Har du lest om helse program og viktigheten med å følge disse uansett hvilken rase du har? Om ikke, begynn her. Om du har Main COon, les om clonene og hva de betyr for rasen, om du ikke forstår, eller noe er uklart, eller om du har spørsmål, så er det bare å ta kontakt. Send meg en maile eller en PM på Facebook. (www.dagdrivarn.se)

Her er noen tips når det kommer til å drive oppdrett i generasjoner. Noen av disse erfaringene har jeg plukket med meg iløpet av mine 20 år som oppdretter. 

 

  • Når du begynner å kikke deg om etter en kattunge for å starte ditt oppdrett, har jeg to ord du nør få med deg, og la følge deg gjennom hele prosessen. Tolmodighet og mentor! Ikke forhast deg på veien. Lær deg å lese stamtavler og kjenne igjen forskjellige linjer osv. Dette kan du sette deg inn i å lære deg før du går til anskaffelse av ett avldsyr, det tar nemlig lang tid å lære. Men begynn å lete, lær deg å kjenne igjen navn som betyr noe. Vær sikker på at du finner en god mentor, en som deler de samme verdiene som deg, og prøv å finne noen som er villige til å bli med på veien videre, feks referanser på helseprogrammet osv. 

Velg en mentor med erfaring!! Selvfølgelig kan din oppdretter være mentor, selv om de kun har 2-4 års erfaring, men vær sikker på at det er en oppdretter som er en god mentor, om ikke velg en mentor som har noen flere år på baken. Din mentor, trenger ikke nødvendigvis ha de samme linjene som deg selv, men det kan være en fordel når det kommer til enkelte oppdrett spørsmål. La alt gå til sin tid, og for all del ikke sett igang med å importere din første katt, jeg ser så mange som går over "bekken etter vann". En import betyr ikke at linjene er nye, i flere tilfeller og de koster også endel mer penger, så som ny oppdretter kan dette koste deg mye tid, penger og erfaringer om du forhaster deg i en slik situasjon når du er ny. 

 

  • Og når du har kommet så langt at du skal begynne å lete etter din første katt til ditt oppdtett. Vær så snill å skriv en god presentasjon når du henvender deg til oppdrettere som har kattunger. Fortell oppdretteren hva du tenker, dine mål, om du følger helseprogrammet og om MCO cloner. Hvordan du vil drive ditt oppdrett, om du har en mentor osv osv. Bare aldri send en mail som sier " hei, jeg er ny oppdretter og ønsker å kjøpe en kattunge!" Tro meg, om ett par år vil du forstå meg og se ting fra en annen vinkel. :) 

 

  • Alltid velg ut den beste i kullet til avl, unngå å bli fanget i "jeg leter etter en spesiell farge" felle, ivertfall til du har fått noen flere års erfaring, og også da velg den beste katten videre. Vårt alvsarbeid vil la oss komme mye fortere nær målet når vi velger den beste katten fra hvert kull. Les standarden ordentlig, så du ikke faller ut i de såkalte "trendene" innen avl. Jeg gjenkjenner ofte katter med ekstrem look og se4r mange mennesker sier at de er SÅ nydelige, og alt jeg klarer å se er en haug av feil ihht standarden. Vær så snill å les "standarden i bilder" og lær deg å se med dine egne øyne hvordan en korrekt katt sin look faktisk er ut ifra standarden. Se hvordan en korekt profil skal være, hvordan ører skal være plassert, øyne osv. Den såkalte European Look er ofte ikke i nærheten av noe som står i standarden. 

 

  • Når du har fått ditt første kull, vær forsiktig. Ikke vær redd for å sitte igjen med usolgte kattunger. Dette hender sjeldent, og hva spiller det for rolle om du har en kattunge som går hjemme litt lenger? Jeg godtar ikke reservering av kattunger til kos før 4 uker salder, mellom 4 og 6 uker engang, det er fordi man må tenke det værste dette pga man aldri vet om noen av ungene har haleknekk, brokk eller rett og slett ikke er sterk nok . De som skal gå videre i avl, blir evaluert frem til minst uke 8. Man kan si at jo lenger man har de under observasjon, jo enklere vil det bli å kunne plukke ut den rette som skal gå videre i avl. Dette bør også gjelde om du skal selge en katt videre til avl. Og ikke glem temperamentet til kattungen. 

 

  • Når det er påtide at de skal begynne å flytte, husk at 12 uker er det tidligste de kan reiswe. Det betyr ikke at de MÅ reise når de er 12 uker, noen kull vil være ett mareritt og holde lenger en 12 uker, men å holde de til de er rundt 14 uker eller eldre vil ofte gi god avkastning til slutt. Lær deg å se etter om kattungene er klare til å flytte eller ikke. Du har kanskje ett kull med noen mer usikre individer, som ikke er så sosiale, de blir kanskje skremt av høye lyder -

 

Om en kattunge blir skremt og blir liggende å gjemme seg over lengre tid, kan det være en ide å la de gå sammen med mor ei stund til. Noen flytter kanskje når de er 12 uker, andre 13 uker. Jeg holder oftest reisedato litt åpen, og forklarer at det er rundt 14 uker. Men det har skjedd at de har flyttet tidligere om kattungene er trygge og stabile. NOen kull har blitt værende litt lenger. 

