkä kiima. Toisin sanoen ne ovat kiimassa monta päivää putkeen. Näiden kohdalla sinun täytyy odottaa tarpeeksi. Minulla oli yksi naaras, jonka kiima kesti 21 päivää ja siinä välissä oli pieni tauko. Se oli vain 1-2 kertaa kiimassa vuoden aikana. Mutta se naaras ei voinut mennä astutettavaksi 3 päivän kohdilla (mitä yleensä pidetään sopivana päivänä), vaan vasta 7-9 päivän kohdilla.
Jotkut naaraat ovat kiimassa todella lyhyen ajan. Näiden kiima kestää vain 2-3 päivää. Jos odotat päivää kolme, naaraalla on jo kiima menossa ohi, joten tällöin sinun pitää olla nopea.
Miilloin naaras pitäisi viedä uroksen luo? Jos sinulla on uusi naaras olisi hyvä, jos odotat ensimmäisen kiiman ohi. Monta kertaa ensimmäinen kiima tulee jo, ennen kuin on ehtinyt kaikki terveystestaukset tekemään. Joten ehdit tutustumaan naaraan 1 ja 2 kiimaan, ennen kuin on aika astuttaa. Mutta joskus naaras on reilusti yli 1 vuoden ennen ensimmäistä kiimaa ja ei voi tietää montako kertaa naaras tulee kiimaan vuoden aikana. Joten silloin voi tulla kiire saada naaras uroksen luo.
Pidä naarasta silmällä ja odota kunnes naaras on kiiman huipulla. Odota ja vie naaras seuraavana päivänä uroksen luo. Näet, että naaras on kunnolla kiimassa ja sitten toivot parasta.
Ja sitten seuraava kysymys. Kuinka näkee, että naaras on kiimansa huipulla? Tässä voi tulla ongelmia. Monesta naaraasta näkee selvästi, että ne ovat kiimassa. Ne huutavat, urisevat, kieriskelevät, menevät matalaksi, häntä on sivussa, puskevat jalkoihin, sohvaan ja joka paikkaan mikä tulee vain eteen.
Nämä ihanat naaraat ovat helppoja, mutta eivät välttämättä niin ihanan kuuloisia yms. kun ovat kiimassa. Jotkut naaraat ilmoittavat tulevasta kiimasta merkkailemalla reviiriään. Niiden mielestään hyviin paikkoihin, mutta meistä ei niin hyviin. Näiden naaraiden kiima meillä on helppo huomata ja voimme valmistautua ajoissa. Mutta sitten meillä on näitä hiljaisia ihania naaraita, joista ei helposti näe, että niillä on kiima. Niillä ei ole selviä merkkejä kiimasta ollenkaan. Minulla itselläni oli kerran tällainen naaras. Minulla piti testata omalla uroksellani, että näen naaraasta, onko sillä kiima ja antaako se uroksen nousta naaraan selkään. (Uros ei tehnyt sitä koskaan silloin kun naaraalla ei ollut kiima). Ainut merkki kiimasta oli, että se käveli etuoven ohi ja päästi muutaman hiljaisen Maine Coon maukaisun.
Näiden naaraiden kanssa pitää pitää silmällä käyttäytymistä ja onko se erityisen hellyyden kipeä ja jutteleeko se enemmän.
Yleensä testaan näitä naaraita kokeilemalla ottaa niskasta hiukan kiinni ja silittelemällä takajalkojen sivuja. Jos naaras menee matalaksi, siirtää häntäänsä sivuun ja tamppaa takajaloilla, tiedän, että naaras on kiimassa.
Monet uudet kasvattajat ja lemmikkien omistajat luulevat, että kun silität kissaa selästä ja se nostaa selkää kättäsi vasten, kissa on kiimassa. Sillä ei ole mitään tekemistä kiiman kanssa. Kissalla on hajurauhasia selässään ja leikattu kissakin käyttäytyy samoin. Joten…kissan tulee olla alhaalla maassa, eikä korkealla ylhäällä kiiman aikana.
