Typiskt för en
Backyard Breeder

Typiskt för en
Ansedd uppfödare

1. Motivet för avel: 

  • "det är kul"
  • "bra för barnen"
  • att "för att tjäna pengar". 

Gör inget urval på köpare och vägrar sällan att sälja, även om köparen är olämplig. 

1. Känner en hängivenhet i att producera kattungar av kvalitet är allvarlig intresserad av sin hobby. Investerar så mycket i kattungarna att h*n kämpar för att det ska gå jämnt upp, går sällan eller aldrig med vinst. Kommer endast att sälja ungar till godkända köpare och kommer att neka till köp om de känner att köparen inte är lämplig.

2. Avlar glatt på familjens husdjur med lämplig  sällskapsdjur av samma ras och eller annan rasblandning alt. huskatt bara för att få söta kattungar.
Många blandar in raser för att kunna ta mer betalt trots att de i de flesta fallen inte är annat än påhittade historier. Har ingen förståelse eller intresse för genetik, stamtavlor, blodslinjer, hälsotester eller avelsprogram. Observera att en katt ”kan” ha en stamtavla och ändå vara från en BYB.  

2. Kan förklara hur planerade parningar används för att framhäva eller minimera särskilda kvaliteter genom   noggrann selektion och utparning. Beroende på hur ny uppfödaren är kan de berätta om hälsoprogram, om rasens historia och är insatt i såväl standars som att man aldrig säkert kan förutsäga vare sig typ eller storlek. Om de är nya kan de hänvisa till mentor som kan svara på eventuella frågor bättre.

3. Även om husdjuret (far/mor till kattungarna) kan vara väl älskat, har de inte testats för genetiska problem inom berörd ras/raser, inte heller tas hänsyn till andra genetiska problem som t ex navelbråck eller kryptorchism.

3. Avlar inte på katter som inte uppnått lämplig ålder. Ser till att få avelsbeståndet testat för genetiska problem inom berörd ras. Kan uppvisa dokument på utförda tester. 

4. Kattungarna varken besiktigas, id-märks eller vaccineras. Är okvalificerade att ge hjälp om det uppstår problem. Kattungarna säljs alltid okastrerade. Observera att på senare tid finns en del BYB som faktiskt vaccinerar, ID-märker och Chippar, dock blir det sällan ombesiktning om intyget är för gammalt osv.

4. Med kattunge medföljer dokument på veterinärbesikting ej äldre än 7 dagar, vaccination x2 de är id-märkta med chip och ett försäljningskontrakt skrivs på av båda parter. Är kvalificerad och villig att hjälpa ägare ta itu med eventuella problem. 

5. Säljaren har liten kunskap om rasens/rasernas historia, om rasklubbens rekommendationer eller om rasstandarden. Kan hävda att detta  spelar ingen roll eftersom kattungen skall vara "bara ett husdjur". 

5. Älskar rasen och kan tala länge om dess bakgrund, temperament och idealtyp.  

6. Ungar föds upp i provisoriska inkvarteringar, ibland ohälsosamma, vilket tyder på brist på långsiktiga investeringar i avel och bristen på sann omsorg för kattungarnas välbefinnande.  

6. Har investerat i tid och utrustning för kattmamma och kattungar. Och de föds upp i en miljö som är sanitär och kärleksfull. 

7. Även trots de bara säljer "husdjur", kan de visa upp registreringspapper på föräldrarna och olika titlar  i stamtavlorna, som bevis på kvalitet. Ändå har säljaren inte ökat sin egen kunskap genom att deltagande i kattklubbar, rasringar eller lokala föreläsningar. Är inte är intresserad av i att ställa ut sina egna katter för att "bevisa" kvalitet. 

7. Tillhör alltid en kattklubb kan vara SVERAK, IDP, WCF, CFA, TICA, CFF m fl. Ofta också någon rasring. De visar en kärlek till hobbyn att föda upp renrasiga katter. Kan ställa ut sina katter som ett objektivt test av hur hans/hennes katter i avel uppfyller standarden.
Men har i andra fall god insikt i vad standarden säger. 

8. Kan vara ovilliga att visa en köpare hela kullen eller att visa upp mamman till kullen även om de finns på plats. Kan inte eller kommer inte att jämföra/kritisera ungarna eller deras förfäder. Kommer låta dig välja kattunge utan förbehåll. De vill ofta att du bestämmer dig snabbt och tingar tidigt gärna när kattungarna är mycket unga.

8. Visar kull och mamma i en sanitär miljö. Hjälper köpare utvärdera och välja en kattunge. Förklarar kriterier för "utställningskvalitet" kontra "sällskapskvalitet". Förklarar varför endast vissa katter bör gå i avel, de har inte bråttom med att tinga bort unga kattungar och utvärderar dem gärna länge och väl. 