 

  • Når det kommer til kattunger til avl, er det anbefat å unngå å selge for mange unger videre til avl. Vi anbefaler helst å forsøke å selge 2 fra hvert kull, men se alltid på hele kullet. Om hunnen eller hannen nesten ikke har avkom i avlsprogrammet, og dette er siste kull, så spiller det ingen rolle om du feks lar 3 gå til avl. Det samme gjelder om du har en hann du lar andre få bruke, la det stå i kontrakten at max 2 avkom skal gå videre fra hvert kull, og at alt annet kan bli diskutert og ha en skriftlig kontrakt på dette. Aldri ta en parring med intensjonen om at alle avkom skal gå til kos. Dette er ikke annet en kattunge produksjon, og er ikke noe bedre en å avle på en huskatt (om vi tenker at kullet er testet, vaksinert og chippa osv) Så alltid avle med en plan om at hvert kull du har. selv om du ikke beholder en katt selv, vil det få videre i avl hos andre. Heller ikke ta en parring du ikke selv er interessert i. Jeg mener ikke at du ikke kan avle uten å måtte beholde avkom selv, men at du kan tenke at dette er noe du KUNNE tenkt deg å beholde og at det da blir andre som får goden av å beholde disse linjene du selv ikke har muligheten til å ha in ditt oppdrett av forskjellige grunner.  Selvfølgelig kan det også skje at det kommer ett ikke planlagt kull, det skjer noen ganger, og at da alle unger går til kos, men prøb å tenk at du parrer med en intensjon om at noen kattunger fra hvert kull skal kunne gå videre i avl. 

 

  • Teng forsikring på kattungen så tidlig som mulig. . Om mor er forsikret med avlsforsikring er kattungene forsikret til de reiswer, men det er ikkemye den forsikringen dekker. Så det kan være lurt å tegne en egen fra de er 6 uker. Agria som er i både Sverige og Norge mener at kattungen må bli forsikret innen de fyller 4 mnd, om man tenker at en katt skal videre i avl, så hender det man ikke selger de før de er 4,5-5 mnd for da kan oppdrettere fra enkelte andre land komme å hente de. 

 

  • Jeg håper dette kan være litt inspirasjon for nye oppdrettere som starter opp. Når du har kjøpt deg din første avls jente, ikke fall for fristelsen til å kjøpe flere katter. To damer er helt ok og stopp gjerne der, Husk på at du kanskje vil beholde en kattunge fra hver hunnkatt og da sitter du fort med 4 individer i huset. Kanskje vil du også ha inn en egen avls hann. Jeg har sett mange oppdrettere som kjøper inn mange katter tidlig. Først og fremst så er du helt ny innen feltet, og det kan være en fordel å starte forsiktig og lære mens man går veien videre. Om du kun hat ett par jenter er det også enklere å bytte retning om man endrer tankegang.  

 

  • Egen hann, du har kanskje kjøpt en hunn eller to, du har kanskje allerede din egen hann? Eller kanskje du snubler over dette når du har drevet i et år og kanskje har din egen hann og 3-4 hunner. Uansett, her er noen råd når du nå har din egen hann. Det kan være lett å bli tiltrukket av enkelheten ved å kjøre din egen hann på alle hunnkattene.. Jeg har vært i situasjoner der jeg hadde 2 egnede hanner hjemme og likevel valgte å låne en annens hann fordi de jeg hadde ikke passet min hunn like godt som en annen hann. De har kanskje ikke blitt like interessante, eller jeg kan få en ny hann som jeg kan bruke på de andre hunnene mine ved å låne en hann til en hunn som ikke er i slekt. Unngå å male i et hjørne, dvs. bruk din egen hann på alle hunnene dine, kanskje lage både hunner og en hann ... når du har gjort dette selv om du kjøpte en hunn eller to, hvem skal du bruke hannen på hvis alle er i slekt med alle? Prøv gjerne å dele hunnene dine i to linjer hvis det er mulig, for å få mer utbytte i fremtiden. Planlegg gjerne avl noen år fremover, vel nå vet vi alle hvordan det kan gå med den tingen, men å ha en plan i tankene eller til og med på papir er definitivt ikke feil, du kan trenge både en plan B, plan C og planlegg D, men tenk på hvordan du best kan bruke det du har hjemme, hvordan du kan spre forholdet slik at du kan bruke det du har i to eller tre generasjoner i stedet for bare en.


Skrevet av: Malin Sundqvist
Dagdrivarn (www.dagdrivarn.se)

Oversatt av : Ragnhild Fenne Birkelid.