Uroksista:
Ja sitten miellä on urokset, joiden kanssa pitää huomioida asioita silloin kun sillä on treffit naaraan kanssa. Kaikki naaraat ja urokset eivät pidä toisistaan. Eivät edes kiima aikana. Osa uroksista on tosi rajuja ja lähes raiskaavat naaraat, jotka tulevat eteen. Ja osa uroksista on herrasmiehiä ja ne odottavat naarasta, että se suostuu paritteluun. Osa uroksista osaa huijata naarasta ja saa naaraan pikku tempuillaan. 😊 Jotkut naaraat ja urokset, jotka ovat asuneet pennusta asti yhdessä, eivät halua paritella keskenään aikuistuttuaan. Mutta yleensä ne voivat olla myös aika siveettömiä ja onnistuvat aukomaan ovia ja parittelemaan silloin kuin se ei ole ollenkaan suunniteltua.
Naaras ja uros voi myös olla täydellinen yhdistelmä, mutta jostain syystä ne eivät vain halua paritella, kasvattajan suureksi harmiksi. Sillon voi olla hyvä erottaa kissat pitemmäksi aikaa.
Joskus todella lempeä uros voi pelästyä ensimmäistä naarasta, joka on hiukan äkäisempi. Ja urokselle jää kammo, eikä parittele enää muita naaraita. Joten on hyvä idea yhdistää kokematon kissa kokeneella ensin. Oli se sitten uros tai naaras.
Jos naaraasi on hiukan kova luonteinen, olisi sille parempi löytää uros, joka on myös rajumpi, kuin että valita sille lempeää urosta.
Translated by:Sanna Toppi
- Tietoja
- Osumat: 1711
Vinkkejä uusille kasvattajille
Oletko lukenut terveys ohjelmasta ja niiden tärkeydestä, vaikka sinulla olisi mikä rotu tahansa?
Jos et niin aloita sieltä. Jos sinulla on Maine Coon, lue klooneista ja mitä ne aiheuttavat rodulle. Jos on vaikea ymmärtää tai jokin asia on epäselvä tai sinulla on vain jotain kysymyksiä, ota yhteyttä. Lähetä minulle sähköpostia tai laita viestiä FB:n kautta (www.dagdrivarn.se)
Tässä tulee vinkkejä kasvatukseen yleisesti. Muutamia kokemuksia mitä olen kerännyt 20 vuoden kasvattaja urani aikana.
- Kun alat etsiä ensimmäistä pentua kasvatukseen, minulla on kaksi asiaa sinulle, jotka kulkevat mukanasi… ”Kärsivällisyys” ja ”Mentori - Opastaja”. Älä hätiköi. Opettele lukemaan sukutauluja ja tunnistamaan yleisiä linjoja jne. Ennen kuin edes ostat ensimmäisen naaraasi ei ole realistista, että osaisit kaikki. Se vie ihan älyttömästi aikaa. Mutta aloita katselemalla ja tunnistamalla nimiä mitä tulee eteen sukutauluissa. Etsi hyvä Opastaja/Mentori. Joku, jolla on samanlaiset periaatteet kuin sinulla. Ja sellainen mentori, joka seuraa esim. tämän hetken terveystestaus suosituksia jne.
Valitse mentori, jolla on kokemusta! Toki kasvattajasi voi olla mentorisi vaikka hän kasvattaisi vain 2-4 vuotta, mutta olisi hyvä jos hänellä olisi hyvä mentori tai valitse jokin muu jolla on enemmän kokemusta takanaan. Mentorisi voi kasvattaa toisella rodulla, mutta samaa rotua kasvattamalla, siitä on hyötyä, kun pitää kysellä rotukohtaisia kysymyksiä. Kaikki vie aikaa, mutta älä missään nimessä luovuta ja tuo ensimmäistä kissa ulkomailta. Olen nähnyt ihan liian monta kertaa, kun on lähdetty merta edemmäs kalaan. Tuontikissa tarkoittaa uusia linjoja kaukaa ja monesti maksaa paljon rahaa. Ja monesti se voi olla turhaa, jos olet uusi ja kokematon, etkä tiedä mitä etsit.