9. Priserna ligger några tusen till några hundra, under en rasren registrerad kattunge men marknadsförs som en renrasig oregistrerade eller blandras, eftersom en BYB vill bli att kattungarna flyttar snabbt och få bra betalt. Har ofta inga problem att sälja över telefon/mail eller att lämna över katten snabbt och lätt. Har i många fall inga problem att sälja ungarna innan 12 veckors ålder trots lag på detta. En BYB väljer ofta att "hjälpa till med leverans", kommer till dig med kattungen, vill mötas upp på parkeringar eller andra ställen osv.

9. Priserna kommer att ligga inom ramen för rasen. Priset kommer inte spegla allt som uppfödaren investerat i ungarna. En seriös uppfödare gör sällan några vinster från försäljning av sina kattungar. Säljer oftast inte utan personlig kontakt (undantag kan förekomma). Säljer inga kattungar under 12 veckors ålder, kan ofta komma att hålla dem längre. Kräver som regel ett besök av dig innan du får tinga kattungen.
Kan hjälpa till med leverans men som regel alltid efter att du varit på besök och sett hur kattungen har det hemma du blir alltid erbjuden att komma på besök.

11. Känner ingen oro inför framtiden för enskilda kattungar, eller rasen/raserna som helhet. Om du inte kan behålla din kattunge får du ingen hjälp eller stöd i omplaceringen. 

11. Kommer efter köpet att hjälpa dig med pälsvård ,  svara på frågor eller finnas där om det uppstår problem. Tar tillbaka eller hjälper till med omplaceringen av en kattunge du inte kan ha kvar hellre än att se att den hamnar i fel händer. 



Några få riktlinjer när du ska välja dig en uppfödare!

  1. En seriös uppfödare kommer inte att avla på katter under ca 1 år. En ansedd kattuppfödare kommer att genomföra (och kan styrka) de hälsotester som är aktuella för rasen, på sina avelsdjur och kommer att kräva att även fadern till kullen har dessa om en hankatt skulle "hyras" för kullen: Så ta reda på vad som gäller för just den ras du är intresserad av.
  2. Akta er för de uppfödare som hånar testning och säger deras ras/linje är problemfri, det finns inga problemfria linjer vi kan bara göra så gott vi kan genom att testa och kolla och försöka utvärdera generation för generation.
  3. En välrenommerade uppfödare förklarar vikten av att kastrera katter av "sällskapskvalitet" katter som inte skall gå i planerad avel mår bäst av att kastreras.
    P-piller gör risken för juvertumörer stor och honor som löper tomma riskerar livmodersinflammation. Båda dessa är livshotande sjukdoms-tillstånd.
  4. En seriös uppfödare säljer kattungen med ett skriftligt kontrakt. Hur detta ser ut varierar från uppfödare till uppfödare, men oftast klargör det köparen och säljarens skyldigheter och rättigheter, hälsoinformation,  ev. Återköps policy.
  5. En seriös uppfödare visar passion, kärlek och en enorm kunskap om rasen. Han eller hon bryr sig om att placera kattungarna i goda hem och kommer ofta att intervjua potentiella köpare ordentligt, kan eventuellt be om referenser och vägrar att sälja en katt  om hemmet inte är lämplig. 
  6. En seriös uppfödare kommer att hålla på att kattungarna så länge som det tar att placera dem i rätt hem.
  7. De flesta kommer inte att gå med på att sälja en katt som skall få gå på fri fot ute utan kommer att kräva utevistelse i kattgård eller koppel. Så kallad kontrollerad utevistelse.
  8. Miljön (vanligen ett hem) där uppfödaren håller sina katter skall vara rena och välskötta. Acceptera inte att möta upp en uppfödare utanför hemmet. Lita på din instinkt här! 
  9. En seriös uppfödare är aktivt engagerade i katter i allmänhet, inklusive utställningar och/eller kattklubbar. Även om det finns undantag (t ex en pensionerad person som har ställt ut katter i 20 år),  en person som inte har någon kontakt med andra i rasen kan vara misstänkt.
    Som regel är en seriös uppfödare engagerad på något vis. 
  10.  En seriös uppfödare ger villigt svar på frågor du kan ha och är villig att lämna namn på andra som har köpt kattungar ifrån dem, givetvis efter att ha pratat med köparna.
  11. Hos en seriös uppfödare kan du träffa kattungarnas föräldrar om båda finns hos uppfödaren och, om fadern inte är tillgänglig, kommer de att visa bilder och ge dig information om hur du kan kontakta ägaren till fadern om du är intresserad av det. 
  12. En seriös uppfödare följer upp kattungar. Han eller hon är intresserad av hur kattungarna utvecklas fysiskt och psykiskt, svårigheter i relationen till ägaren eller ihop med andra katter/djur och hälsoproblem. 
  13. En seriös uppfödare kommer inte låta kattungarna att lämna sin mamma innan 12 veckors ålder och många gånger inte förrän vid 13-16 veckors ålder. Detta för att du ska få en så trygg och go kattunge som möjligt. 

Av: Malin Sundqvist