- Ja kun olet etsimässä ensimmäistä kissaasi ja olet aloittamassa kasvattamisen. Ole kiltti ja tee kunnon esittely itsestäsi. Kerro kasvattajalle mitä ajattelet ja mitkä ovat sinun tavoitteesi. Mitä ajattelet terveysohjelmista ja Maine Coonien klooneista. Kuinka sinä kasvatat, onko sinulla mentoria jne… Älä koskaan lähetä sähköpostia ja sano ”Hei, Olen uusi kasvattaja. Haluan ostaa tämän pennun!” Usko minua. Muutaman vuoden kuluttua ymmärrät miksi ja näet asiat eri kantilta. 😉
- Valitse aina paras pentueesta kasvatukseen. Älä sorru lankaan ja ajattele, että ”Haluan juuri tuon värisen pennun.”. Ainakin ennen kuin sinulla on enemmän kokemusta asiasta ja tee se sittenkin vielä kunnolla valikoimalla. Kasvattamisemme menee nopeammin eteenpäin, kun valitsemme aina parhaimmat pennut pentueesta kasvatukseen. Lue standardi kunnolla, jolloin et putoa ”muoti villitys” -kuoppaan. Huomaan monesti kissoja, jotka ovat äärimmäisen näköisiä ja monet ihmiset sanovat, että ne ovat niin kauniita. Ja ainoa mitä näen on todella paljon selkeitä virheitä omaavia kissoja standardiin verrattuna. Ole hyvä ja katso documentti ”The Standard in Pictures” ja opi itse katsomalla miltä oikeaoppinen MCO kissa tulee näyttää standardin mukaan. Katso miltä oikea profiili näyttää, oikea korvien sijainti, oikeat silmät näyttävät jne. Usko minua ns. eurooppalainen malli ei näytä monesti ollenkaan siltä kuin pitäisi standardin mukaan näyttää.
- Kun saat ensimmäisen pentueesi, arvioi sitä tarkkaan. Älä pelkää, että sinulle jäisi myymättömiä pentuja. Tätä tapahtuu erittäin harvoin. Ja vaikka sinulla olisi pentu pitemmän aikaa kotona niin mitä se haittaa? En koskaan hyväksy varauksia pennuista ennen 4 viikon ikää. Joskus 4-6 viikon iässä on suositeltavaa julkaista ”huonoimmat” pennut lemmikkitasoisena myyntiin. Esimerkiksi jos jollakin on vaikkapa tyrä, häntävika tai se ei ole tarpeeksi hyvän tyyppinen. Ne pennut, jotka ovat menossa kasvatukseen ovat mieluiten arvioitavana ainakin 8 viikon ikäiseksi. Voitaisiin sanoa, että mitä kauemmin arvioit, sitä parempi todennäköisyys sinulla on valita oikea pentu jatkamaan sukua. Tämä pätee, vaikka olisit myymässä pentua kasvatukseen muualle. Äläkä unohda pentujen luonnetta.
- Kun pentujen on aika muuttaa, älä unohda, että 12 viikkoa on ehdottomasti aikaisin aika (Huom! Suomessa 14 viikkoa.) Se ei tarkoita, että pentujen on muutettava juuri silloin, mutta jotkut pentueet voivat olla todella työläitä, mutta myöhäisempi luovutus aika maksaa kyllä kaiken takaisin. Opi tuntemaan pentusi, ja milloin ne ovat valmiita muuttamaan. Osa pennuista voi olla epävarmoja yksilöitä, ja ne eivät ole kovin sosiaalisia. Ne voivat pelätä ääniä (Kaikki kissat voivat juosta kovaa ääntä pakoon, mutta ne tulevat heti takaisin, kun on taas hiljaista).
Jos pentu säikähtää ja pysyy piilossa pitemmän tai lyhyemmän aikaa, voi olla parempi antaa sille vielä enemmän aikaa äitinsä kanssa. Joku pentu voi muuttaa 14 viikkoisena ja joku 15 viikkoisena tai myöhemmin. On hyvä yleensä jättää luovutus päivämäärä hiukan auki ja kertoa että se on n.14-15 viikon seudulla. Mutta toki pentu voi muuttaa heti 14 viikon ikäisenä, jos se on itsevarma ja tasapainoinen pentu. Jotkut pentueet pysyvät kotona pitempään kuitenkin.
- Kun puhutaan pennuista, jotka menevät kasvatukseen. On suositeltavaa, ettei myydä kovin montaa pentua kasvatukseen aina yhdestä pentueesta. Pyrimme yleensä siihen, että 1-2 pentua menee kasvatukseen aina pentueesta. Mutta sinun pitää kuitenkin katsoa kokonaisuutta. Jos uroksella/naaraalla ei ole juuri yhtään jälkeläistä, jotka ovat kasvatuskäytössä, ei ole väliä jos 3 pentua menee kasvatukseen yhden tai kahden sijaan jne. Tämä on kokoaikaista tasapainoilua. Sinun pitää koko ajan pitää asia mielessäsi. Sama pätee, jos sinulla on uros kollipalvelussa. Ole tarkka sopimuksissa, että uroksen pentueesta max 2 voi mennä kasvatukseen. Ja kaikkea muuta voidaan sopia jatkossa kirjallisella sopimuksella. Mutta älä koskaan kasvata pentuetta vain siinä mielessä, että kaikki pennut menevät vain lemmikeiksi. Se ei ole mitään muuta kuin pentujen tuottamista ja siinä ei ole mitään eroa, kuin jos kasvattaisit omalla kotikissallasi (oletuksena tietenkin, että tämä pentue testataan, rokotetaan, mikrosirutetaan jne.). Joten suunnitele jokainen pentue siinä mielessä, että sitä jatkojalostetaan. Vaikka et voisi itse pitää siitä pentua, joku muu kasvattaja voisi hyötyä pennusta. Älä tee koskaan pentuetta, josta et haluaisi itse pitää pentua! Tietenkään en tarkoita, että et voisi kasvattaa, koska sinulle itsellesi ei mahdu enempää kissoja, tai kissat ovat liian sukulaisia keskenään. Mutta, tarkoitan, että jos ajattelet että näistä pennuista kaikki menevät lemmikeiksi niin älä tee pentuetta silloin. Mutta jos sinulla on ajatus, että WOW tästä tulee hieno pentue, mutten voi pitää itse yhtäkään. Niin toki tee se ja arvioi parhaat pennut ja anna jonkun muun nauttia yhdistelmästä. Toi voi tulla monta pentuetta, joista lopulta tulee kaikista lemmikkejä. Suunnittelematta. Se on ihan eri tarina, joka voi tapahtua, mutta älä koskaan tarkoituksella tee sellaista kasvatusta.
- Tämä voi olla erilailla erimaissa, enkä tiedä miten vakuutus asiat sopivat sinulle? Hanki pennuille yksilölliset vakuutukset ajoissa. Se maksaa hiukan enemmän, mutta sillä on merkitystä, jos jotain tapahtuu. Yksilöllinen vakuutus 6 viikon iässä voi olla kullan arvoinen. Jos emolla on kasvatus vakuutus pennut ovat vakuutettuna luovutusikään saakka, mutta korvaukset ovat kaukana siitä mitä ne ovat yksilöllisen vakuutuksen kautta. (Mutta kuten Agria, joka minulla on ja muut, voi olla hyvä katsoa mitä mikäkin vakuutusyhtiö korvaa jne.) Yleensä otan extra kasvatusvakuutuksen, jos pentuja arvioidaan 10 viikon ikään asti. Agrialla sanotaan, että pennulla pitää olla vakuutus ennen 4kk ikää. Ja joskus en myy pentua vasta kuin 4,5-5 kk iässä, jos odotan, kunnes hyvä kasvattaja osuu kohdalle 😊
- Kunnes aloitat… Toivon että tämä dokumentti tavoittaa monta uutta kasvattajaa ennen kuin he ehtivät aloittaa. Kun aloitat ja olet löytänyt ensimmäisen naaraan. Älä lankea houkutukseen ostaaksesi useampaa kissaa. Kaksi naarasta on ok, mutta lopeta siihen. Yksi naaras on ihan tarpeeksi myös. Pidä mielessä, että haluat luultavasti pitää pennun ensimmäisestä pentueesta, jolla jatkaa kasvatusta. Ja samalla sinulla on jo 4 ostettua naarasta ja ehkä uros tai enemmän? Olen nähnyt monta uutta kasvattajaa viime vuosina, jotka ovat ostaneet monta kissaa suoraan. Ensinnäkin olet ihan uusi tässä ja on järkevää aloittaa hitaasti ja oppia matkalla. Jos sinulla on vain yksi naaras, on helpompi vaihtaa suuntaa.
- Onko sinulla oma uros? Olet ehkä ostanut naaraan tai kaksi. Ehkä sinulla on jo oma uros? Tai ehkä olet hieman kompuroinut pari vuotta ja sinulla on oma uros ja 3-4 naarasta. No tässä on vinkkiä, jos sinulla on oma uros. On helppo vain olla houkutuksille altis ja yhdistää uros kaikilla naarailla, ja ei ehkä vain yhtä kertaa. Olen ollut tilanteessa, jossa minulla on ollut 2 urosta, jotka sopivat naarailleni, mutta valitsin silti lainata urosta muualta. Koska se muu uros sopi silti paremmin naaraalleni. Ne ei olleet niin kiinnostavia ja lainaamalla toista urosta naaraalleni, joka on ihan eri sukua kuin muut naaraani. Voin säästää uroksen siitä ja käyttää sitä toisille naarailleni. Ei siis kannata maalata itseään nurkkaan toisin sanoen. Jos käytät urosta kaikille naaraillesi ja säästät kaikista pentueista naaraat ja ehkä uroksen. Tämän jälkeen, vaikka ostaisit naaraan tai kaksi, ketä käyttäisit uroksena, jos kaikki ovat sukua keskenään. Jos vain mahdollista. Eriytä naaraat omiksi linjoikseen, jolloin saat enemmän hyötyä niistä jatkossa. Koita tehdä suunnitelmaa. Toki tiedämme, ettei se aina onnistu, mutta tee suunnitelmaa pääsi sisällä tai paperilla. Se on järkevää ja kannattaa tehdä suunnitelma A, B, C ja D. Mutta pidä mielessä, että kuinka saat parhaan hyödyn kaikista kissoista, joita sinulla on jo kotona. Kuinka saat pidettyä ne erillään ja ei sukulaisina, jotta voit hyötyä niistä 2 tai 3 sukupolvea 1 sukupolven sijaan.
Dagdrivarn (www.dagdrivarn.se)
Translated by:Sanna Toppi
- Tietoja
- Osumat: 1736
Ruotsissa on todella yleistä uusilla kasvattajilla ja vanhoilla kasvattajilla, ettei heillä ole omaa urosta. Menemme toistemme luo ja käytämme kollipalvelua. Se on täällä ihan yleistä.
Mutta kun haluat lainata urosta, tee ennakkoon paljon taustatyötä. Jos olet ihan noviisi, kysy mentoriltasi ensin neuvoa. Mutta älä ota yhteyttä uroksen omistajaan ennenkuin tiedät hiukan enemmän.
Olen esimerkiksi nähnyt ja kuullut naaraiden omistajilta kyselyä uroksesta:
- Naaraani on nyt kiimassa. Pidän uroksestasi kovasti. Voinko tulla naaraani kanssa luoksesi jo tänään?
- Kun kysytään naaraan sukutaulusta: "En tiedä hänen sukutaulustaan, mutta häntä kutsutaan Söpöksi ja hän on todella ihana!"
- Mitä urkosia sinulla on? (Minusta tämä kysymys on töykeä, jos naaraan omistaja ei ole vaivautunut selvittämään ennakkoon kotisivuilta tms. uroksesta mitään, jota on kysymässä)
On paljon muutakin ja muitakin, mistä nämäkin esimerkit ovat.
Joten aloita facebookista tai kotisivuilta (Kotisivut ovat hyvä lähde löytää kaikki tarvittava info ja se on hyvin nähtävissä), kunnes löydät sopivan uroksen josta pidät...
Tottakai, jos sukutaulua ei ole nähtävillä, ei ole väärin lähettää viestiä ja kysyä sitä.
Kun haluat lainata urosta:
- Ala etsimään ja ottamaan yhteyttä (tekemään kontakteja) hyvissä ajoin. Ei silloin kun naaras on jo kiimassa.
- Tee testiyhdistelmiä, jotta tiedät että naaraasi ja uros sopivat toisilleen.
Kun otat yhteyttä uroksen omistajaan:
- Anna kunnon esittely itsestäsi ja kissalastasi
- Kerro suunnitelmasi yhdistelmästä eikä vain, että kuinka hieno uros on.
- Jos olet epävarma, kerro vain kasvattajalle, että olisit iloinen jos saisit hieman apua ja neuvoja
- Kerro mikä on kasvatuksesi suunnitelma ja ajatus. Jos ajatuksesi on kasvattaa outcrossia, näyttelylinjaa tai molempia jne...
- Lähetä testiyhdistelmä jonka teit PawPedissa.
Jos sait EI vastauksen, arvosta sitä. Kukaan ei sano ei, ilman hyvää syytä. Yleensä on syy jota ei vain tiedä. Voit kysyä syytä kasvattajalta ja saatat oppia siitä jotain. Mutta voi olla, ettei kasvattaja voi vastata sinulle tai vastausta on vaikea antaa. Ehkä vastaus voi satuttaa? Ehkä uroksen omiastaja ei vain halua puhua asiasta sillä hetkellä? Mutta olipa syy mikä vain, täytyy meidän tyytyä ei vastaukseen, ja siihen on aina hyvä syy.
By: Malin Sundqvist
Translated by: Sanna Toppi